<<< Vissza

Szeretettel gondozott kert
Ahol mamutfenyő nő az égig

2005. szeptember 16.

 
A "Virágszínvonalasabb városért" versenyen a családi ház-kategória első helyét idén dr. Molnár Gyula belgyógyász-főorvos kertjének ítélte a zsűri.

A kert tulajdonosát - bevallása szerint - nagyon meglepte az eredmény. Molnár doktor elöljáróban szabadkozik is: feleségével ők csupán a maguk gyönyörűségére ápolják, szépítgetik a kertet. Aztán szó szót követ, s kiderül, valószínűleg ismerőseik is szívesen gyönyörködnek a virágos-fás udvarban, legalábbis a főorvos ennek tudja be a versenyen elért eredményt. Ő maga a fákért lelkesedik, meg is mutat néhány kuriózumot a kertben: ott van például a tulipánfa, az övén kívül többről nem is tud Dél-Magyarországon, a kert végében az ezüstfenyők mögött pedig az égnek tör egy észak-amerikai mamutfenyő. Korábban sok különleges fájuk volt, ám egy részük sajnos kipusztult, az Alföld klímája nem alkalmas mediterrán fák nevelésére, derül ki a főorvos magyarázatából. A Honvéd utcai házukkal szemközti parton még ő is kivette részét a fűzfák ültetéséből a Kurca-partján. A lassan tizennyolc éves kertet ugyan kinövik a fák, de az mégsem látszik öregnek, ez a felesége érdeme is. Molnárné Szilvia a kert gondozója, neki a virágok kedvesek. Elárulja, a muskátli van az első helyen, ennek megfelelően az erkélyen is, egyszerű a kezelése, de a kedvencek közé sorolja még a leandert és a hibiszkuszt is. Sokat utaznak a házigazdák, s a világ minden tájáról hoznak növényeket szaporítani, a lakásban meg is tudják oldani az átteleltetésüket. Azt mondják, ez nekik természetes, a növények szeretetét szerintük a családból hozza az ember. Dr. Molnár Gyula természetkedvelő, vadászember, sok kertész barátja van, segítségükkel nyert bepillantást a kertkultúrába. Feleségének az a véleménye, bárki, akinek igénye van a szépre, rendre, meg tudja csinálni, s még jól is esik a friss levegőn virágok közt lenni. Gyerekeik is ezt szokják meg, fiukról említik, ő vágja a füvet a kertben. Reggel-este locsolást igényelnek a növények, de meg is hálálják a gondozást. A kert hátsó, intimebb része ideális helyszíne családi, baráti összejöveteleknek.

Azt látják, városszerte igény van a környezetszépülésre, nyugodtan kaphatta volna más is az első helyet a versenyben. Az esztétikus, új házak megkívánják, hogy díszítsék, öltöztessék őket, véli a főorvos. Elmondja, sok gondozott községen utazik át, ahol örömmel látja, nem csúfítják el vandálok a kihelyezett virágokat.

Nyereményét Molnár doktor felajánlotta az erdélyi árvízkárosultak javára. Hangsúlyozza: átlagos kert az övék, melynek láttán csak az derül ki, hogy szeretik.

D. J.

(A szponzoroknak köszönhetően minden díjazott értékes és hasznos ajándékban részesült, amit ezúton is köszön az önkormányzat. Támogatók: Danaqua Kft., Kert-Ép. Szolg. Kft., Csatordai László, Agro-Bakai Kft., Békési Faiskola Kft., Freqency Kft., Flexil Kft., Wellness Colosseum Rehabilitációs Sportkomplexum, Szentesi Faiskola, Dobai Imre virágkertész.) (X)


<<< Vissza