XLIII. évfolyam 9. szám

2011. március 11.

Ünnepi megemlékezések

Március 15-én az 1848/ 49-es magyar forradalom és szabadságharcra emlékeznek több helyszínen. A városi ünnepség ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a Kossuth téren. Azt követően Szirbik Imre polgármester mond beszédet. Az ünnepi műsorban közreműködnek: Holl Zsuzsa, Molnár Csaba, Schramek Géza, Végh Péter színművészek, a Duna Művészegyüttes Tánckara, és Szentes Város Fúvószenekara. A program után megkoszorúzzák Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobrát. Az ünnepi megemlékezés 12 órától a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban folytatódik, ahol a Pilvax Kávéház és Étterem az 1848. év hangulatos zene és –ízvilágával várja a vendégeket. Az alkalomból ünnepi műsorral készültek a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói, és a rajzpályázat eredményhirdetését is megtartják.

Szintén az ünnephez kötődően a Damjanich János Tagiskolánál fáklyás felvonulást rendeznek este 6 órától, az iskolát körülvevő honvéd tábornokok nevét viselő utcákon.

A Koszta József Múzeum március 15-én 13–14 óra között kézműves foglalkozással várja a családokat, gyerekeket, hogy a múzeumban együtt emlékezzenek nemzeti ünnepünkre. A múzeum ezen a napon 9–15 óra között tart nyitva, a látogatás ingyenes. A Szín-es Vendégház nyílt napot tart 13–15 óra között, szeretettel várja az érdeklődőket.

Március 19-én, szombaton 12 órakor Hajdú Lajos emléktábláját koszorúzzák meg. Helyszín: Kiss Bálint Református Általános Iskola.

2011. március 11.

Gázrobbanás a Táncsics utcában

Az asszony belehalt sérüléseibe

Gázrobbanás miatt összedőlt egy ház március 4-én, pénteken nem sokkal délután két óra előtt a Táncsics Mihály utcában. A romok alatt egy 61 éves nőt találtak, aki súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A robbanás következtében öt ház megrongálódott, további tíz kisebb mértékben sérült meg. A szomszédos házak ablakai kitörtek, a tetőn levő cserepek elmozdultak, de ezek az épületek nem váltak lakhatatlanná. Megsérült egy bicikliző férfi is: ő segíteni akart, de amikor kerékpárjával a házhoz tekert, elesett az udvaron, a sérültet a mentők a szentesi kórházba szállították. A katasztrófavédelem egyelőre nem nyilatkozott arról, mi okozhatta a robbanást. A tűzoltóság szakértő bevonásával vizsgálja a robbanás körülményeit.

Az előzetes becslések szerint a kár várhatóan meghaladja az 50 millió forintot. Az összedőlt ház szomszédságában lévő két épület tetőszerkezete jelentősen megrongálódott, nyílászáróinak egy része kiszakadt a falból, és jelentős kár keletkezett az üvegezésükben is. A környező három-négy szomszédos utcára kiterjedő detonáció az ott lévő épületek üvegezésében okozott károkat.

A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint, az asszony belehalt sérüléseibe. A rendőrség az ügyben további vizsgálatokat folytat.

2011. március 11.

Segítség a segítőknek

Évek óta adományoz a Vitaal cég általuk gyártott, házigondozásban használatos speciális eszközöket, köztük elektromos ágyakat a gondozási központnak. Az eszközök Magyarországra szállítását szintén segítségként, térítésmentesen végzi rendszeresen a Royal Brinkman BV.

5 éve van kapcsolatban az intézmény a két holland céggel, amely kialakításában Hargitai Judit tette le az alapokat. A Vitaal által készített gyógyászati segédeszközök az egészségkárosodottak rehabilitálásában hasznosak, adományaikból kerültek már a nagymágocsi kastélyotthonba, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő, illetve a csongrádi Aranysziget Otthonba is. A korábbi években Csongrád megyei településekre száznál is több elektromos moped került mozgáskorlátozott szervezeteken keresztül, de például gerincpozíciót magasító ülőpárnákat, felfekvés elleni ágymatracokat és hordágyakat is eljuttattak különböző intézményekhez.

Cseh-Lakos

2011. március 11.

Sokszoros jubileum

Professzor a professzorról

Dr. Tóth Csaba (középen) a fiát is elhozta ismét SzentesreTóth Csaba professzor, valamint Hódi Imre és Holman Endre főorvosok voltak a meghívott előadói annak a konferenciának, mellyel március 4-én útjára indult a Dr. Bugyi István Emlékév rendezvénysorozata. Az első találkozón az urológia került a fókuszba, az osztályt 30 évvel ezelőtt indította útjára az egykori Bugyi-tanítvány debreceni professzor.

A házigazda kórház orvos-igazgatója, dr. Gyenes Ágota megnyitó szavaiban emlékezetett arra, hogy a kórház, Szentes és Bugyi tanár úr neve összeforrt. A keze alatt formálódott kórház, a mellette kinevelkedett, tőle tanult orvosok szerte az országba elvitték Szentes hírét. – Az elmúlt 30 évben, halála óta sokan, sokféleképpen emlékeztek meg a sohasem kevély, hanem mindig szerény, alázatos és nagy munkabírású tanár úrról. Születtek könyvek, levelek, a megmaradt fotókból tablók.

2011. március 11.

Rendkívüli nyitva tartás

A GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. személyes ügyfélszolgálata meghoszszabbított nyitva tartással várja fogyasztóit kiemelt ügyfélszolgálati irodáiban. Az utóbbi napokban jelentősen megnövekedtek a fogyasztói megkeresések a gázszolgáltató irodáin. Ennek okai a január 1-jétől érvényes új árrendelet, illetve az egyetemes szolgáltatásba visszatérő végső menedékes fogyasztók ellátása kapcsán felmerülő fogyasztói kérdések. A társaság ügyfélszolgálatai a fogyasztói igényeknek megfelelően, meghosszabbított és rendkívüli nyitva tartással állnak a lakosság rendelkezésére.

Szentesen hétfőn és kedden 8–15 óra, szerdán 8–20 óra és csütörtökön 8–12 óra között várják az ügyfeleket a Klauzál utcai irodán.

A GDF SUEZ kéri azon fogyasztóit, akik nem sürgős ügyben fordulnak az ügyfélszolgálathoz, hogy lehetőség szerint pár nap múlva próbálkozzanak újra, vagy keressék fel a társaság online ügyfélszolgálatát a https://ugyfelszolgalat.gdfsuez-energia.hu/ címen, ahol a gázfogyasztással kapcsolatos ügyeik jelentős része elintézhető.

Az új gázdíj-tarifával, és az általa okozott változásokkal kapcsolatban a GDF SUEZ weboldalán – a www.gdfsuez- energia.hu címen – részletes tájékoztató olvasható.

2011. március 11.

Vese világnapja

Nincsenek speciális tünetek

Minden március 2. csütörtökén tartják a vese világnapját 2006 óta, mely magyar kezdeményezésre indult útjára, a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezetének pártfogásával. A világnap indokát a vesebetegek és a művese kezelésre szorulók számának rohamszerű növekedése adja. A Dr. Bugyi István Kórház területén működő művese állomáson jelenleg több, mint 50 beteget dializálnak.

Népbetegségnek számít a vesebetegség, a magas vérnyomással (2 millió ember), és a cukorbetegséggel (1 millió fő) küzdők után felzárkózást mutat a vesemegbete-gedések fél milliós száma – rögzítette a tényt Mihalcsó Miklós.

2011. március 11.

A szabadságharc szentesi bajnoka

110 éve hunyt el Hajdú Lajos református iskola-igazgató (I.)

Börtönrajz Hajdú Lajosról1849 nyarán a szabadságharc végnapjait élte. Az orosz és osztrák hadak megállítása érdekében a magyar kormány népfelkelésre szólította fel a nemzetet, amelynek szervezése Szentesen is megkezdődött. A lakosság végső küzdelemre történő mozgósításában kitűnt a köztekintélynek örvendő református iskolai rektor, Hajdú Lajos, aki a kritikus napokban lelkesítő beszédet intézett a szentesi néphez, általános felkelésre buzdítva az előrenyomuló császári seregek ellen. Szózatát kinyomtatta és a nép között osztogatta. Hazafias felbuzdulásáért utóbb kemény büntetésben részesült.

2011. március 11.

Kérdéses a koporsós temetés

Az ország dél-keleti részén sok temetőben továbbra sincs lehetőség a koporsós temetkezésre. Szentesen a református egyház fenntartásában lévő sírkertek közül csak egy helyen helyezhetik el halottjaikat koporsóban a hozzátartozók.

A koporsós temetésre elsősorban a fertőzés, járványveszély és kegyeleti okok miatt továbbra sincs lehetőség. A fenntartók rendszeresen jelzik a hatóságnak is, hogy hol mekkora bel- és talajvízszintet mértek, ugyanis közegészségügyi vonzata miatt jogszabályi előírás határozza meg, hogy mekkora talajvízszintnél milyen temetkezési forma megengedett.

Gilicze András tb. református esperes lapunk érdeklődésére elmondta, hogy temetőik közül – a korábbiakhoz képest – a Középső Temető nyugati részében már lehet koporsósan temetni az elhunytakat. A fenntartásukban működő Hékédi, Szeder, Alsópárti temetőben urnás temetkezést kérhetnek a hozzátartozók.

A katolikus temetők gondnoka, Hegedűs Csaba azt a felvilágosítást adta, hogy a katolikus temetők esetében mindkét temetkezési forma lehetséges. Mint mondta: a Bánomháti temető főbejárati részén mostanában nem kísértek utolsó útjára senkit sem, azonban a domb körüli részen volt búcsúztatás.

2011. március 11.

Elbúcsúztatták Szentes volt polgármesterét

Szentes rendszerváltás utáni első polgármesterétől március 5-én, szombaton délelőtt búcsúztak családtagjai, barátai, tisztelői és egykori sporttársai a Református Nagytemplomban. A szertartást Sípos Árpád lelkész vezette, beszédet mondott Szirbik Imre polgármester, Horváth István volt önkormányzati képviselő, dr. Martin György a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, dr. Aranyossy Zsolt a hódmezővásárhelyi id. Török Sándor vízilabda baráti kör elnöke, Bocskay István a szentesi vízilabda klub elnökségi tagja, dr. Filep Aladár egykori játékostárs. Juhász Gyula versével búcsúzott Paulovics Tamás úszóedző.

Szirbik Imre polgármester átadta a néhai polgármester özvegyének és fiának azt a díszpolgári címet, amelyet 2009-ben adományozott a város képviselő-testülete dr. Rébeli Szabó József polgármesternek.

2011. március 11.

Kirándulás

A Szabadidős Sportklub június 11–14 között isztriai körutazást szervez. Kora reggel indulás autóbusszal Szentesről. A programok között szerepel Pula, a Krk-sziget, Porec és a Plitvicei tavak megtekintése. Jelentkezés március 31-ig szerdánként 15 és 17 óra között a klub Tóth J. u. 28/A. szám alatti klubhelyiségében. Részletes felvilágosítás: Léhi Gábor klubelnök 30/468-87-69.

2011. március 11.

Darvas József utca

Szentes utcáinak, tereinek névadói (33.)

Az alsóréti városrészben található, az 1960/70-es évektől a Kurcán túl kiépült Kertvárosi lakótelepen (volt Hámán Kató úti lakótelep), amely a Kodály Zoltán és Veres Péter utcákat köti össze. Az 1978-ban megnyílt utcát a népi írók mozgalmának egyik jelentős alakjáról, Darvas Józsefről nevezték el, aki a szomszédos Orosházán született 1912. febr. 10-én. 1932-ben a kiskunfélegyházi tanítóképző intézetben szerzett tanítói oklevelet. Szakmájában nem tudott elhelyezkedni, ezért Budapesten alkalmi munkákból élt (napszámos, könyvügynök, lapkihordó stb.). 1933-tól újságíró lett, ettől kezdve jelentek meg első versei, novellái és regényei. A Szabad Írásban megjelent egyik novellája miatt 1934-ben letartóztatták, hazatoloncolták Orosházára, majd rendőri felügyelet alá helyezték. Szépirodalmi és szociográfiai munkái elsősorban az alföldi szegényparasztság életével foglalkoznak (A legnagyobb magyar falu; Egy parasztcsalád története; Város az ingoványon). A Nemzeti Parasztpárt és a Magyar Történelmi Emlékbizottság egyik megalapítója; 1943 nyarán előadást tartott a népi írók balatonszárszói találkozóján. Magyarország német megszállása után bujkálni kényszerült. 1945 után részt vett a politikai életben; számos magas tisztséget töltött be: építésügyi-, közoktatásügyi-, népművelési miniszter, az Elnöki Tanács tagja, a Magyar Írók Szövetségének elnöke… stb. Kossuth-díjas. Budapesten hunyt el 1973. dec. 3-án.

Labádi Lajos

2011. március 11.

Gazdasági erejével a lakosság egyik támasza

A közelmúlt értékeléséről és az idei tervekről kérdeztük a napokban dr. Csikai Miklóst, a szentesi Árpád Agrár Zrt. vezérigazgatóját.

– A mostani mérlegzárásnak mi a lényege?

– Először is tisztelettel köszöntöm a Szentesi Élet olvasóit és köszönöm az érdeklődésüket is. A kérdésre válaszolva: a rendkívüli kihívások és belvízkárok ellenére – az előzetes mérlegadatok alapján – pozitív eredménynyel hagytuk magunk mögött a tavalyi évet, ideértve a zrt.-én túl az Árpád cégcsoportot is. Sajnos a belvízkárok befolyásolják az idei tavaszon a mezőgazdasági munkák elvégzését. A gazdasági eredményen kívül kiemelkedőnek tartom a napokban átadott felsőréti modern, új kéthektárnyi kertészeti üvegházunkat, ahol paradicsomot termesztünk. Ezzel a beruházással fel tudjuk venni a tempót az európai versenytársakkal.

2011. március 11.

Több lábon áll az Árpád

Farkas Sándor, Szirbik Imre, dr. Csikai Miklós, dr. Czerván György az új palántaházbanElsősorban a kertészek körében köztudott, hogy a zöldségtermesztés sikere sokféle körülményen múlik. Például üvegházban a légtér magassága is lényeges a fejlődő növények számára. Az Árpád-Agrár Zrt. napokban felavatott felsőréti új üvegházában a vápa – tetőszerkezet – magassága 5,5 méter és ez a méret valóban korszerű létesítmények tulajdonsága a többi feltétellel együtt. Ötvenháromezer tő paradicsomot helyeztek el benne és éves viszonylatban – egy négyzetméterre vetítve – 45 kiló termésre számítanak. A termál-energetikai rendszerrel és más modern technikai megoldással együtt az üvegház hatszáz millió forintba került, ennek 4o százaléka pályázati pénz, a többi hitel és önerő.

A zrt. szegvári kertészetében már hozzáfogtak egy új palántanevelő üvegház építéséhez. A beruházás költsége 9oo millió forint, ebben szerepel az energetikai hálózat teljes cseréje is. Tervek szerint idén novemberben adják át az új palántaházat.

Aktuális esemény az Árpád cégcsoport életében, hogy az, úgynevezett finom pékáru iránt megnőtt kereslet és érdeklődés hatására az átalakított mindszenti kenyérgyárban bevezették a 24 órás műszakot. A cégcsoportnak a megyében több kenyér- és pékáru üzlete működik és ezek számát az idén gyarapítani fogják.

2011. március 11.

Bírósági ülnökök

A korábban megválasztott bírósági ülnökök megbízatása hamarosan lejár. Újból választásukra – várhatóan – a képviselő-testület április 29-én tartandó ülésén kerül sor.

Kérjük és várjuk mindazok jelentkezését, akik szívesen töltenék be a tisztséget a Szentesi Városi Bíróságon.

Ülnök az a választójogosult magyar állampolgár lehet, aki büntetlen előéletű, 30. életévét betöltötte, de a 70. életévét nem érte el. Ülnököket a Szentesi Városi Bíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, helyi önkormányzatok és társadalmi szervezetek jelölhetnek.

A bírósági ülnökké jelölés és annak elfogadásáról szóló nyilatkozat nyomtatványa beszerezhető a Polgármesteri Hivatal Jegyzői Irodájában (Szentes, Kossuth tér 6. I. em. 2006-os szoba.) Az ülnök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékozató Szentes város honlapján (www.szentes.hu) és a Polgármesteri Hivatal Jegyzői Irodáján tekinthető meg.

Jelentkezésüket 2011. március 30-ig adhatják le a fenti címen. További tájékoztatást kérhető a 63/510-304, 510-308, 510-384 telefonszámon.

Dr. Sztantics Csaba jegyző

2011. március 11.

Felhívás

A Városellátó Intézmény 2011. év márciusában lakossági házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését tervezi az alábbi lakóterületeken:

Kiss Zsigmond utca, a Kurca és a Csongrádi út által határolt terület, Kertváros családi házas területein, valamint a Dr. Nagy Sándor telep, az Óbes-ter telep.

A gyűjtés során műanyag, üdítős, ásványvizes "PET" -palackok, tisztító-, mosó-, öblítő szeres, kozmetikumos egyéb flakonok, fém italos, konzervdoboz és italos karton (TET-RA, tejes, gyümölcsleves doboz) gyűjthető.

A felsorolt szelektív hulladékok számára a Városellátó Intézmény minden, a fent megjelölt területen levő lakóingatlan postaládájába eljuttat 2 db sárga színű, tájékoztató felirattal ellátott gyűjtőzsákot.

A zsákban gyűjthetőek a felsorolt szelektív hulladékok, amelyek elszállítása az ingatlan elől történik havonta egy alkalommal.

A továbbiakban minden gyűjtési napon pótolják a lakosok által kihelyezett zsákokat. Amennyiben valahol kevésnek bizonyul a kiadott zsák mennyisége, vagy valaki nem kapott új zsákot, az átvehető a Városellátó Intézmény Ügyfélszolgálati Irodájában a Polgármesteri Hivatal udvarában (Erzsébet tér felől).

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés teljesen díjmentes, sem a gyűjtőzsákért, sem az elszállításért nem kell díjat fizetni, ennek azonban az a feltétele, hogy a kiosztott zsákokat a rendeltetésüknek megfelelően használják fel.

A sárga szelektív hulladékgyűjtő zsákok begyűjtésének időpontjai minden esetben csütörtökön: 2011. március 24., április 21., május 26., június 23., július 21., augusztus 25., szeptember 22., október 20., november 24., december 15., 2012. január 12., február 16.

Városellátó Intézmény

2011. március 11.

Együttműködve az önkormányzattal

Kamarai elvárások

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Kistérségi Elnöksége 2003-ban állt fel és 2008 szeptemberében lett újraválasztva. Az elnökséghez tartozó települések: Szentes, Szegvár, Derekegyház, Nagymágocs, Árpádhalom, Fábiánsebestyén, Eperjes, Nagytőke. A napokban megtartott rendezvényükön Horváth István elnök – egyebek mellett – szólt a képviselet múlt évi munkájáról.

Mint hallhattuk, a viszonylag alacsony százalékú és csökkenő tagsági arány mellett – 2010-ben 6 kilépő taggal szemben 4 belépő volt – két meghatározó gazdasági potenciált képviselő, legnagyobb vállalkozás, a Legrand Zrt. 2009 elején, a Hungerit Zrt. 2010 elején lépett ki, viszont a MetalCom Zrt. 2009. július 1-jétől kamarai tag lett. Ez azt is jelzi, hogy a válság következtében a helyi vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek.

2011. március 11.

Válaszol az illetékes

A szerkesztőségbe érkezett lakossági kérdések közül három aktuális témában segít válaszolni Czirok Jánosné (képünkön), a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályának vezetője.

– Ki a gazdája a ház előtti ároknak?

– Helyi rendelet határoz arról, hogy a telekhatártól a közút széléig terjedő területet – ahol a járdák, az árkok, a fák, cserjék és a füves részek találhatók – a háztulajdonos kötelessége rendben tartani, tehát söpreni, havat ellapátolni, síktalanítani, árkot tisztítani, növényzetet nyesni, ahogyan az évszakok kívánják.

2011. március 11.

Anyagi támogatásról döntött a testület

Nehéz helyzetben a szabadidős- és a diáksport

A város sporttal kapcsolatos elképzeléseit, valamint a sportegyesületek támogatásának elveit a 2008-ban elfogadott sportkoncepció tartalmazza. A támogatás egyrészt működési-, másrészt rendezvénytámogatásban, illetve a létesítményhasználati támogatásokban nyilvánul meg.

A sportkoncepcióban megfogalmazott elvek alapján a pénzbeli támogatás elosztásának kerete a működési költségvetés forráshiánnyal és a tartalékkal, valamint a nem közvetlenül önkormányzati költségvetést érintő tételekkel csökkentett előirányzatának 1 százaléka volt a 2010-es évben.

2011. március 11.

Virágba borul a város

Szekérderéknyi palántáért versenyzünk

Versenybe szállt a Kossuth tér egy országos magazinban megjelent pályázaton. Siker esetén a budapesti füvészkert főkertésze, Kiszel Péter tervei alapján töltik meg szekérderéknyi palántával a virágágyásokat – számolt be Baloghné Berezvai Csilla főkertész. A pályázati felhívásra a katasztrófavédelem munkatársa, Sebők Jánosné hívta fel a főkertész figyelmét. A Meglepetés virágözön lényege az volt, hogy a települések küldjenek be olyan térről, parkról anyagot, amelyről azt gondolják, hogy érdemes virágözönnel beültetni. – A Kossuth teret választottam. A virágágyások terveit, méreteit beküldtük, s ha sikeresek leszünk, akkor idén kivételesen Kiszel Péter tervezi meg, és munkatársaival együtt be is rendezi, ülteti a virágágyásokat. Általában a Bartha János Kertészeti Szakközépiskola diákjai tervezik meg a főtér virágosítását, ha nyer a pályázat, akkor a diákok egy másik területet kapnak a városban – hangsúlyozta a főkertész.

2011. március 11.

Színpadon verhetetlen a Pollák

A jubileumi városi karnevál különösen emlékezetes lesz a Pollák szakközépiskola diákjai számára, hiszen a tavalyi sikert megismételve idén is közülük került ki a győztes diákcsillag-csapat.

A 12. A osztály látványos, szabad stílusú hip-hop elemekre épülő előadása több ember közös munkájaként jött létre. Az ötlet novemberben született, januárban pedig elkezdődtek a próbák. Eredetileg a februárban tartott szalagavatóra készültek a produkcióval, de ott olyan sikert arattak, hogy érdemesnek tartották a táncot egy újabb bemutatásra. Az osztályfőnök elmondta, hogy mind az ötlet, mind a kivitelezés a diákok munkáját dicséri. Sipos Kitti két hónappal ezelőtt vette át a társaságot egy kolléganőjétől, végig mindenben támogatta és biztatta a fiatalokat. Véleménye szerint a fiúk – és az egy szem lány – jól választották meg a zenét, a számok az ő korosztályuknak szóltak. Ezt támasztja alá a Diákcsillag születik verseny végeredménye: a Pollák csatapára a sportcsarnok nézőközönségének 47 százaléka adta a voksát.

Az UV fényben, fehér kesztyűben és cipőben, fekete ruhában előadott jelenet előkészületei egy nappal korábban elkezdődtek. Az osztálytársak felszerelték a neonokat, amely a látványt biztosította a szombati előadáson. A társaságból tizennyolcan vállalták a nyilvános megmérettetést a város közönsége előtt. A fiúk arról számoltak be, hogy mindannyian letettek valamit az asztalra, ezért nem is szeretnének név szerint senkit kiemelni. Ki egy zeneszám ötletével, ki egy új koreográfiai elemmel járult hozzá a sikerhez. A felnőtt segítők közül az iskola egyik tanárát, Szemerédi Endrét említették. Neki is része volt abban, hogy ismét a Pollák neve kerül fel a győztesnél egy-egy évet vendégeskedő üvegplasztikára.

Králik Emese

2011. március 11.

A játékosság eltakarja a tanulságot

A megyeházán tartott teltházas meseestet Berecz András a Művelődési Központ Pódiumbérlet sorozata keretében. Odahaza hallotta a legjobb meséket édesanyjától. 1979 óta jár gyűjteni, s azt a mércét keresi, amit odahaza kapott: eredeti észjárású, különleges emberektől olyan történeteket, melyekben maradéktalanul magunkra ismerünk, mondja Berecz András, a népszerű énekes és mesemondó.

Akinek megadatott, hogy beszélgethetett vagy interjút készíthetett vele múlt heti szentesi előadása után, továbbra is része lehetett abban az ízes beszédben, ami a művelődési központ pódiumbérletének előadásán is megnevettette a közönséget.

2011. március 11.

Szentesi büntető party

A Graffiti Klubban a Csongrádi út 8. szám alatt március 13-án, vasárnap 20.30-tól várja a vendégeit.
21.00–21.40 Hiteljugend
myspace.com/hiteljugend
22.00–22.40 Living Dead Army
myspace.com/thelivingdeadarmy
23.00–00.00 Yellow Spots
yellowspots.hu

2011. március 11.

Népszerű a klasszikus gitár

Takács Emese, Molnár Evelin és Mirza DávidSzegeden a Karolina Művészetoktatási Intézményben rendezték meg a regionális gitárfesztivált. A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont diákjai a kezdetektől fogva jelen vannak a kétévente rendezett eseményen, és egyre eredményesebben szerepelnek. A szervezők ma már várják a "Lajthások" jelentkezését, hiszen felkészültségükkel, és gitárjátékukkal emelik a rendezvény színvonalát. Az idei megmérettetésen is sikeresen képviselték a várost és a megyeszerte elismert intézményüket. A III. korcsoportban a harmadik helyen végzett Czakó István. A nagyon erős IV. korcsoportban két első helyezést hozott el Molnár Evelyn és Takács Emese. Felkészítő tanáruk Mészáros János. A fesztivál különdíját az ugyancsak szentesi Mirza Dávid kapta különleges gitárjátékáért, akit meghívták a nyáron, Szegeden rendezendő gitárfesztiválra is. Felkészítő tanára: Bajomi Nagy Péter.

Népszerű a fiatalok körében a gitártanszak, hiszen közel 30-an tanulják ezt az egyáltalán nem könnyű hangszert. A tanítványok hozzáállása is kedvező, bár a "dolgos hétköznapokon" a gyakorlás néha kimarad. A két szakpedagógus klasszikus zenét tanít, és gitár együttest is alakított. A különdíjas Mirza Dávid a Horváth Mihály Gimnázium harmadéves tanulója elmondta, hogy bizony néha ő is ráfelejtkezik a gyakorlásra, de már most megkezdi a felkészülést, hogy a nyári meghívásnak eleget téve minél jobb produkciót nyújthasson a megyeszékhelyre látogató közönségnek.

2011. március 11.

Éremhalmozó pedagógusok

Pólyáné Téli Éva, Kovács Attila és Pászti EditA szentesi Üdülőközpont 25 méteres medencéjében rendezte meg a Szentesi Delfin ESC a pedagógusok számára kiírt úszóversenyét, sorrendben a 11-et. A hazaiak mellett Romániából és Szerbiából is érkeztek versenyzők, sőt egy Békéscsabán tanító amerikai lektor is vízbe szállt. Megyénként Hódmezővásárhely, Csongrád és Szentes pedagógusai képviselték és nagyszerűen helytálltak. Példát mutattak tanítványaiknak abban, hogy nem elég az "agyat szálkásítani", a testtel is törődni kell, ahogyan a latin közmondás mondja – "Mens sana in corpore sano"- Ép testben ép lélek.

Eredmények: Pólyáné Téli Éva: 50 gyors, 50 mell, 50 pille, 100 vegyes 1, 50 gyors 2. Pászti Edit: 50 hát, 50 pille 1, 50 gyors, 100 vegyes, 50 mell 2. Kovács Attila: 50 hát 2. 50 gyors, 50 pille, 100 vegyes 4. Dr. Petz János: 50 gyors 2. Váltók: 4x25 m férfi gyorsváltó:

II. kcs 3. Pollák cápák /Mácsai László, Piti Péter Pál, Szili Imre, Kovács Attila/

4x25 m női gyorsváltó:

II. kcs 1. Női Mix /Pászti Edit, Téli Éva, Gombkötőné Tóth Ilona, Wéber Vanda/

4x25 m MIX gyorsváltó:

II. kcs 1. Tocsó és a Sellők /Téli Éva, Pászti Edit, Kovács Attila, Mácsai László/

Pólyáné Téli Éva

2011. március 11.

Maratonnal debütál

A szentesi Héjja Péter eddig még nem indult egyetlen futóeseményen sem. Most elhatározta magát, és nem mondhatni, hogy elaprózná. Mindjárt a BSI MaratonFüreden debütál, 42 kilométeren, a 4. BSI Balaton és FélBalaton Szupermaraton keretében.

– Úgy állsz rajthoz egy maratonon, hogy korábban még nem versenyeztél.

– Egyáltalán nem indultam semmilyen futóversenyen sem, most, március 19-én debütálok. Talán kicsit furán hangzik elsőre, hogy egyből a 42 kilométeres klasszikus távon kezdem a versenyzést, de most határoztam el magam igazán. Kocogok már jó ideje, de igazából csak magamnak futok, valahogy mindig elmaradtak az ilyen megmérettetések.

2011. március 11.

A felsőházért hajt a Kinizsi

Az elmúlt hétvégén játszották volna az első tavaszi fordulót a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokságban, ám a megyei szövetség a pályák használhatatlansága miatt a halasztás mellett döntött. A Szentesi Kinizsi egy hete hazai környezetben fogadta volna a Szegvárt, az elmaradt találkozót majd később pótolják. Március 13-án, vasárnap viszont úgy tűnik, biztosan pályára lépnek a csapatok, a Szentes ekkor Földeákra utazik. Bozóki Zoltán vezetőedző elmondta, hogy hathetes alapozáson van túl a gárda, ami a halasztás miatt végül egy héttel hosszabb lett. Négy edzőmérkőzést játszottak, kétszer a Csanytelek ellen (mindkét alaklommal 4–2-re nyertek), kétszer pedig a Nagymágocs ellen játszottak ( 0–1 3–1) a téli szünetben.

2011. március 11.

Bajnokok utánpótlását nevelik

Húszéves a judo városunkban

A Junior Bajnok Csapat: Kalydy Zoltán, Polyák Krizsta, Gila Nóra, Balogh Daniella, Sebők Zita, Ginder János edző, Gyöngyi Bettia, Bodó Bernadett, Gyulai Réka, Kalydy PatríciaKiváló eredmények, köztük felnőtt, junior és ifjúsági magyar bajnoki címek, európai tornákon elért dobogós helyezések fémjelzik a judo útját Szentesen. Kalydy Zoltán irányítása alatt 20 éve működik városunkban a sportág, mely a sikeres eredmények ellenére korántsem csak versenyzési lehetőséget biztosít követőinek.

1991 februárjában közel 100 fővel kezdték az első edzéseket a szentesi klubban. A korábban a női válogatottat vezető Kalydy Zoltántól és Ballér Barbarától sajátíthatták el a sportág alapismereteit a kezdők, akkor még a birkózóktól megörökölt Korsós sori teremben. Az induláshoz a nemrég elhunyt akkori polgármester, dr. Rébeli-Szabó József, az azóta szintén elhunyt Ilovszki László, illetve Takács László nyújtott segítséget. 1994 végén a judót maga is gyakorló iskolaigazgató, a már elhunyt Fekete Géza ajánlotta, hogy a megszűnt DSK helyett indítsák be a Pollák DSE-t, azóta is a szakközépiskolában zajlanak az edzések.

2011. március 11.

Pótfűtés

Anya és a lánya esküvői ruhát választanak a lány esküvőjére.
– Úgy örülök, hogy ilyen szép fehér ruhában mész férjhez! – mondja az anya
– Mit jelent a fehér ruha?
– Tudod, a szokások szerint, ha valaki szűzen megy férjhez, akkor fehér ruhában járul az oltárhoz, egyébként pedig világoskékben.
A lány elpirul:
– És van fehér esküvői ruha kék kesztyűvel?

2011. március 11.

Kis kukta

  • Húsgolyókkal rakott karfiol
  • Gombás-tejfölös zúza
  • Serpenyős gyros görög salátával
2011. március 11.

Vízilabdás meccsdömping

A Bodrogi Bau Szentesi VK férfi vízilabda csapatának elmúlt két bajnoki összecsapása papírforma eredményeket hozott. Az erőviszonyoknak megfelelően előbb a Szeged győzte le magabiztosan a ligeti uszodában a mieinket 12–4-re, majd Turzai Gáborék a fővárosban verték 19–11-re a szebb időket látott Újpestet. Különösen a Szeged elleni első két negyed volt érdekes. A jóval esélyesebb Szeged mindöszsze három gólt tudott szerezni, sajnos a második félidőben alaposan megszórták a mieinket. A lilafehérek ellen viszont nagyszerűen és gólerősen játszott Tóth László csapata, a szerzett 19 gól önmagáért beszél. Az összecsapáson Turzai, Araczki András, Németh, Balogh és Szabó Zoltán is három-három találatot szerzett, míg Szabó Levente kétszer, Rácz és Nagy egyszer-egyszer voltak eredményesek. A Szentes a győzelmével a kilencedik helyen áll a tabellán. A Bodrogi Bau március 12-én, szombaton az eddig veretlen, listavezető Egernél vendégeskedik.

Nem sikerült két nap alatt ismét csúcsformába kerülnie a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabdázóinak. A lányok a Rapallo elleni nagy csatát, és két gólos sikert követően hétfőn a bajnok otthonába látogattak, és 17 másodperccel a vége előtt büntetőből kapott góllal alulmaradtak a Dunaújvárossal szemben. A Hun-gerit-MetalCom végig partiban volt a tavalyi aranyérmessel, többször is vezettek két góllal Takács Orsolyáék, ám ezúttal ez is kevés volt a győzelemhez. A nagy menetelés, a két naponkénti tétmeccsek sorozata, szerdán folytatódott, ekkor – a középszakasz zárásaként – a BVSC volt az ellenfél. Ezen a meccsen 14-8-ra győztek a mieink.

H.V.

2011. március 11.

Csipkerózsika

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében a Csipkerózsika című zenés mesejátékot láthatják a gyerekek március 17-én, csütörtökön 9, 10.30 és 14 órakor a Móriczban. A Holle Anyó Színház előadására a Micimackó bérletek érvényesek és jegyek kaphatók a helyszínen.

2011. március 11.

Robog a Loki

Folytatta remek tavaszi szereplését a Szentesi Vasutas NB II-es futsal csapata. Némethy László együttese ismét izgalmas összecsapáson gyűjtötte be a bajnoki pontokat, ezúttal a Kartali Futsal SE ellen aratott 7–6-os győzelmet a Vasutas. A változatos derbin a mieink 3–0-ra és 4–2-re is vezettek, ám a vendégek a második félidőben fordítani tudtak, sőt, öt perccel a mérkőzés vége előtt még két góllal, 6–4-re vezettek. A Szentes azonban csodaszámba menő utolsó három percet produkált, Jernei szépítő találatát követően pedig a kapust lehozva még két gólt berámoltak Koncz Zsolt-ék, így újabb utolsó perces győzelmet arattak aktuális ellenfelükkel szemben. A hét találatból három Koncz Zsolt, kettő Jernei Csaba, egy-egy pedig Szabó Árpád és Szabó Dániel nevéhez fűződik. A győzelem azt jelenti, hogy a Loki tovább zárkózott a középmezőnyhöz, és már a hetedik helyen áll a csapat. Az SZVSK jövő csütörtökön a Soroksár ellen lép pályára idegenben, majd március 21-én a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban fogadják Kovács Norberték a Szegedi TE csapatát.

h.v.

2011. március 11.

Kirabolták az italüzletet

Elloptak egy vaskaput a hozzátartozó drótkerítéssel egy berekháti tanyáról, informálták lapunkat a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai. A kaput március elsejére virradóra vitték el a tolvajok.

220 ezer forintot, okiratokat és bankkártyákat emeltek el egy lezáratlan kisteherautóból a Kossuth utcán az elmúlt hét közepén.

2011. március 11.

Baba-mama klub

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját március 18-án, pénteken 10–12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában Szűcs Ildikó meseterapeuta tart előadást. A délelőtti program témája: Mondókázás, mesézés.

2011. március 11.

Családi

Született: Tar János és dr. Bartha Évának Gábor, Legeza György Géza és Török Gabriellának Beatrix, Bali János és Györgyi Ildikónak János Endre, Boldizsár Sándor és Albert Zsuzsannának Zsombor, Balla Zoltán Imre és Bölcskei-Molnár Tímeának Viktória nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Bozó Balázs és Bothová Silvia

Elhunyt: Kálmán János, Szilvási Józsefné Dóczi Julianna, Hortobágyi Ádámné Bubori Zsuzsanna, Kalocsai Ferencné Bodri Julianna, Tarnóczi Lajosné Sáfrány Jusztina, Fórián Lajos, Sárai György.