XXXVI. évfolyam 37. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Becsületzászló a városnak
Európa felfigyelt ránk

2005. szeptember 16.


Egy héttel ezelőtt az Apponyi téren, most a Kossuth téren ünnepelt Szentes lakossága. Mindkét rendezvény fesztivál volt a javából, ha még oly különbözőek is. Ami közös volt bennük, az események nemzeteket öleltek át.


Bővebben


 

Ítéletre várva
 

2005. szeptember 16.


Még mindig nincs ítélet a Petőfi Szálló ügyében. A több éve tartó peres eljárás során az önkormányzat tulajdonjogának visszaállítását kéri a Fővárosi Ítélőtáblától.

A nyári törvénykezési szünet után szeptember 14-én már ítélethirdetésre vártak az ügyvédek, ám a bíró a tárgyalást és a kihirdetést egy héttel későbbre halasztotta.

 


 

Idősek centruma
A kormány rábólintott

2005. szeptember 16.


Úgy tűnik, végre megvalósul Szentes régóta dédelgetett álma, vagyis felépül az idősek szociális otthona.

Az önkormányzat már tavaly is pályázott a címzett támogatásért, sikert azonban most értek el. A kormány ugyanis rábólintott a tervezetre, és ha az Országgyűlés is igent mond, - ennek igen nagy az esélye - akkor jövőre indulhat a beruházás.

A tervek szerint a teknősre hasonlító épület kétszintes lesz, a különböző részlegek a későbbiek során is bővíthetők lesznek. A Kontaset Kft. mögött a Kurca partján építik fel a 100 férőhelyes komplexumot, melyben a hagyományos ellátás mellett fogadni tudják a súlyosan pszichés, valamint a rehabilitációban részt vevő betegeket. Az otthon neve - éppen ezért - Idősek Integrált Szolgáltató Centruma lesz.

A beruházás közel egymilliárd forintba kerül, ennek 15 százalékát önerőként biztosítja az önkormányzat.

 


 

Országos verseny előtt a tűzoltók
Ismét a legjobb hatban

2005. szeptember 16.


Elöl: Vida-Szűcs Sándor, Tóth Csaba, Tóth Zoltán, hátul: Kálmán Rajmund, Majoros Gábor, Mészáros Tamás.

Szeptember 7-én Balatonföldvár adott helyet az ötödik országos tűzoltó szakmai vetélkedő országrészi fordulójának. A vetélkedőt '97-ben hívta életre az akkori tűzoltóság országos parancsnoksága, mai nevén Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A versenyt páratlan évenként rendezik, felmenő rendszerű, az országos döntőt megelőzi egy megyei forduló, majd utána a régiós vetélkedő (az ország három részre osztott, Szentest, egyben Csongrád megye tűzoltóit a nyugat, dél-nyugat magyarországi régióhoz sorolták be).


Bővebben


 

Apostolok és tanítványok
 

2005. szeptember 16.


Magam sem gondoltam, hogy az a köszöntés, mellyel önöket akartam megtisztelni, folytatódni fog. De hát így esett.

Emlékezzenek csak vissza! Szeptember 9-én, pénteken délután már olvashatták önöknek szóló szavaimat arról, hogy miként képzelem el a jól működő pedagógus-önérzetet. Ezt írtam: "A pedagógus attól legyen tanító vagy tanár, hogy elmondhassa: az én tanítványaim attól részesülnek "nem középiskolás fokon" oktatásban, hogy ismernek engem, s tudják: belőlem valami isteni erő is sugárzik. Hogy több vagyok az elégnél. Hogy engem szeretni kell, mert engem nem szeretni nem lehet."


Bővebben


 

A népnek ajánlotta lantját
130 éve született, 65 éve hunyt el Farkas Antal

2005. szeptember 16.


1945 óta a Kisér egyik legjelentősebb utcája viseli nevét, s 1990-ig a volt ligeti úttörőháznak is ő volt a névadója. Utoljára Nagyajtósi István tanár úr emlékezett meg róla 1979-ben; azóta nem esett szó életéről, munkásságáról. A kettős évforduló alkalmából igyekszünk pótolni e mulasztást.


Bővebben


 

Parkolási gondok az iskolák körül
 

2005. szeptember 16.


Témám a Petőfi iskola ill. a közelben lévő bölcsőde körül kialakult (kialakított) parkolási helyzet. Szeptember 13-án 1.osztályos gyermekemet vittem gépkocsival az iskolába. A gimnázium felől érkeztem, majd leparkoltam az úttest szélén. A meglepetés az iskolából kifelé jövet ért. A közterület-felügyelet egyik dolgozója igen serényen fényképezte az itt parkoló autókat. Kérdésemre, hogy "miért?" a gimnázium előtt elhelyezett "megállni tilos 7-17 óráig" táblára hivatkozott. Ezek után azonnal felkerestem a közterület-felügyelet irodáját. Itt kérdésemre, hogy az iskola körül miért tiltják a megállást azt a választ kaptam, hogy a gyerekek biztonsága miatt az önkormányzat egy korábbi ülésén hoztak döntést a tábla elhelyezéséről. Na, most a legközelebbi parkolási lehetőség az iskolával szemben lévő üzletek előtt, valamint az igen forgalmas Petőfi utcán van. Az üzletek előtt kb.10-15 autó fér el, és ez iskolakezdéskor tele is van. Tehát "gyermekeink biztonsága" érdekében parkoljunk a Petőfi utcán lévő üres helyeken? Kérdésem: miként lehetne azt elérni, hogy a gimnáziumnál elhelyezett táblán az időkorlátot módosítsák pl. 8-15 órára, vagy pedig a forgalom lassítása érdekében fekvőrendőrt helyezzenek el, mint pl. a Kertvárosban, ha már a gyermekeink biztonsága a cél.

Ui.: Jó néhány szülő meg fog lepődni, mikor napokon belül megkapja a büntetési csekket.

Papp Edit

 


 

Gondolatok
 

2005. szeptember 16.


A nemzetek között rivalizálásnak, szerény véleményem szerint kizárólag a sport terén van helye, ott is elsősorban az egyéni számokban, vagy a csapatokban versenyzők között. Ha a versengés más területekre is kiterjed, az nem vezet jóra, enyhébb esetben rossz szomszédság, rossz esetben háborúskodás lesz belőle.

Szép nyári délutánon, jó időben, jóízű dinnyézés után, jó könyvvel a kezemben ülök a barátaimtól nemrégen kapott tévénéző fotelomban és élvezem a tökéletes kényelmet. Elengedem magam. Egészen addig, amíg fel nem villannak bennem a New-Orleans-i képek, majd a határainkon innen és túl, meg világszerte megesett iszonyú katasztrófák, soha nem látott természeti csapások képei százezrekről és milliókról, akik hozzátartozóikon túl mindenük elvesztését is siratják. Mit tehetnék egyebet: segítő áldást kérek Istentől rájuk és azokra, akik segíteni tudnak rajtuk. És továbbgondolkodom: ott nyomor, itt bőség. De hol vannak a megelégedett emberek?

Ahol a tudomány megáll, ott működésbe lép a képzelet, Istennek az az ajándéka, amelyet általában majdnem semmibe veszünk mi emberek, miközben az emberiség fejlődésének nélkülözhetetlen motorja. A kisgyermekben is ott van: ne kész játékot, csak egy fadarabot vagy semmit érő tárgyat adj a kezébe és nézd meg, mit varázsol belőle. A tudós felnőtt szellemiségét is a képzelőereje viszi előbbre. Becsüld meg magadban is a képzelet erejét, az álmodás szépségét!

A természet rendjében megszokott biztonság - úgy látszik - többé nem létezik. Minden megtörténhet, ami eddig, legalább is a mi életünkben nem történt meg: szélsőséges hideg, meleg, aszály, árvíz, kenyértelenség, egészséges víz hiánya. Nemcsak máshol, másokkal, de itt, velünk is megeshet. Bármikor...

"Csodatevő kőkoporsóról" ír a nagy napilag egyik cikke. Döbbenetes tájékoztatást ad a babonás hiszékenység terjedéséről. Ki tudja, hányan hisznek babonás emberekben, tárgyakban, magyarán a semmiben. Én kizárólag a Bibliámban megismert Istenben hiszek, akit Jézus Krisztus tett láthatóvá.

Dr. Imre Ernő

 


 

Városunkban született
Évfordulónaptár 2005

2005. szeptember 16.


70 éve,
1935. szeptember 10-én az Alföldi Újság tudósítása szerint a Szentesi Polgári és Kisgazda Párt testületileg belépett a Független Kisgazdapárt helyi szervezetébe. Ezzel kívánta elkerülni kilátásba helyezett feloszlatását.

15 éve, 1990. szeptember 10-én az MSZMP Szentes Városi Koordinációs Bizottsága választási nagygyűlést szervezett a Művelődési és Ifjúsági Házban, amelynek előadója dr. Thürmer Gyula országos pártelnök volt.


Bővebben


 

Új Legrand termék
Hírforrás

2005. szeptember 16.


A Legrand csoporthoz tartozó szentesi Legrand Rt. a jövő tavasszal megkezdi az intelligens házak értékesítését Magyarországon. Azt remélik, hogy öt éven belül a villamos-szerelvények hazai piacán a programozható villamos kapcsolók és dugaljak hálózati rendszere 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik majd. Magyarországon még kicsi ennek a terméknek a piaca, mindössze néhány luxus irodaházban alkalmazzák. A Legrand számít arra, hogy a luxus lakóparkok és a luxus lakások piacán lesz majd előretörés. Az intelligens otthon lényege, hogy egy falra szerelt konzol, távirányító, vagy érintős monitor segítségével irányíthassuk otthonunk elektronikus berendezéseit, különböző programokat állíthassunk be rajtuk. Az ilyen lakások, házak lényege, hogy kényelmet és biztonságot szolgáltasson a lakóknak.

 


 

Kevesebb szőlő és bor
Hírforrás

2005. szeptember 16.


Kevesebb szőlő és gyengébb minőségű bor várható az idei termésből. A szüret még az elején tart, csak a korai fajták betakarítása kezdődött meg. Az augusztusi borús napok, és a csapadékos időjárás nem kedvezett az érésnek. Ha azonban a következő egy hónapban meleg lesz és sokat süt a nap, akkor készülhetnek jó minőségű borok - nyilatkozta a Rádió Szentesnek dr. Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint az idén például élni kell a cukortartalom kiegészítésével, és a növény-egészségügyi problémák miatt meg kell gondolni, milyen feldolgozási módot válasszon a pincészet. Nem valószínű, hogy 3,5 millió hektoliternél több bor származik majd a 2005-ös szüretből. Az átvételi árak alacsonyak, külön gondot okoz a borok értékesítése, mivel sok az olcsó külföldi termék, és még mindig több millió liter hamis nedű készül hazánkban.

 


 

Közel a felújítás
Hírforrás

2005. szeptember 16.


Talán még ebben az évben megkezdődik a református nagytemplom felújítása és a beruházáshoz kapcsolódó idősek otthonának kialakítása. Jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik, a templommal kapcsolatos munkákra öt értékelhető pályázatot adtak be, ezek elbírálása folyamatban van. Az idősek otthonának kialakítására a pályázat beadási határideje szeptember 20-a. Ismeretes, hogy az önkormányzat és az egyház közösen pályázott a Kossuth téri templom és környékének felújítására, amely magában foglalja egy ötven férőhelyes idősek otthonát és a Kiss Bálint utca korhű átalakítását is.

 


 

Feljövő ágban a Hungerit
Két rossz év után jobb jöhet

2005. szeptember 16.


Legutóbbi számunkban már beszámoltunk arról, hogy a Hungerit Rt. pulykasonka terméke elnyerte a Magyar Termék Nagydíj oklevelét. Mint azt Magyar József elnök-vezérigazgató sajtótájékoztató keretében elmondta, most pályáztak először. Az elismerés annál fogva is sokat jelent a számukra, mivel a baromfiiparban senki nem kapott még ilyen díjat. Az oklevél sokat számít a marketingmunkában, a terméken fel lehet tüntetni. A termék minőségét jellemzi, ezen a téren az egyik legmagasabb kitüntetés.


Bővebben


 

Utcaszínház hat előadással
A lángnyelvek és a szélmalmok mozgását is eljátszották

2005. szeptember 16.


A Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos diákjai nagy sikerrel szerepeltek a kapolcsi Művészetek Völgye kulturális fesztiválon. Idén már nem csak utcaszínházi produkciókkal léptek fel, hanem részt vettek az ottani Nagy Könyv, valamint a József Attila emlékműsorban is. A szentesi közönség is láthatta a drámaisok utcaszínházi előadását szeptember 6-án délután az ifjúsági ház szabadtéri színpadán, amely előtt nem maradt üres szék. Három éve hagyomány, hogy a volt drámais diákok is elmennek Kapolcsra, és készítenek produkciót. Ők is felléptek.


Bővebben


 

Ragyogott az éj királynője
 

2005. szeptember 16.


Amit a NOX együttes a színpadon művel, azt hívják káprázatnak. Koncertjüket a Térfesztivál záróprogramjaként a Kossuth téren sok ezren nézték, s mindenkit elbűvölt az énekesnő hangja, a profizmus, a színpadon szerephez jutó tűz és a fantasztikus koreográfia, mellyel a zenekar tagjai és a táncosok előadták a dalokat. A mindössze négy éves NOX (jelentése: éjkirálynő) frontemberei, Péter Szabó Szilvia és Nagy Tamás készülnek a világhírre.


Bővebben


 

Beugrottam Kató néninek
 

2005. szeptember 16.


Több emlékezetes kabaréfigurát köszönhetünk már Ihos Józsefnek. A humorista elsősorban kabarészerzőnek tartja magát, s jelenleg is humoros figurákon dolgozik: éppen egy tévésorozatot ír, melyben a romakérdést járja körbe sajátos szemszögből. Évek óta ő maga alakítja Kató nénit, a pletykás falusi asszonyt, mint kiderült, véletlenül: egy beugrás hozta meg számára a kiugrási lehetőséget.


Bővebben


 

Szeretettel gondozott kert
Ahol mamutfenyő nő az égig

2005. szeptember 16.


A "Virágszínvonalasabb városért" versenyen a családi ház-kategória első helyét idén dr. Molnár Gyula belgyógyász-főorvos kertjének ítélte a zsűri.


Bővebben


 

Mindent vittek tíztáncban
 

2005. szeptember 16.


Balról jobbra: Horváth Alexandra-Nagy Gergő, Szögi Szilvia-László Csaba, László Szilvia-Budai Attila.

Nagy az öröm a Szilver TSE háza táján, mivel a táncklub versenyzői szeptember 10-én a Tíztánc Magyar Bajnokságon minden kategóriában elhozták az első helyet. A szombathelyi versenyen három bajnoki aranyérmet osztottak, a felnőttek mezőnyében a László Csaba-Szögi Szilvia páros, az ifjúságiaknál Budai Attila és László Szilvia, junior II. korosztályban pedig Nagy Gergő és Horváth Alexandra hozta el a pálmát.


Bővebben


 

Színek és képek
 

2005. szeptember 16.


Szép lehet most Párizsban, szép lehet, amikor "beszökik az ősz" oda, de itt, Szentesen még gyönyörűbb - hallhattuk dr. Dobos András szavait Lehota András amatőr festő kiállításának megnyitóján a városi könyvtárban. A műgyűjtő így folytatta gondolatait: Itt olyan varázslatot visz végbe ez a csodálatos évszak, ami megérinti az ember lelkét. Simogat bennünket a nap, a liget gyönyörű, még zöld, de már láthatjuk az aranysárgát, az égő vöröset, a selymes barnát. A Tisza bármilyen szeszélyes is, de gyönyörű, mely állandóan hívogat, elbódít. A Kurca meg itt él közöttünk. Ezekről a szépségekből csak a kéz hangjai, a színek, a kéz zeneművei, a képek tudnak mesélni.

A kéz hangjaival a tudat alatt is a régiek által "előírt" módon alkot András. Mi más is lehetne a témája, mint az Alföld, a liget, a Kurca és a Tisza.
Olyan erővel festi meg, ami a legnagyobbak közé emelheti. Megfogta őt a város és a környék szépsége, és meg is ihlette őt. Nem finomkodik, benyomásait, ha kell feketével, ha kell fehérrel veti vászonra. A képei, mint az élete. Kemény, szigorú, nehéz, de szépségekkel teli, mutatta be a festményeket dr. Dobos András.

Lehota András három éve fest komolyabban. Előtte kedvtelésből, úgymond, hobbi szinten művelte. A gimnázium informatikai szakán próbálkozott, két év után otthagyta. Beteg édesanyja késztette erre, akit gondoznia kellett. Szobafestő szakmunkástanulónak „állt“ tanulmányait sikeresen befejezte.

- Édesapám rajzolt. Leültetett egy székre, előttem volt egy köcsög és egy szál rózsa. Rajzold le fiam, mondta. Lerajzoltam. Aztán kentaurt kért tőlem. Háromszor is megrajzoltam. Negyedszerre jól sikerült - meséli.

Neveket említ, akiknek sokat köszönhet. Kun Rezső amatőr festő és Bíró Jenő neve tűnik fel előtte gyakran. Legfőképpen az utóbbit dicséri. Azt mondja "a Jenő bácsitól sokat lehettet tanulni." Mert hát az ember mindig tanul. És minél érettebb egy festő, annál szebb képet alkot.
Eleinte elvont, fantáziadús képeket készített. Mint mondja, sokat köszönhet a műgyűjtő dr. Dobos András állatorvosnak. Beleszólt a munkájába. És igaza lett. Vallja: kiváló szeme van hozzá. Segítségével egy pesti galériában is szerepelt festményével. A többség a Petőfi cukrászdában láthatóak. Példaképe Koszta József. Hatása alkotásain is észrevehetők.

Lehota András kiállítása szeptember 29-ig tekinthető meg a városi könyvtárban.

(l. j.)

 


 

A lélek vándorútja
Penovác Endre képei a galériában

2005. szeptember 16.


Bábi Attila topolya polgármestere és Penovác Endre festőművész a galériában.


A Topolyai Művésztelep ismét kedveskedik a szentesieknek. Teszi ezt Penovác Endre festőművész kiállításával. Az alkotót Bábi Attila, a Szerbia-montenegrói testvérváros polgármestere ajánlotta a közönség figyelmébe.


Bővebben


 

Hárman vertek egyet
 

2005. szeptember 16.


Gépkocsit törtek fel hétfőn délután a ligeti uszodánál. Az autóból pénztárcát, iratokat vittek el a tettesek. Szerencsére a jármű tulajdonosának barátja észrevette a tolvajokat, akiket meg is zavart a "munkájuk" közben. A tettesek ezután autóba pattantak, majd elhajtottak. A gépkocsit a belvárosban találták meg a rendőrök, később pedig a benne ülő személyek is előkerültek. A kaposvári illetőségű gyanúsítottak mindent tagadtak, ügyükben még zajlik az eljárás.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. szeptember 16.


  • Kellevélbe töltött gombarizottó
  • Gyümölcsös-túrós palacsinta


Bővebben


 

Az emberfelettit teljesítette
Kerékpározás-futás-úszás

2005. szeptember 16.


Nagyatádon rendezték a hossztávú magyar triatlon-bajnokságot, az Ironman viadalt. A 3800 méter úszásból, 180 km kerékpározásból és maratoni futásból álló versenynek mintegy kétszáz megszállott versenyző vágott neki. Köztük a Four Diamond SE versenyzője, Vakhal György is. A kiváló sportember a szeniorok között a második helyen végzett a kategóriájában az embert próbáló megmérettetésen. Vele, és felkészítőjével Szakál Sándorral beszélgettünk.


Bővebben


 

Változások a kiírásban
 

2005. szeptember 16.


Lassan célegyenesbe ér a szentesi Futsal Club felkészülése a 2005/2006-os bajnoki idényre. Az új feladatokról Tóth Antallal, a klub elnökével és edzőjével beszélgettünk.


Bővebben


 

A szomszédvárban nyertek
 

2005. szeptember 16.


A Szentesi Delfin ESC úszóinak nagyon kellemes élmény volt a csongrádi országos szenior úszóverseny, mert úszóik 38 egyéni és 3 váltó aranyat nyertek.

Kovács Imréné: 100 hát, 50 hát, 100 gyors, 50 gyors, 50 mell, 100 mell 1. Becsák Jánosné: 50 mell, 100 gyors, 200 vegyes, 400 gyors, 100 mell 1. 50 hát, 50 gyors 2. Pólyáné Téli Éva: 50 mell, 50 pille, 100 pille, 50 gyors, 200 vegyes 1. 100 mell 2. Debreczeni Beáta: 100 hát, 50 mell, 200 vegyes, 400 gyors, 100 mell 1. 50 hát 2. Szakács Ernő: 50 mell, 100 gyors, 400 gyors, 100 mell, 50 gyors 1. Bocskay Zsófia: 50 pille, 200 vegyes, 400 gyors, 100 pille 1. 100 gyors 2. Melkuhn Dezső: 50 pille, 100 hát, 100 pille 1. 100 gyors, 400 gyors, 100 mell 2. Pengő Erzsébet: 50 pille, 100 gyors 1. 50 mell 2. dr. Bakacsi Gyula: 50 hát, 100 hát 1. Kasza József: 100 pille 1. dr. Kanyó Ádám: 400 gyors 2. 100 hát 3. Varga-Kis Kata: 50 mell 2. Gálfi László: 50 mell 2. Ferke Gáborné: 100 mell 2. Bodnár Istvánné: 50 gyors 3.

4x50 női gyors váltó: III. kcs. 1. Szentes (Pengő, Debreczeni, Téli, Bagi), V. kcs 2. Szentes (V. Kisné, Varga-Kis, Bocskay, Becsákné).

4x50 férfi gyors váltó:. IV. kcs 3. Szentes (Kasza, Szakács, Melkuhn, dr. Kanyó).

4x50 m női vegyes váltó: III. kcs 1. Szentes (Téli, Debreczeni, Varga-Kis, Bagi),V. kcs 2. Szentes (Bocskay, Becsákné, Ferkéné, Bodnárné).

4x50 m férfi vegyes váltó: IV. kcs 3. Szentes (Kasza, Melkuhn, dr. Kanyó, Szakács).

4x16 m víz alatti mix váltó: 3. Szentes (Melkuhn, Varga-Kis, Debreczeni, Kasza).

4x16 m víz alatti női váltó: 1. Szentes (Téli, Debreczeni, Fehér, Bagi).

Pólyáné Téli Éva

 


 

Sporthírek
 

2005. szeptember 16.


Az NB III-as bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesülete szeptember 10-én a KÖSZOLG II. csapatát fogadta. Az SZTE 2985 fát ütött, a KÖSZOLG II. 2778 fát ütött, így a több ütött fáért járó 207 ponttal a Szentesi Tekézők Egyesülete 7-1-re győzött.

A Szentesi VSC '91-esek rögbi csapata a bajnokság második fordulójában ismét győztesként hagyhatta el a pályát. Ezúttal hazai közönség előtt fogadták a Battai Bátor Bulldogok csapatát és fölényes 111-17 arányban nyertek.

 


 

Vereség Apátfalván
 

2005. szeptember 16.


A csanyteleki döntetlen után Apátfalván szenvedett vereséget a Szentesi Kinizsi megye másodosztályú labdarúgócsapata. A 0-0-s félidőt követően 2-0-ra alulmaradó gárda edzője Bozóki Zoltán lapunknak elmondta, hogy az első játékrész némi hazai fölényben telt, ám ekkor még meg tudták őrizni kapujukat a góltól. Fordulás után kiegyenlítődött a mezőnyjáték, ám egy gyors kontrából a hazaiak megszerezték a vezetést, amit tíz perccel a vége előtt meg is dupláztak. Bozóki mester dolgát nehezítette, hogy szinte a komplett hátsó alakzatot nélkülöznie kellett, ráadásul eltiltott játékosa is volt a csapatnak.

A Kinizsi legközelebb szeptember 17-én, szombaton 16 órakor hazai környezetben fogadja a Fábiánsebestyén gárdáját. Bozóki Zoltán szerint illő lenne újra győztesen elhagyni a pályát, hiszen ez utoljára az első fordulóban sikerül csapatának.

H. V.

 


 

Díszmadár-, virág- és kézimunka-kiállítás
 

2005. szeptember 16.


Díszmadár-, virág- és kézimunka-kiállítást rendeztek a Móricz Zsigmond Művelődési Házban szeptember 9-11. között. Az érdeklődők három napig láthatták a madarakat, de különleges virágokban is gyönyörködhettek. A madarak és virágok mellett igényes, egyedi kézimunkákat is láthatott a közönség. Vidovics Ferenc felvételén a Szent Anna utcai óvoda nagycsoportosai a nyuszit simogatják.

 


 

Veszélyben a vérellátó
 

2005. szeptember 16.


Farkas Sándor országgyűlési képviselő veszélyben látja Szentes, a helyi egészségügyi intézmények vérellátását. Csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy átszervezés előtt-alatt áll a Vérellátó Állomás. Szentesről Szegedre kívánják áthelyezni. A honatya mintegy százezer ember biztonságos vérellátását látja veszélyben. Kijelentette: Szentes megfelelő véradó bázissal rendelkező állomásként működött, a vérkészítmények jelentős része elkerül Szentesről, visszaszállításuk logisztikai szempontból sem biztosított. Ez minden itt élő állampolgárnak veszélyérzetet jelent.

Újságírói kérdésre válaszolva az országgyűlési képviselő elmondta, hogy az Országos Vérellátó Intézet racionalizálási programjában szerepel a különböző vérellátó központok megszüntetése. Valószínű, hogy az egészségügy átszervezése áll az áthelyezés mögött.

- Az itt élő emberek számára ez elfogadhatatlan, mert egy jól működő, jól bevált, példaértékű rendszert akarnak most megszüntetni, amely önzetlen segítségnyújtó helye volt a térségnek. Ez ma veszélyben van, és mindenki aggódva figyeli, mi történik. Vélhetően a következő megyegyűlésen a kérdés felmerül majd - tájékoztatott az országgyűlési képviselő.

L. J.

 


 

Petőfis cselgáncs
 

2005. szeptember 16.


Szeptember 10-én Pakson rendeztek nemzetközi cselgáncsversenyt, ahol a Petőfi DSE sportolói az alábbi eredményeket érték el. Első helyezett lett diák "A" (1993-as) +56 kg-ban Aradi Sára (Petőfi isk.) és serdülő 63 kg-ban Dékány Dóra (HMG).

Ötödik helyezett lett diák "C" (1995-ös) 39 kg-os Csala Kornél (Klauzál isk.). Edző: Tóth Béla.

 


 

Dzsúdós sikerek
 

2005. szeptember 16.


Baján és Pakson szerepeltek a Pollák DSE dzsúdósai. A IX. Szent István-kupán 9 ország versenyzője vett részt. Lányok, diák C '95/-40 kg: 2. Kürti Varina. A diák B ‘94-ben születettek versenyében Kalydy Patrícia (-44 kg) és Gila Nóra (-49 kg) 1. helyen végzett.

A fiúk versenyében diák, C '95-ben születettek (-36 kg): Gila Ádám és Máté Dániel a 3. helyet szerezte meg, (-50 kg): Valkai Béla 2. lett. Diák A '93
(-45 kg): Füsti M. Ádám és Őri József egyaránt 3. helyezést ért el, míg a serdülőknél ('91/92-ben születettek, -45 kg): Kalydy Gábor 2. helyen végzett.
Szeptember 10-én a paksi XXIV. Atom Kupán 5 ország versenyzői szerepeltek. Itt súlycsoportjában Gila Nóra és Valkai Béla 2., Őri József és Máté Dániel 3. lett.

A szponzorok segítségét ezúton is köszöni, a sportolni vágyókat szeretettel várja a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola tornatermében kedden és csütörtökön 17-18 óra között Kalydy Zoltán edző.

 


 

Pompásan rajtolt a Legrand
 

2005. szeptember 16.


Bravúros idegenbeli győzelemmel kezdte meg a 2005/2006-os bajnoki szereplését a Legrand-Szentes NB I-es futsal gárdája. Koncz Zsolték igazi "oroszlánbarlangba", a Berettyóújfalu otthonába látogattak hétfőn este. Az 500 néző előtt lejátszott találkozón végig a szentesiek vezettek. Tóth Csaba távoli lövéssel kezdte meg a gólgyártást, majd Keller és Ábel következtek. Ezekre a gólokra azonban mindig érkezett válasz a hazai oldalról, a negyedik Legrand találatra, Szarvas Zsolt góljára viszont már nem, így 4-3-as sikerrel, három ponttal térhetett haza a távolból a Szentes.

Hétfőn cseppet sem könynyű ellenfél érkezik a Dr. Papp László Sportcsarnokba, hiszen a Vasas az előző szezonban nyerni tudott városunkban. Az angyalföldiek hazai vereséggel indították ezt a szezont, minden bizonynyal itt szeretnék begyűjteni az odahaza elhullajtott pontokat. Gondolom ehhez azért Szarvaséknak is lesz egy-két szavuk... A találkozó szeptember 19-én, hétfőn este 20 órakor kezdődik.

H. V.

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. szeptember 16.


ADÓVÁLTOZTATÁSI TERVEK


Szeptemberben az Országgyűlés elé kerülő 2006-2010-re szóló adójogszabály-csomag tartalma:

1. Jövőre csökken az áfa felső kulcsa, 25-ről 20 százalékra, ezzel a lakossági fogyasztást kitevő termékek, a villamosáram, a benzin, a gázolaj, a lakások, a távközlési díj, a lakberendezési cikkek, az élelmiszerek egyharmadának ára is mérséklődik.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. szeptember 16.


Született: Kis Jurij Jurijovicsnak és Koncz Mártának (Csongrádi út 59.) György, Táborosi Tibornak és Csernák Évának (Rákóczi F. u. 147.) Ákos, Nyiri Dániel Zoltánnak és Csécsy Anna Máriának (Apponyi tér H ép.) Sára Panka, Jakab Imrének és Buzder-Lantos Juditnak (Csongrád, Szegedi út 9.) Zsombor Imre, Hering Viktor Ferencnek és Tóth Annamáriának (Csongrád, Tulipán u. 3.) Dóra, Rácz Attilának és Wagner Zsuzsanna Nikolettának (Csongrád, Fohász u. 15.) Attila, Szvoboda Eriknek és Góg Gyöngyinek (Csongrád, Fő u. 70.) Barnabás nevű gyermeke.

Házasságkötés:
Sárközi Gábor (Budapest, Pethényi út 11/B) és Kaiser Andrea (Veres P. u. 27.), Makai János és László Adrien (Béládi u. 1.), Rádóczi Richárd és Tóth Krisztina (Borza u. 23.).

Elhunyt: Berta István (Sima F. u. 6-10.), Sinóros-Szabó János (Brusznyai stny. 9.), Keresztes Antalné Gránicz Julianna (Temető u. 5.), Hékédi Gyuláné Borák Margit (Klauzál u. 8.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz