<<< Vissza

Becsületzászló a városnak
Európa felfigyelt ránk

2005. szeptember 16.

 
Készülnek a testvérvárosi "látképek". (Fotó: Vidovics)

Egy héttel ezelőtt az Apponyi téren, most a Kossuth téren ünnepelt Szentes lakossága. Mindkét rendezvény fesztivál volt a javából, ha még oly különbözőek is. Ami közös volt bennük, az események nemzeteket öleltek át.

Szirbik Imre polgármester alig egy éve Strasbourgban vehette át az Európa diplomát, szeptember 10-én pedig Johanna Schicker ausztriai képviselő asszony elhozta Szentesre Európa "Becsületzászlaját". A térfesztivál programja voltaképpen erről szólt.

A program a művészeti csoportok bemutatóival kezdődött. A Szegedi Miniszínház társulata, a kiskunfélegyházi zeneiskola növendékei, a Szilver TSE táncosai, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulói, a Classic Művészeti Iskola és a Petőfi Sándor Általános Iskola mazsorett-csoportja állt ki műsorával a térre. A kézműves sátrak különféle foglalkozásokkal várták az érdeklődőket, Szentes múltjáról a jelenéig címmel kiállítást és rajzversenyt rendeztek a Jövőnkért és a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskolák tanárainak és növendékeinek munkáiból (az eseményen egy-egy kép elevenedett meg Szentes testvérvárosainak jellegzetességeiről, azok címerével), aztán "civil élőfalat" állítottak mindjárt a tér bejáratához, hogy arra írjanak a látogatók. Kihelyezett postaszolgálat is volt ezen a délutánon, alkalmi bélyegzéssel, az Európai Unió 25 tagállamának nemzeti zászlajával pedig kerékpárosok (Valkai Csaba és csapata) tekertek szerte a városban.

A katonai tiszteletadást követően lovas huszárok, díszalegység, a hódmezővásárhelyi helyőrség fúvószenekara kísérte Szirbik Imre polgármestert, Johanna Schicker képviselő asszonyt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tiszteletbeli tagját, valamint a kistérség polgármestereit, települési képviselőket, vendégeket a Kossuth utcán egészen a megyeháza előtt felállított nagyszínpadig. Tomanek Gábor színművész mondott verset, majd következtek az ünnepélyes pillanatok.

Johanna Schicker elöljáróban szólt arról, hogy a magyar városok és községek nagyon korán felismerték az egységes Európa által nyújtott lehetőségeket, azt, hogy a határon átmenő kezdeményezések elősegítik az emberek egymás megismerését, a különböző kultúrák és nyelvek kapcsolatba kerülését. Ezek a kezdeményezések nemcsak az egy éve történt uniós csatlakozás óta léteznek. Sokkal korábban elindultak, és azt Szentes példája is tükrözi.

Ahhoz, hogy Európa további közös fejlődése megvalósuljon, még nagyobb erőfeszítésekre van szükség - jelentette ki a szónok. Mint mondta, szükség van a korlátok gyökereitől történő leépítésére, melyhez nagymértékben hozzájárulhatnak a térségi testvérkapcsolatok. Legjobb irány a jövőhöz, a békés egymás mellett éléshez.

- Az Európa Tanács már 1955-ben elhatározta, hogy ezeket a kapcsolatokat díjjal jutalmazza. Hiszen az egységes Európa elsősorban a különféle nemzetiségű polgárok által épülhet, s alakulhat ki. Nem a különböző intézmények Európáját, bár ez is szükséges, hanem a polgárok Európáját szeretnénk létrehozni. Ennek az európai gondoskodásnak elsősorban az emberek gondolkodásmódjában, s mindenekelőtt a szívében kell megvalósulni. Gondolkodjunk európai kategóriákban, de maradjunk mégis hazafiak. Ez szolgálhat jelmondatunkként.

- Szentes az elmúlt évben is erősítette testvérvárosi kapcsolatait, és életre keltett egy elismerésre méltó rendezvényt, az Európa fesztivált. Az Európa Tanács kitüntetése kötelességgel is jár: Európa szellemében tovább dolgozni, és az ezzel kapcsolatos gondolatokat a fiatalok részére átadni, mivel az ő kezükben van a jövő sorsa. Szentes ezeket a célokat tartósan követte.

Mindehhez gratulált Johanna Schicker, majd átadta a zászlót Szentes polgármesterének.

Szirbik Imre a következőkről szólt meghatódottan:

- Elmúlt egy esztendő, és amit ma európaiságnak hívnak, azt Szentes példamutatóan teljesíti. Európa nemcsak egy földrajzi fogalom, amely az Atlanti óceántól az Urálig terjed. Nemcsak egy közösség, melynek 25 tagállama a kék lobogó alatt egyesült. Európa egy kötelező, egy követendő, mindenki számára megszívelendő eszmerendszer is. Amely a szabadságon alapszik, de ott van mellette a szolidaritás gondolata. A kitüntetést Európa 41 országa közül 24 település kaphatta meg. Az országban idén egyedül mi büszkélkedhetünk vele. Ez a kitüntetés minden szentesié. Mind a 31 ezer szentesi lakosé, s azé a több ezer emberé, aki a város határain túl Szentesnek barátja, segítője és támogatója. Köszönet valamennyiüknek! Erőinkben összefogva olyan várost építettünk, amelyre Európa felfigyelt.

A polgármester így zárta szavait: "Éljen Szentes! Éljen Magyarország! Éljen Európa, a közös jövő!"

Erre már megtelt a tér, a Kossuth utca is. Ha lehet, még inkább a nagyszínpadra terelődött a fény. Ha sokan látni nem, de hallani azért hallhatták élőben a Nox együttes káprázatos koncertjét. Ők zárták az emlékezetes estét.

Lovas József


<<< Vissza