XXXVII. évfolyam 19. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Egy közösség összefogása
Szirbik Imre átvette megbízólevelét 

2006. május 12.


Átvette megbízólevelét az 5. számú választókerület új országgyűlési képviselője, Szirbik Imre. A választási bizottság elnöke, Fábján Sándor május 8-án a városházán tartott ünnepségen elmondta, a voksoláson mintegy 23 ezer 34 lakos vett részt. A városban és a térségéhez tartozó hét községben, 58 szavazókörben a 35 ezer 625 választásra jogosult 64,66 százaléka nyilvánított véleményt a négy aspiránsról.


Bővebben


 

A lakosságért
 

2006. május 12.


Szociográfusok, politikusok elegáns kifejezésével élve a városi ember komfortérzetét erősen befolyásolják a közszolgálati díjak, a helyileg kialakult tarifák a legkülönbözőbb területeken. Az érintett lakosság mindezt úgy fogja fel, hogy mennyire drága a mindennapi létezés, milyen arányban állnak a keresetek az árakkal és így tovább. Egyébként az élhető város adottságaihoz tartozik a munkahelyek száma, a kultúra, az oktatás, a sport, a kikapcsolódás megannyi lehetősége is.


Bővebben


 

Árvíz után
 

2006. május 12.


A kormány április 9-én megszüntette a rendkívüli állapotot a folyók mellett. A víz az idei csúcshoz képest mintegy másfél méterrel lett alacsonyabb 10-ére virradóra, ami azt jelenti, hogy békés, nyugodt, természetesen figyelőszolgálattal megerősített, de munkával telt periódus következik.


Bővebben


 

Költségvetés

2006. május 12.


Elkészült a szentesi önkormányzat elmúlt évi gazdálkodásáról szóló beszámoló. Öszszességében megállapították, hogy a jóváhagyott költségvetésben a forráshiány mértéke meghatározta egész évben a feladatellátás mozgásterét. Valamennyi területen visszafogott, jól átgondolt gazdálkodásra volt szükség ahhoz, hogy az önkormányzat és intézményeinek finanszírozásában és működésében pénzhiány zavart ne okozhasson, a fejlesztési célok teljesítésében fennakadás ne legyen. Az alapvető szükségletek szintjén az önkormányzat tudta biztosítani a forrásokat. Olyan nagy beruházások valósultak meg, amelyekkel folytatódhatott a lakosság elvárásaihoz igazodó városfejlődés, ezzel együtt szigorú gazdálkodással a költségvetés egyensúlyát is sikerült biztosítani. A beszámolóról lapunk megjelenésének időpontjában, tárgyalja a testület.



 

Ballagók napja
 

2006. május 12.


A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakisklola ballagási ünnepsége Fotó: Vidovics

Ünnep, de kicsit szomorkás ünnep a ballagás: búcsút kell inteni annak a néhány évnek, melyet a diák a választott iskolájában töltött, s ahonnan most elindul a felnőtté válás felé. Sokan utoljára járják ilyenkor körbe a tantermeket, mások még maradnak az iskolapadban.


Bővebben


 

"Egy ember szól, de milliók nevében!" 

2006. május 12.


Május 16-án összeül az új Országgyűlés. Állítólag egy történelmi választás után vonulhatnak be a nép képviselői a Parlament épületébe. Erről nem tudok nem írni.

De mielőtt engedtem e belső kényszernek, elolvastam Petőfi Sándor 1848. július 4-én kelt híres költeményét, (A nemzetgyűléshez). Mire a végére értem, döbbentem rá, hogy én most imádkozom. Anynyira imádkozom Petőfi intelmét, hogy szinte kérem is e cikk kedves olvasóit: ha tehetik szintén ezt tegyék. Olyan lélekkel tegyük ezt együtt, mintha mindnyájan ott térdelnénk "a teremnek küszöbén, - Melyből a nemzet sorsa jön ki majd."


Bővebben


 

"Bocsánatot kérek a nemzettől!"
 75 éve történt - Móricz Zsigmond meghurcoltatása (III.)

2006. május 12.


Dr. Cicatricis Lajos nyugalmazott főispán

Zemplén vármegye Móricz-ellenes átiratát 1931. április 27-én vitatta meg Csongrád Vármegye Kisgyűlése, amely hivatva volt összeállítani, és határozati javaslattal ellátni az április 29-én tartandó megyei közgyűlés napirendi pontjait. Nem tekinthető véletlennek, hogy az üggyel kapcsolatban elsőként dr. Cicatricis Lajos nyugalmazott főispán, örökös felsőházi tag, dr. Négyesy László egykori gimnáziumi osztálytársa emelkedett szólásra.


Bővebben


 

Az első díszpolgár: Horváth Gyula
 Évfordulók - 2006

2006. május 12.


100 éve
, 1906. május 6-án megalakult a Magyarországi Famunkások Szövetségének szentesi csoportja. Elnök ifj. Földvári Nagy István; a tagok száma 13 fő.

95 éve, 1911. május 7-én indult a Szentes című társadalmi hetilap. Kiadója Vajda Bálint Utóda; felelős szerkesztője Balázs Imre. (Július elején beolvadt a Szentesi Lapba.)


Bővebben


 

Gondolatok

2006. május 12.


A rekord szó jelentése: sportolók minden korábbit felülmúló teljesítménye, dicséretes dolog, elismerést érdemel, örömteli esemény. Éppen ezért hiba a hőséggel, vagy árvízzel kapcsolatban rekordokról beszélni. Ezek legfeljebb minden korábbit meghaladó mértékben tapasztalhatók, amelyeknek senki sem örül, ellenkezőleg emberek tömege szenved tőlük kárt, szerencsétlenséget, nem kevesen akár bele is halnak.

Hasonló viszolygást vált ki belőlem, amikor állatok születéséről tudósítanak az újságok. Az állatok ellenek, fialnak, vagy általában világra hozzák utódaikat, de csak az édesanyák szülnek gyermeket. A magyar nyelv sok más nyelvnél is gazdagabb, ne mellőzzük hát a megfelelő, találó szavakat. De ha már erről van szó, gondolj hálás szeretettel az édesanyádra, akinek köszönheted, hogy megszülettél.

Nem értem azokat az embereket, akik szeretik a rémségeket tálaló filmeket, de megmagyarázták nekem, hogy vannak emberek, akik szeretnek félni, legalább is "borzongani". Gondolom, nem vagyok egyedül abban, hogy elfordulok minden effélétől és csak a nyugalmat, békességet, csendeset, szépet, jót nézem, hallgatom szívesen.
Modern trójai faló hódít Nyugat-Európában: az olcsó munkaerő befogadása során millió számra nőtt a betelepült mohamedán hitűek tömege. Némelyik országban milliók, egy-egy nagy városban százezrek alkotnak összefüggő iszlám tömböket, megtartva sajátos hitüket, kultúrájukat és szokásaikat. Miközben az európaiak között egyre csökken a születések száma, aközben a betelepülők természetes szaporodása töretlen, s miközben egyre-másra nő a mohamedán vallási központok (dzsámik) száma, a keresztény egyházak vonzereje csökken, a keresztények vallási közömbössége fokozódik. Elgondolkoztató... Vagy megszokott jelenség?

Hányszor mondtad már el az Apostoli hitvallást, a minden kereszt(y)ének közös "Credoját"? Annak első mondatát (Credo unum Deum...) Így fordították magyarra: "Hiszek egy Istenben.", vagyis a sokisten hívő pogányokkal ellentétben nem sok, hanem egy azaz egy Istenben hiszünk. A hangsúlyt tehát a számjegyre kell tenni.

Dr. Imre Ernő


 

Kedves virágkedvelők!
 

2006. május 12.


Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet... Tartja egy magyar közmondás.

Bizonyára Ön/Önök is ismerik a fenti gondolatot és elhatározták, hogy szép virágokkal fogják környezetüket díszíteni, hogy gyönyörködhessenek benne. Szándékukat még bizonyára az a tény is erősítette, hogy a szentesi önkormányzatnak köszönhetően a hétvégén virágosztásra került sor a város több intézményében, közöttük a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskolában is.


Bővebben


 

Köszönet a védekezőknek

2006. május 12.


Példátlan összefogással és erőfeszítéssel sikerült megfékezni az elmúlt hetekben a történelmi csúcsot döntő tiszai és körösi árhullámot.

Ezúton is köszönetet mondok mindenkinek, aki áldozatos és önzetlen munkájával részt vett ennek a nehéz feladatnak a megoldásában: lapátolt, zsákolt, szállított, illetve bármi módon segítette a védekezést.
Köszönet illeti azokat az aktivistákat, akik elkészítették, megszervezték és eljuttatták a védvonalakra az élelmiszert, illetve megszervezték a védekezők legalapvetőbb ellátását.

Külön is szeretném megemlíteni a vállalkozók, a cégek, a névtelen felajánlók adományait; az önkéntes, szorgos kezek munkáját.

Kiemelt elismerést érdemel a védelem irányítását végző honvédségi és vízügyi szakemberek munkája, melynek eredményeként a gátak meg tudták állítani a folyókat, az ár nem öntött el lakott területeket.

Köszönöm valamennyiüknek a városért, a térségért hozott áldozatukat, támogató hozzáállásukat.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő



 

Másfél osztályok
 

2006. május 12.


Az általános iskolai beiratkozások után kirajzolódott Szentes város oktatási térképe. Drasztikus változtatások nélkül indul a településen a 2006-2007-es tanév. Az intézmények infrastrukturális fejlesztést igényelnek - tudtuk meg Szűcs Lajos alpolgármestertől.


Bővebben


 

Elballagtak
 Körkép az érettségiről

2006. május 12.


Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdetét vette az érettségi. A tavalyi botrányokat idén igyekeztek kiküszöbölni. Az országos eljáráshoz hasonlóan a szentesi iskolaigazgatók a Polgármesteri Hivatalban vették át a dolgozatokat, az iskolákban a tantermekben és a folyosón is biztosították a felügyeletet. Ezidáig a középiskolákban rendben ment minden.


Bővebben


 

Vizsgáznak az "éretlenek"
 

2006. május 12.


Emlékszem, egy éve ilyenkor, nem akadt köztünk olyan, aki ne várta volna már a végét. Valamiért akkor nem repestünk az örömtől, hogy most már mi is "érettek" lehetünk. Csak túl akartunk lenni rajta!


Bővebben


 

Madarak és fák napja
 

2006. május 12.


Klauzálos diákok Eperjesen vendégeskedtek.

Május 8-a pontosan úgy kezdődött a szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola 5.a, 6.a, 7.c, 8.a és 8.b osztályos diákjainak, mint minden más tanítási nap: 3/4 8-kor a suliban gyülekeztek... Ám a folytatás másképp alakult!


Bővebben


 

Jókedélyű százéves
 

2006. május 12.


Ibolya Károlyné és egyik lánya, Klára.

Századik születésnapján köszöntötték Ibolya Károly-né Diószegi Juliannát. Mindig pozitív életszemlélet, derű, tervezgetés jellemezte Juliska nénit, aki büszke életkorára.


Bővebben


 

Reklámok után szülőföldjét festi
 

2006. május 12.


Sokan csak úgy ismerik Jarolics Bélát, mint eredményes szenior úszót és a Skála Kópé megalkotóját. Hogy ez ne így legyen, a Budapestről városunkba hazaköltözött reklámgrafikus-szövegíró a szülőföldjét vette ecset- és szénceruzavégre.

A városi könyvtárban a minap nyílt kiállítása kiváló lenne a Szentes környéki táj reklámhordozójának is: a Tisza, az ártér, csónakok, öreg fák, tanyák, zöldellő ágak - az elmúlt hónapok termése mind. A megragadó színes olajképek, pasztellek alatt azok némelyikének szénnel készült vázlatait is elhelyezte az alkotó. -


Bővebben


 

Sasfészekből loptak
 

2006. május 12.


Eltűnés miatt keresi a szentesi rendőrkapitányság Páhi László 50 éves, szentesi lakost, akit a Tisza rakpartján láttak utoljára az elmúlt hétvégén. A férfi azóta életjelt nem adott magáról, ezért eltűnése miatt közigazgatási eljárást folytat a nyomozóhatóság. Aki a képen látható Páhi László hollétéről érdemleges információval rendelkezik, az hívja a 107-es vagy az 561-310-es telefonszámot.

Újabb tolvajt keres a rendőrség, aki a gáton dolgozó munkásoktól lopott értéktárgyat. Ezúttal egy mobiltelefon tűnt el 9000 forint értékben. Szentes és Fábiánsebestyén között ismeretlen tettesek a vasúti váltóvezeték aknáját vitték magukkal.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. május 12.


  • Erdei gombakrémleves

  • Göngyölt virsli

  • Tojáshabos almatorta


Bővebben


 

Bronz küszöbén a Hungerit
 

2006. május 12.


Három mérkőzést játszottak szombaton délután a ligeti uszodában, ezeken a két szentesi győzelem mellett egy szolnoki siker született.
A REMCO-Bertók-Szentes kora délután 16-8-ra győzött magabiztos játékkal a Tatabánya ellen, majd a Hungerit-Top Cop Security első osztályú női gárdája szállt medencébe a BVSC-vel szemben a bajnoki bronzéremért.


Bővebben


 

Otthon voltak vendégek
 

2006. május 12.


Az NB II-es kézilabda bajnokság legutóbbi fordulójában a Szentesi Kinizsi férfi együttese Martfűn lépett volna pályára. A Szolnok megyei gárda az árvíz miatt lemondott pályaválasztási jogáról, s így történt meg, hogy a Szentesen megrendezett összecsapáson a Kinizsi volt a vendég.


Bővebben


 

Hétfőn a harmadik helyért...
 

2006. május 12.


Bár az elmúlt csütörtökön itthon 4-3-ra győzött, de mivel a fővárosban hétfőn este 6-4-re kikapott az Aramistól a Legrand-Szentes futsal csapata, így nem jutott a bajnoki döntőbe. A hazai találkozó sem volt sétagalopp, hiszen a vendégek szereztek vezetést, így lehetett futni az eredmény után.


Bővebben


 

Hat úszóarany

2006. május 12.


A Szentes Városi Úszó Club nyolc sportolója állt rajtkőre Hajdúszoboszlón az Árpád-kupa elnevezésű országos meghívásos úszóversenyen. A több mint félezer résztvevőt, harmincegy egyesületet fölvonultató versenyen a csapat a pontversenyben az előkelő nyolcadik helyen végzett, amelyhez minden tag hozzájárult.

Mordvincev Sándor felnőtt kategóriában 4 arany (100 hát, 100 pillangó, 100 gyors, 100 mell), Csák Anikó ('94.) 1 arany (200 mell), Tihanyi Fanni ('96.) 1 arany (100 pillangó), Bordás Ágnes ('92.) 1 ezüst (200 mell).


 

Nehéz meccs Szegváron

2006. május 12.


Hazai pályán nyert 2-1-re a Tömörkény ellen a Szentesi Kinizsi megyei II. osztályú labdarúgócsapata. A mérkőzés rosszul kezdődött számunkra, mivel egy eladott labdát követően a vendégek szereztek vezetést. Szerencsére még a szünetet megelőzően sikerült az egyenlítés, Szabó Árpád a megítélt büntetőt értékesítette magabiztosan. Fordulás után letámadással próbálkozott a Kinizsi, sikerrel, hiszen Törőcsik egy visszagurított labdát bombázott a tömörkényi kapuba. Az eredmény ezt követően annak ellenére nem változott, hogy a Szentesnek még adódtak lehetőségei a látogatók kapuja előtt. Bozóki Zoltán vezetőedző szerint összességében megérdemelten gyűjtötte be a három pontot csapata.

Szombaton Szegváron játszik a Szentes, a két szomszédvár találkozója 17 órakor kezdődik. Bozóki edző szerint nehéz mérkőzés elé néznek, és nem téveszti meg játékosait, hogy a Szegvár a tabella alsó részében tanyázik. A Kinizsi 32 pontjával az ötödik helyen áll a táblázaton.

H. V.



 

Kölyökfoci

2006. május 12.


Kispályás labdarúgó tornán mérkőztek meg egymással az elmúlt szombaton a Székkutas, a Nagymágocs és a Szentesi LTE ifjú labdarúgói. A mintegy negyven fiatal részvételével megtartott rendezvényen a Kurca-parti pályán székkutasi győzelem született a Piramis kupán. A második helyen a mieink a harmadikon pedig a nagymágocsiak végeztek.



 

Családi események

2006. május 12.


Született:
Tóth Gábornak és Bari Lejla Etelkának (Koszta u. 7.) Leila Piroska, Vajda Imrének és Valkai Szilviának (Berényi u. 113.) Csaba, Jancsovics Attilának és Berkecz Erikának (Sajó köz 2.) Máté, Paczolay Dénesnek és Buzás Katalin Viktóriának (Hunyadi u. 10.) Dénes, Lénárt Zoltánnak és Szabó Renátának (Köztársaság u. 8.) Réka, Vadász Zoltánnak és Veles Rozália Évának (Lázár V. u. 32.) Viktória nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt:
Baranyi János (Berek 42.), Dr. Szórádi Zoltánné Forgó Matild (Apponyi tér 2. lh.), Kiss Mihályné Bán Mária (Cseuz B. u. 11.), Kalocsai Julianna Katalin (Damjanich u. 21.).



 Vissza a legfrissebb számokhoz