2011. március 11.

Anyagi támogatásról döntött a testület

Nehéz helyzetben a szabadidős- és a diáksport

A város sporttal kapcsolatos elképzeléseit, valamint a sportegyesületek támogatásának elveit a 2008-ban elfogadott sportkoncepció tartalmazza. A támogatás egyrészt működési-, másrészt rendezvénytámogatásban, illetve a létesítményhasználati támogatásokban nyilvánul meg.

A sportkoncepcióban megfogalmazott elvek alapján a pénzbeli támogatás elosztásának kerete a működési költségvetés forráshiánnyal és a tartalékkal, valamint a nem közvetlenül önkormányzati költségvetést érintő tételekkel csökkentett előirányzatának 1 százaléka volt a 2010-es évben.

A testület februári ülésére a következő javaslatot tették a képviselők elé. A mindenkori költségvetésben jóváhagyott támogatási összegből: "A" változat szerint a versenysport 70, rendezvényre 10, a szabadidősport 5, a diáksport 10 százalékot kapna, tartalékba 5 százalékot helyeznének. A "B" változtatnál ez a sor így hangzik: 75, 10, 5, 6 és 4 százalék, míg a "C" változat szerint 80, 6, 4, 6 és 4 százalék jutna támogatásra.

A versenysporton belül elkülönítették a kiemelt sportágakat (I. kategória: vízilabda, tánc, úszás, karate), a kifejezetten utánpótlás neveléssel foglalkozó egyesületek támogatását (II. kategória: cselgáncs, kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, tenisz, atlétika sakk), valamint az egyéb sportágakat (III. kategória: asztaltenisz, futsal, vívás, rögbi, teke, ökölvívás, birkózás).

Szabó Zoltán (Jobbik Magyarországért Mozgalom) arra kérte képviselőtársait, hogy próbáljanak felelősségteljesen szavazni, mivel a "C" változat szerint a 80 százalékos versenysport-támogatás mellet közel fele maradna a többinek. Az egyesületek mögött ott vannak a gyerekek, akik sportolnának, de így az önkormányzat kilátástalan helyzetbe hozza őket. A nagyon kevés támogatásból, kicsi bevételeikből nem tudják magukat finanszírozni. A szabadidős- és a diáksport teljesen ellehetetlenül.

Horváth István (Pálmások Szövetsége) javasolta, hogy vegyék le napirendről az előterjesztést, az egyesületek kapják meg az első negyedéves támogatásukat a 2010-es esztendő szerint. – Ha van egy támogatás, annak támogatási rendszerének kell lenni. Átláthatónak és világosnak. Mindenki számára egyértelműnek. Aki ebből részesülni akar, annak be kell tartania az ezzel járó követelményeket. Ezt a rendszert nem látom az anyagban – jelentette ki a képviselő. (Javaslatát elvetette a testület.)

Móra József (MSZP) kifejtette: közel 54 millió forint a sportfinanszírozás, ennek szétosztásában kell segíteni a testületnek. Vannak olyan sportágak, melyek tömegeket mozgatnak meg, és vannak olyanok, amelyeket úgymond azért tartunk fönn, hogy beszéljünk róluk. Szentesen több olyan fociklub van, amelyik ugyanazt csinálja, csak össze kellene fogni öket. Az önkormányzat nem a különféle sportágakat akarja fenntartani, hanem azokat a működő egyesületeket, amelyek megfelelnek azoknak az elfogadott szabályoknak, amelyeket korábban a képviselő-testület hozott. Nem kívánja támogatni a különféle személyi kiadásokat, azokat a kiadásokat, amelyek nem kifejezetten az utánpótlás nevelést szolgálják. A grémium elnöke kérte a "C változat elfogadását.

Krausz Jánosné (MSZP) megjegyezte, hogy a "C" kategóriában a szabadidősportra már csak 4 százalék van beállítva. Elmondta: tiszteli a verseny-sportot, tudja, milyen fon-tos a városnak a versenysport, de van egy korosztály, amelyik abból kimarad, nemcsak a kora miatt, hanem mert anyagiakban sem engedheti meg magának a sportolást. Legalább az 5 százalékot meg kellene hagyni a szabadidősportnak, mert ha már arról beszélünk, hogy egészséges életmód, meg tartalmas szabadidő eltöltés, akkor ez az 5 százalék nagyon fontos volna – érvelt a képviselőasszony.

Szűcs Lajos alpolgármester hozzátette: a város anyagi lehetőségeihez képest komoly összegeket költ sporttámogatásra. A város sportját az intézmények működtetésével, kiemelt rendezvények támogatásával és a kiemelkedő eredményeket elérő sportolók és felkészítőik elismerésével is biztosítja. Iskolai keretek között lehetőséget teremt a felső tagozaton a mindennapos testnevelésre, az általános iskolai alsó tagozatain történő úszásoktatásra, valamint a nagycsoportos óvodások vízhez szoktatására.

Az egyesületek szakmai munkáját a város a pénzbeli támogatásokon túl, kedvezményes létesítményhasználat biztosításával is támogatja.

A képviselők határoztak a sportfinanszírozás átalakításáról is: ettől az évtől az egyesületek támogatását szolgáló keret – idén közel 54 millió forint – 80 százaléka a versenysporté, ennek négyötödét pedig a négy kiemelt sportág – az úszás, a tánc, a karate és a vízilabda – között osztja szét a sportbizottság.

Lovas József