<<< Vissza

A lakosságért

2006. május 12.

Szociográfusok, politikusok elegáns kifejezésével élve a városi ember komfortérzetét erősen befolyásolják a közszolgálati díjak, a helyileg kialakult tarifák a legkülönbözőbb területeken. Az érintett lakosság mindezt úgy fogja fel, hogy mennyire drága a mindennapi létezés, milyen arányban állnak a keresetek az árakkal és így tovább. Egyébként az élhető város adottságaihoz tartozik a munkahelyek száma, a kultúra, az oktatás, a sport, a kikapcsolódás megannyi lehetősége is.

Szentesről általában elmondható, hogy nagyon sok embert érint kedvezően az adózás mértéke. Évek óta "mozdulatlan" az iparűzési, kommunális, gépjármű befizetési kötelezettség éves rátája. Már hosszabb ideje nem növekednek a bérlakások használati díjai sem. Többségében a "helyükön maradtak" a tarifák a ligeti uszodánál, az üdülőházaknál, a kempingnél. Ugyanez vonatkozik - más ellátási formát nézve - az idős emberek házi gondozásának segítésére is.

Természetesen vannak objektíve megkerülhetetlen költségnövelő tényezők is, de lényeges szempont, hogy a növekedés nagyon sok esetben az infláció mértékével azonos. Így az egy légköbméterre vetített távhőszolgáltatási alapdíj tavaly Szentesen 242 forint volt, 2006-ban 251 forint. A teniszpálya éves bérlete 4,8 százalékkal növekedett, a felnőttek esetében. A helyi buszjáratoknál a vonaljegy ára 120 forintról az idén 125 forintra emelkedett. Elviselhető a növekedés a vízszolgáltatási és szennyvízkezelési díjaknál.

Egyfajta kedvezménynek is minősíthető, hogy a családi uszodabérlet ára nem változott, akárcsak a Dózsa-háznál a sportolási terembérlet óradíja sem.

A konkrét kedvezményekhez kötődik, hogy például 5 évig adómentességet élveznek, akik részt vesznek a kommunális beruházásban, illetve a csatornabekötés után, két évig a ház-, illetve telektulajdonos a megállapított díj felét fizeti. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok számára ingyenes az ellátás a bölcsődében, az óvodában, az általános iskolában pedig a díj 50 százalékát kell fizetniük. Ugyancsak térítési kedvezményt kapnak a három és több gyermekes, valamint a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok. A szemétszállítás a 70 éven felüli lakosok számára ingyenes, sőt kommunális adót sem kell fizetniük.

Az infrastrukturális és civilizációs színvonalat emeli és stabilizálja a megvalósítás mezejében a városközponti sétálóutca, az idősek otthona, a szélessávú Internet, a Református Nagytemplom felújítása, a Petőfi utcában a népművészetek háza és még sorolhatnánk tovább, az egész várost ellátó szennyvízhálózat küszöbön álló befejezéséig. Az esélyegyenlőséget demonstrálja, hogy a gázenergia eljut a berekháti városrész déli részébe is, továbbá a nemrégiben átadott szociális bérlakásokba roma családok is költöztek.

A tényekhez hozzátartozik, hogy növekedett a foglalkoztatottsági létszám a Hungeritnél, a Legrandnál, az Ipari Parkban lévő kerámiaüzemnél. Egyben a kereskedelmi kínálatot is bővítve növelték a munkahelyek számát az idén nyílt nagyáruházak.


<<< Vissza