2011. március 11.

Bajnokok utánpótlását nevelik

Húszéves a judo városunkban

A Junior Bajnok Csapat: Kalydy Zoltán, Polyák Krizsta, Gila Nóra, Balogh Daniella, Sebők Zita, Ginder János edző, Gyöngyi Bettia, Bodó Bernadett, Gyulai Réka, Kalydy PatríciaKiváló eredmények, köztük felnőtt, junior és ifjúsági magyar bajnoki címek, európai tornákon elért dobogós helyezések fémjelzik a judo útját Szentesen. Kalydy Zoltán irányítása alatt 20 éve működik városunkban a sportág, mely a sikeres eredmények ellenére korántsem csak versenyzési lehetőséget biztosít követőinek.

1991 februárjában közel 100 fővel kezdték az első edzéseket a szentesi klubban. A korábban a női válogatottat vezető Kalydy Zoltántól és Ballér Barbarától sajátíthatták el a sportág alapismereteit a kezdők, akkor még a birkózóktól megörökölt Korsós sori teremben. Az induláshoz a nemrég elhunyt akkori polgármester, dr. Rébeli-Szabó József, az azóta szintén elhunyt Ilovszki László, illetve Takács László nyújtott segítséget. 1994 végén a judót maga is gyakorló iskolaigazgató, a már elhunyt Fekete Géza ajánlotta, hogy a megszűnt DSK helyett indítsák be a Pollák DSE-t, azóta is a szakközépiskolában zajlanak az edzések.

Az egyesület históriájának első felnőtt saját nevelésű pontszerzője Tóth Zoltán volt, I. osztályú magyar bajnoki 5. helyével. Jelentősen kivette részét a sikerekből az ötszörös felnőtt magyar bajnok, még ma is aktív Fekete Mónika. Ballér Barbara is szerzett magyar bajnoki címeket a városnak. Szomorúan gondolnak vissza Szarka Zsoltra, a fiatalon elhunyt, magyar bajnoki érmes, junior válogatott, a prágai rendőr judo EB-n bronzérmes sportolóra, akit az egyesület saját halottjának tekint. A női versenyzők közül remekül fejlődött Gila Nóra és Kalydy Patrícia, akik ifiként I. osztályú felnőtt bajnoki döntőt vívtak. Az idén első éves junior lányok tavaly még ifiként mindketten Európa Kupa 3. helyig jutottak, sőt Patrícia az európai olimpiai reménységek versenyére is eljutott. 2010-ben az ifjúsági, a junior csapatbajnoki címet is elhozták a Pollák DSE női versenyzői, valamint a felnőtt I. osztályban a 3. helyezést is bezsebelték. A Pollák DSE a 14. pozíciót foglalja el a szövetség egyesületeinek országos listáján a pontszerző helyezésekkel. Az eredményeket azonban egy ideig biztosan nem tudják megismételni, hiszen a versenyzők más városokban tanultak tovább, s eligazoltak. Most a legkisebbekkel kezdtek dolgozni. A jelenlegi létszám így alakul: a felnőtteknél 18-an, a serdülő, ifi, junior és ifjúsági korcsoportban 16-an, illetve a fábiánsebestyéni klubban még 15-en űzik a judót.

Ami a távolabbi, remélhetőleg még szebb jövőt illeti, a klubvezető bízik benne, hogy lesz Szentesnek judós olimpikonja, hiszen több versenyzőjében is megvan erre a képesség. A felnőtt válogatottban való szereplés hatalmas munkát kíván, és amennyiben tudják finanszírozni az ottani edzéseket, akkor lehet a városnak olimpiai szereplője, ha még nem is a soron következő londoni játékokon.

Az egyesületben bőven vannak, akire felnézhetnek a fiatalok: bár Kalydy Zoltán, bevallása szerint nem (számolja) a danok mutatják mit tudunk, megtudjuk tőle, hogy tavaly eredményes vizsgát tett a magyar szövetség dankollégiuma előtt, s a 4 dan fokozatot érdemelte ki. Munkáját 3 dan fokozattal segíti Bozsóki Imre, s további öt fekete öves, 1 danos judo mester tagja még a klubnak. A távol-keleti gondolkodásmód a judóban is megmutatkozik, az eredményeket futószalagon szállító versenyzői mag mellett többen "csak" klubszinten űzik. Kalydy szerint a judo több mint sport, egyfajta életmód: folyamatos mentális fejlődést biztosít gyakorlóinak, akár egy spirituális lépcsősor, melyen felfelé lehet lépdelni, fejlődni.

(darók)