<<< Vissza

Mindent vittek tíztáncban

2005. szeptember 16.

 
Balról jobbra: Horváth Alexandra–Nagy Gergő, Szögi Szilvia–László Csaba, László Szilvia–Budai Attila.

Nagy az öröm a Szilver TSE háza táján, mivel a táncklub versenyzői szeptember 10-én a Tíztánc Magyar Bajnokságon minden kategóriában elhozták az első helyet. A szombathelyi versenyen három bajnoki aranyérmet osztottak, a felnőttek mezőnyében a László Csaba–Szögi Szilvia páros, az ifjúságiaknál Budai Attila és László Szilvia, junior II. korosztályban pedig Nagy Gergő és Horváth Alexandra hozta el a pálmát.

A korábbi eredmények alapján titkon számítani lehetett erre a táncklubok közötti kiugró sikerre, mondhatni "benne volt a pakliban". Szatmári-Nagy Szilvia tanítványaitól standard táncokban nem szokatlan az eredmények ilyen halmozása, de a tíztánc bajnoki siker mégis kellemes meglepetés volt a tanárnőnek, aki azzal is büszkélkedik, hogy az ifjúsági döntőben öt párosból négy szilveres volt.

Persze, nem a László-Szögi kettős szolgáltatta a meglepetést, ők már egyeduralkodónak számítanak idehaza tíztáncban is. Közös pályafutásuk negyedik bajnoki címét szerezték múlt szombaton, így már ugyanannyinál tartanak, mint standard táncokban. Annyira kimagaslóan a legjobbak, hogy az első és utolsó bajnoki győzelmük között nem sok különbséget látnak. Kevés olyan páros van, akik mindkét táncnemben kiválóak, s még külföldön is megállják a helyüket. A magyar bajnokságot megnyerni nem egyszerű, előbb az öt standard táncot (angol keringő, tangó, bécsi keringő, slow-fox, quick step) mutatják be, majd az elegánsat lengébb öltözetre váltva latin táncokkal (chachacha, szamba, rumba, paso doble, jive) versenyeznek, s három forduló után hirdettek győztest. A szentesi páros nem sokat pihent, másnap Pozsonyban is nyertek egy nemzetközi open versenyt standardben. Két világbajnokság vár rájuk novemberben: 21-én Bécsben tíztánc, 19-én a németországi Krefeldben standard. Aztán 26-án a Szentesen rendezendő tíztánc ranglista.

Csaba 16 éves húga, Szilvia Budai Attilával állhatott a dobogóra, de az ifjúsági tíztánc bajnokságot megelőzte már jópár kiváló eredmény: nemrég elsők lettek a German Openen is. 2003. decembere óta táncolnak együtt, s már szerepeltek vb-n Észtországban és Belgiumban is. A következő világverseny tíztáncban jövő év elején esedékes számukra.

Maguknak is meglepetést okoztak a junior II-ben győztes Nagy Gergő és Horváth Alexandra. A 15 éves fiatalok fél éve táncolnak együtt, s hat verseny van mögöttük, köztük a frissen nyert tíztánc bajnoki cím, s már ők is készülhetnek világbajnokságra.

A Tíztánc Magyar Bajnokságról készült összefoglalót a Duna TV október 15-én 15 órától tűzi műsorra.

(darók)


<<< Vissza