<<< Vissza

Ragyogott az éj királynője

2005. szeptember 16.

 
Amit a NOX együttes a színpadon művel, azt hívják káprázatnak. Koncertjüket a Térfesztivál záróprogramjaként a Kossuth téren sok ezren nézték, s mindenkit elbűvölt az énekesnő hangja, a profizmus, a színpadon szerephez jutó tűz és a fantasztikus koreográfia, mellyel a zenekar tagjai és a táncosok előadták a dalokat. A mindössze négy éves NOX (jelentése: éjkirálynő) frontemberei, Péter Szabó Szilvia és Nagy Tamás készülnek a világhírre.

Hogy a koncert ennyire fergeteges legyen, közel hat hónapig teljesen el voltak zárva a külvilágtól a zenekar tagjai, meséli Nagy Tamás a koncert után. Ez a színpad egy filmgyárban volt felépítve, s fél év kellett, hogy a produkció teljesen összeálljon. A fellépők részéről két hónap kemény munkája fekszik a koreográfiában.

Így alakult aki a varázslatos látványvilág, mely a musicaleket idézte és a mesevilágot keltette életre, s vonzott sok családot a térre.

- Egyik koncertünkön egy idős bácsi azt mondta, hogy olyan a mi zenénk, mint egy jó társasjáték: 1-től 99 éves korig lehet élvezni. Tényleg családi program lett a Ragyogás című albumunk turnéja. A gyerekek is megtalálják benne a nekik tetszőt, az idősebbeknek pedig az tetszik hogy komolyak a szövegeink, igényes a zene, nem réteg-, vagy tucatzenét játszunk, így az anyukák-apukák is szívesen ellátogatnak, fejtette ki Tamás.

A májusi Eurovíziós Dalverseny után nagyon megnövekedett a népszerűségük, elnyerték a könnyűzenei Viva Comet-díjat, Szilvia pedig ott mosolyog minden második magazin címlapján - ez a helyzet itthon. De a zenekar tagjai azt mondják, az esetleges külföldi karriert illetően is óriási lökést adott nekik a kijevi szereplés. Megnyíltak a kapuk, a zenében ugyanis még működik a vasfüggöny, árulja el Tamás.

Egy koncertjüket megtekintették külföldi promoterek, Hollandiában már szerveződik egy turné, Kínában pedig lemezmegjelenés. Ettől sokat várnak, mert a kínai az egyik legnagyobb piac. Arra is felkészültek, hogy a magyar népi elemeket tartalmazó zenéjüket és szövegvilágot hogyan adják el külföldön.

- Romániában és Szlovákiában már jelent meg lemezünk, folyamatosan járunk is koncertezni, a télen is lesznek a Felvidéken fellépéseink. A külföldi fülnek ez a zene óriási, de alkalmazkodni kell, úgyhogy már készül az angol verzió a Ragyogás-albumból. Itthon december 28-án a debreceni Főnix-csarnokban lesz az évadzáró fellépésünk, melynek felvétele megjelenik végre DVD-n. Jövőre elindul a vadonatúj turnénk, melyről elárulhatom, a tűz, a pirotechnika helyett a víz lesz az úr. Már készül Németországban a speciális víz-színpad.

Tamás szavai közben a NOX másik "arcát", Péter Szabó Szilviát családja és az együttes rajongóinak kemény magja köszöntötte születésnapján, s az egyik lemezborítót ábrázoló tortával is meglepték, így igazán jó hangulatban válaszolt személyre szabott kérdéseimre. A színpadon derült ki, hogy az énekesnő kötődik Szenteshez: nyolc éve ide járt gimnáziumba, és a kollégiumban lakott.

- Az a két év buli volt, nem sokat tanultunk- vallja be mosolyogva, s hozzáteszi: nagyon szeretett itt lenni.

Akkori tanárával, Majtényi Andrással is szót váltott az egykori drámais, és azt kérdezte tőle, mennyit fejlődött.

- Azt válaszolta, nagyon sokat. Gratulált a produkcióhoz, mert lenyűgöztük, nem számított ennyire szépre.

Szilvia bevallja, néha nehéz a rajongók elvárásainak megfelelni, de ez az életük, nem szabad nehéznek felfogni. Abba a bizonyos álomalbumba, amit tizenévesen a jövőjéről írt, az autogramosztás fáradalmait nem ragasztotta bele. - Ez nem nyűg, ez a lényege, hiszen itt találkozunk a rajongóinkkal. Azt ragasztottam bele, hogy sikeres leszek, és imádni fog a közönség. Ezt így leírtam, és így is lett, és ettől nagyon boldog vagyok.

Ígéretük szerint jövőre ismét láthatjuk a zenekart, sőt a városnak adományozott becsületzászló születésnapján a zenészek szándéka szerint állandó NOX-koncert is létrejöhetne.

Darók József


<<< Vissza