<<< Vissza

Reklámok után szülőföldjét festi

2006. május 12.

Sokan csak úgy ismerik Jarolics Bélát, mint eredményes szenior úszót és a Skála Kópé megalkotóját. Hogy ez ne így legyen, a Budapestről városunkba hazaköltözött reklámgrafikus-szövegíró a szülőföldjét vette ecset- és szénceruza-végre.

A városi könyvtárban a minap nyílt kiállítása kiváló lenne a Szentes környéki táj reklámhordozójának is: a Tisza, az ártér, csónakok, öreg fák, tanyák, zöldellő ágak - az elmúlt hónapok termése mind. A megragadó színes olajképek, pasztellek alatt azok némelyikének szénnel készült vázlatait is elhelyezte az alkotó. - Itt születtem, s 17 évig itt éltem. 55 év után, édesanyám idős korára való tekintettel hazajöttem, itt ténykedem, itt is fogok már maradni, - fogalmaz Jarolics Béla. A képeket itthon készítette, miután hazajött. - Szerettem volna így is bemutatkozni, mert még azok sem tudták, hogy ilyesmivel is foglalkozom, akikkel ötéves korom óta barátkozom. Másfél éve itthon vagyok, s a téli hónapokban elgondolkoztam, itt a sok üres idő, miért ne festhetnék. Pasztellképeimből bevittem a könyvtárba, lenne-e lehetőség a későbbiekben kiállításra, úgy szeptember-október környékén. Arra nem gondoltam, hogy előrehozzák májusra. Igencsak igyekeznem kellett, de igyekeztem alapos is lenni. Témát keresve bejártam a Tiszát, volt olyan részlet, amit télen vázlatoltam, végül nyári kép lett belőle. Közben hatások értek, s ahol víz van, ott én mindig otthon vagyok.

Hosszú távollét után másként látja tájat: - Óriási a fejlődés. Jöttem haza a Csongrádi hídon, már majdnem a gátnál van a város vége. Nagyon szép a virágosítás, csodálatos a főutca.

- Drahos Pista bácsihoz jártam rajzszakkörre, majd Terney Bélához. Tizenkét évesen Kiss Sanyi barátommal üvegtáblákra festettünk reklámfeliratokat, diavetítőben mutatták be a moziban, ez jó kis zsebpénz volt. Magyar kártyát is rajzoltam. Az iskolában én voltam a dekoratőr, több száz lány emlékkönyvébe festettem, amit aztán más fiúk írtak alá. A vízilabda szólított el a fővárosba. 22 éves lehettem, amikor alakítottunk egy grafikai alkotócsoportot. Áfészek-nek, iparcikk-vállalatoknak cégtáblasorozatok négyzetmétereit százszámra festettük.

Sok ismert emberrel kapcsolatba került, a legfontosabb neveket említi. - Németh Jamesz, a világválogatott vízilabdázó tehetségem folytán felvitt Pestre. Makovecz Imre építész felkérésére lámpatesteket, belső dekorációkat készítettem. Demján Sándorral együtt kezdtük a Skála-üzletláncot, ő alkalmazta reklámirományaimat. Egy teamben dolgoztam Sas Istvánnal, aki több ezer reklámfilmet készített, 200-nak én írtam a szövegét, a Pécsi kesztyűtől a véres hurkáig. A Skála Kópé jóvoltából kiváló dolgozó kitüntetést is kaptam. A korongecset, szórópisztoly, az óriás vásznak után most furcsa az apró vászon, s nem is gondoltam, hogy idős koromban ilyen türelemjátékkal foglalkozom majd, kifesthetem magamból az érzéseimet.

Emellett a szentesi szenior úszók között versenyez, ebben is országos dicsőségeket szerzett. Városképeket tervez megfesteni, a Kurcát, az uszoda melletti nagy platánt. Képeiből elkelt már néhány, ami megmarad, május 19. után visszakerül korábbi helyére, a Petőfi cukrászdába. Vezetőjének, Horváth Zoltánnak ezúton mond köszönetet a jelenlegi kiállítás megnyitóján nyújtott segítségéért.

D. J.


<<< Vissza