<<< Vissza

A lélek vándorútja
Penovác Endre képei a galériában

2005. szeptember 16.

 
Bábi Attila topolya polgármestere és Penovác Endre festőművész a galériában.

A Topolyai Művésztelep ismét kedveskedik a szentesieknek. Teszi ezt Penovác Endre festőművész kiállításával. Az alkotót Bábi Attila, a Szerbia-montenegrói testvérváros polgármestere ajánlotta a közönség figyelmébe.

Hogyan is? Penovác a Topolyától 20 kilométerre levő Tornyoson született 1956-ban. A polgármester büszkén jegyezte meg: ma Topolyán él és alkot. Sok díj, elismerés tulajdonosa. Mint megtudtuk, újabbal gazdagodik hamarosan, mégpedig a topolyai képviselő-testület által alapított Nagyapáti Kukacz Péter-díjat, melyet vajdasági művészeknek ítél oda a bizottság.

- Ami közös bennünk: Endre szeret festeni, én meg szeretem nézegetni a képeit. Többnyire tájképeket fest, ha éppen nem pulikat rajzol. Tetszenek a pipacsai. Csodálatos színkombinációval dolgozik - mondta a polgármester.

A tárlatnyitó szerepét betöltő dr. Nagy Imre művészettörténész Penovác ábrázolói módszerére hívta fel a figyelmet, melyet az absztrakciós realizmus kettősségével jellemzett. Kifejtette: elgondolkodtató, hogy alkotásaiban ábrázolt virágok többsége nem hosszú életűek, hamar elhervadnak. Bennük van az élet múlandósága.

Érdemes idézni más véleményeket is. Ahogyan a többi műértő látja Penovác Endre alkotásait. Íme belőlük egy csokor: "... a képek kétségkívül a kortárs vizuális tapasztalat desztillátumai, a kéz briliáns játékának, a gesztualitás és a színárnyalatok kifinomult összhangjának korszerű lenyomatai." (Bela Duranci) "Penovác Endre a vonalvezetés virtuóza." (Sava Stepanov) "Arra emlékeztetnek Penovác Endre rajzai, ami kedves, amit megőrizni szeretünk. Úgy működik ez a látvány, ahogyan az emlékek szoktak, a fontosabb jegyeket emelik ki és körülöttük a tér miliőt teremt, valamilyen köztes közeget, ahol a lélek csendben vándorútra indul." (Kontra Ferenc) "Emlékszem, amikor először találkoztam Penovác Endre-képekkel, a legelső gondolatom ez volt: szép és tiszta...."(Tolnai Ottó)

A kiállítás október 1-jéig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig tekinthető meg a Szentesi Művelődési Központ főtéri galériájában.

(lovas)


<<< Vissza