2007. június 8.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

A hallgatói munkadíj utáni adózás

A felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók nyári időszakban általában munkát vállalnak. Az így szerzett jövedelmek után járó adófizetési kötelezettséget meghatározza, hogy a hallgatói munkadíj: a felsőoktatásról szóló törvényben felsorolt felsőoktatási intézményben akkreditált iskolai rendszerű első alap-, illetve mesterképzésben teljes idejű képzésben résztvevő, továbbá az első dr. képzésben résztvevő hallgató által annál a felsőoktatási intézménynél, amellyel hallgatói jogviszonyban áll, vagy az e felsőoktatási intézmény tulajdonában lévő ingatlanban székhellyel rendelkező cégnél, vagy olyan más cégnél, amelyben a felsőoktatási intézmény részesedéssel rendelkezik, illetve a MTA felsőoktatást és/vagy posztgraduális képzést is végző kutatóintézeténél a képesítési követelményekben meghatározott képzési ideje alatt végzett munkája ellenértékeként az említett intézménytől, illetve cégtől megszerzett bevétel.

A hallgatói munkadíj adóterhet nem viselő járandóságból származó bevételnek minősül, ha az a felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója részére a felsőoktatásról szóló törvény szerint az őt megillető juttatásként kifizetett ösztöndíj, tankönyv- és jegyzettámogatás teljes összege, a diákotthoni elhelyezését kiváltó lakhatási támogatás összege, a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó része.

A hallgatói munkadíjnak az adóterhet nem viselő járandóság értékhatárát az adóévben havonta a hónap első napján érvényes minimálbért meghaladó része egyéb jövedelemnek minősül.

Az egyéb jövedelem után ha, az hallgatói munkadíjból származik, az adót a minimálbért meghaladó rész után kell csak megfizetni, mégpedig úgy, hogy a meghaladó rész teljes egészében adóköteles - az adót az adótábla legmagasabb kulcsával kell megállapítani.

Hasonlóan működik, mint adóterhet nem viselő járandóság az oktatási vagy kutatási tevékenység, valamint az e tevékenységekhez közvetlenül kapcsolódó szolgáltató tevékenység ellenértékeként megszerzett hallgatói munkadíjnak havonta a hónap első napján érvényes minimálbér összegét meg nem haladó része.

Ha megállapítható, hogy a szerződésben a feladat ellátásáért járó hallgatói munkadíjat havi bontásban határozzák meg, de a kifizetés teljesítésének vonatkozásában szerződésben úgy határoznak, hogy a hallgatói munkadíj a teljesítést követően egy összegben kerüljön kifizetésre, akkor ezt úgy kell megítélni, mintha több hónapra járó összeget fizetnének ki utólag egy öszszegben.

Szankciók a kiskorúakat alkohollal kiszolgáló üzletekkel szemben

Módosult a fogyasztóvédelmi törvény. Kiegészült azzal, hogy az ellenőrző hatóság legfeljebb egy évre megtilthatja a szeszes italok és a dohánytermékek forgalmazását abban az üzletben, ahol 18 éven aluli vásárlókat szolgáltak ki ilyen termékekkel. Az ismételt jogsértés esetén a hatóság akár be is zárattathatja az üzletet. A hatóság határozata fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.