<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. szeptember 16.

 
ADÓVÁLTOZTATÁSI TERVEK

Szeptemberben az Országgyűlés elé kerülő 2006-2010-re szóló adójogszabály-csomag tartalma:

1. Jövőre csökken az áfa felső kulcsa, 25-ről 20 százalékra, ezzel a lakossági fogyasztást kitevő termékek, a villamosáram, a benzin, a gázolaj, a lakások, a távközlési díj, a lakberendezési cikkek, az élelmiszerek egyharmadának ára is mérséklődik.

2. Az szja-nál több lépcsős csökkenés történik: 2006-ban a felső kulcs 38-ról 36 százalékra csökken, a 18 százalékos kulcs felső határa 50 ezer forinttal emelkedik, 2010-ben pedig ez a határ hárommillió forint lesz.

3. Az iparűzési adó 2008-tól szűnik meg, az elképzelések között továbbra is az szerepel, hogy a jelenlegi árbevétel alapú ipát jövedelmezőség alapú új adónem váltja fel. 2006-ban egyelőre az iparűzési adó 100 százalékát lehet levonni a társasági adóalapból.

4. 2006 novemberétől megszűnne a tételes egészségügyi hozzájárulás.

5. 2007-ben 3 százalékkal lenne kisebb a tb-járulék mértéke, 2009-ben pedig újabb két százalékkal.

6. Az adócsomagban szerepel a luxusadó bevezetése is. Ezt a 100 millió forint feletti ingatlanokra vetnék ki, ezen összeg feletti rész fél százaléka lenne a mértéke jövő évtől.

Építkezők újabb bejelentési kötelezettsége.

Július 15-étől hatályos a Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatásról.

Mely szerint az építésügyi hatósági (létesítési) engedélyhez kötött és a nettó (általános forgalmi adó nélkül számított) 10 millió forint kivitelezési értéket (szerződéses érték) meghaladó, illetve a közbeszerzésről szóló törvény hatálya alá tartozó építési tevékenység csak akkor kezdhető meg, illetve akkor folytatható, ha az építési tevékenységgel kapcsolatos alábbi adatokat az építésügyi hatóságnak a kivitelezés tervezett megkezdése előtt legalább 8 munkanappal az építtető bejelentette a megadott adatokat.

A bejelentést az építkezések megkezdése előtt nyolc nappal az építkezés helyszínének megfelelő területileg illetékes APEH Igazgatóságon is meg kell tennie az építtetőnek egy űrlapon, amely az adóhivatal honlapjáról tölthető le. A hivatal az adatokat az adóköteles jövedelem megállapításakor, illetve az építtető esetleges vagyonosodási vizsgálata során használhatja fel.

Várjuk az ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza