<<< Vissza

Az emberfelettit teljesítette
Kerékpározás-futás-úszás

2005. szeptember 16.

 
Nagyatádon rendezték a hossztávú magyar triatlon-bajnokságot, az Ironman viadalt. A 3800 méter úszásból, 180 km kerékpározásból és maratoni futásból álló versenynek mintegy kétszáz megszállott versenyző vágott neki. Köztük a Four Diamond SE versenyzője, Vakhal György is. A kiváló sportember a szeniorok között a második helyen végzett a kategóriájában az embert próbáló megmérettetésen. Vele, és felkészítőjével Szakál Sándorral beszélgettünk.

- Milyen körülmények között zajlott a verseny? Hogy sikerült az úszás és a futás?


- Ideális időjárási körülmények között versenyeztünk. Reggel 6 óra 50 perckor volt a start, ekkorra már mindenki megkapta a chip-es időmérő szerkezetet, amit a futás befutójáig viselnie kellett. Egy óra 19 perc alatt úsztam le az adott távot, azt kell mondanom, önmagunkhoz képest egész jól teljesítettem, mert nem erősségem ez a része a triatlonnak. Búvárruhában tettem meg a mintegy 4 kilométert, majd gyors átöltözés után következett a kerékpározás dombos terepen, végig aszfalton. Szerencsére semmilyen technikai zűr nem jött közbe, nem kellett megállnom. Hat óra 13 perc alatt "gyűrtem le" a 180 kilométert.

- Következett a futás, ami önmagában sem egyszerűn hiszen maratoni távot kell teljesíteni...


- A hatszor hét kilométeres távot a város területén teljesítettük. Úgy kezdtem, hogy nem ittam és nem ettem teljesen feltöltöttnek éreztem magam. A harmadik körben leesett a vércukor-szintem, szerencsére a magamba vett táplálék (dinnye, szendvics) és a folyadék segített, így egy hét-tíz kilométeres szakasz után rendbe jöttem, olyannyira, hogy az utolsó kört ismét 30 percen belül futottam le. Öszszesen tizenegy óra 33 perc alatt teljesítettem az Ironman viadalt.

- Hogyan történik a táplálék és folyadékbevitel?


- Ennek a módja és ideje az, amit még a mai napig is tanulok, és próbálok jól megválasztani. Az úszás előtt sokat nem lehet enni, viszont üres gyomorral sem szabad nekiindulni. Kevés töményet eszünk, inkább olyat, ami gyorsan felszívódik, pl. energiaszeleteket. Legjobb, ha a kerékpározás során folyamatosan tud enni az ember, persze egyszerre csak keveset. A táplálkozást úgy kell megoldani, hogy a nyeregből leszállva legyen elegendő energiája a versenyzőnek nekiindulni a futásnak. Kerékpározás közben a táplálkozást nem a kísérő autóból, hanem a bringán lévő "táskából" oldja meg a sportoló. Persze vannak olyan szakaszok is, ahol előre elkészített frissítőket vehet magához a versenyző, sőt a saját kísérője is odanyújthatja az előre elkészített frissítőt is.

- Lehet-e még jobban megközelíteni a 11 óra körüli időt?


- Tavaly ötödik lettem úgy, hogy 40 perccel rosszabb idővel teljesítettem a távot. Úgy tervezem, hogy jövőre 30 percet javítok a mostani eredményemen. A mostani győztes a kategóriánkban éppen ennyivel előzött meg. Az úszáson sokat nem tudok javítani, de a kerékpáron és a futáson lehetne még hozni "időt".

- Levezetésképpen részt vett egy félmaratonin...


- A Magyar Honvédség amatőr bajnokságán azért indultam egy héttel az Ironman után, mert kíváncsi voltam, hogy a nagyatádi verseny mennyit vett ki belőlem. Meg hát az októberben rendezendő Magyar Honvédség maraton bajnokságára sem árt felkészülni...

Szakál Sándor, a klub elnöke kísérőként vett részt az Ironman versenyen. Az összetettben dobogót érő időkről, melyek mind 9 óra alatt voltak, elmondta, hogy ezek már világszinten is kiváló eredménynek minősülnek. Vakhal Györgyért egyszer aggódott igazán a verseny alatt, amikor a kerékpározás harmadik köre után nem látta megérkezni versenyzőjét. Később kiderült, hogy Vakhal tudatosan vett vissza a tempóból, hogy a futásnak megfelelően laza izomzattal vágjon neki. A versenyidőszak a sportolóik számára ezzel véget ért, ismét jönnek majd - némi pihenő után - a szürke, de annál dolgosabb hétköznapok.

H. V.


<<< Vissza