2011. március 11.

Gazdasági erejével a lakosság egyik támasza

A közelmúlt értékeléséről és az idei tervekről kérdeztük a napokban dr. Csikai Miklóst, a szentesi Árpád Agrár Zrt. vezérigazgatóját.

– A mostani mérlegzárásnak mi a lényege?

– Először is tisztelettel köszöntöm a Szentesi Élet olvasóit és köszönöm az érdeklődésüket is. A kérdésre válaszolva: a rendkívüli kihívások és belvízkárok ellenére – az előzetes mérlegadatok alapján – pozitív eredménynyel hagytuk magunk mögött a tavalyi évet, ideértve a zrt.-én túl az Árpád cégcsoportot is. Sajnos a belvízkárok befolyásolják az idei tavaszon a mezőgazdasági munkák elvégzését. A gazdasági eredményen kívül kiemelkedőnek tartom a napokban átadott felsőréti modern, új kéthektárnyi kertészeti üvegházunkat, ahol paradicsomot termesztünk. Ezzel a beruházással fel tudjuk venni a tempót az európai versenytársakkal.

– Pénzben kifejezve, hogyan fest a zrt. "jelenléte" a helyi lakosság körében?

– Tavaly egymilliárd-ötvenmillió forint munkabért fizettünk ki, gondolom ennek java részét a város kereskedelmi, ellátási hálózatában költötték el azok az emberek, akik nálunk dolgoznak, illetve szoros kapcsolatban vannak velünk. Ez nem kis dolog. Kétezer-négyszáz tulajdonossal vagyunk földbérleti viszonyban, nekik tavaly 93 millió forintot fizettünk. A város kasszájába átutaltunk – iparűzési adó fejében – 51 millió forintot, tehát a "jelenlétünk" a városban több vonatkozásban érzékelhető.

– Hány embert foglalkoztatnak kenyérkereseti szempontból?

– Jóval több mint hatszáz fő találja meg a számítását, ezen túlmenően – az integráció keretében – 400 kertésznek nyújtunk segítséget szakmailag, eszközökben, területtel, fütéssel, öntözésben, stb. a zöldségtermesztéshez. A már említett cégcsoporton belül vannak munkalehetőségek például a kenyérgyárainkban, valamint árút forgalmazó üzleteinkben, így Hódmezővásárhelyen, Mind-szenten, Szegváron, Szentesen és Csongrádon. Ezzel a lakossági szolgáltatásainkat is erősítjük.

– A sorból nem lehet kihagyni a szponzorálást sem!

– Így van. Hosszú évek óta támogatjuk a szentesi zeneiskolát a fontos programjait, az énekkart, a Szilver Táncsport Egyesületet. Büszkék is vagyunk a tehetséges fiatalokra, akik tevékeny alakítói és szereplői a város kulturális életének. Említhetném még a szakképző iskolák hivatalosan előírt és az "önerőből adható" anyagi támogatását is, ami bizonyos formában kiterjed a keszthelyi, gödöllői, budapesti egyetemek egyes mezőgazdasági, ker-tészeri tanszékére is.

– A zrt. idei legnagyobb vállalkozása?

– Az Árpád zrt. tulajdonában lévő szegvári kertészetben a minden részében korszerű, több mint 20 ezer négyzetméter alapterületű új palántanevelő üvegház építése szintén nagyon jelentős beruházásunk lesz! Ha minden sikeresen összejön, akkor reményeink szerint az új létesítmény az idén november hónapra elkészül – fejezte be szavait dr. Csikai Miklós vezérigazgató.

-bert