2011. március 11.

Kis kukta

Húsgolyókkal rakott karfiol

Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 4,5 dl tejföl, 1 pohár rizs, 40 dkg darált marhahús, hagyma, fokhagyma, őrölt bors, őrölt kömény, majoránna, só, olaj, 6-8 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 8 szelet szalonna, 2 db zsemle.

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A rizst is megfőzzük. A darált húst összekeverjük a hagyma, fokhagyma, só, fűszerek, áztatott kifacsart zsemle, tojás összetevőkkel, kicsi fasírtgolyókat formálunk, forró olajban kisütjük. Egy tepsibe belenyomkodjuk a karfiolt, elsimítjuk, meghintjük egy kis őrölt borssal, sóval, és erre kerül a leszűrt főtt rizs, amit szintén elsimítunk, lenyomkodunk. A kisült húsgolyókat erre rakjuk, majd meglocsoljuk a tejföl, tojás, reszelt sajt keverékével. A tetejét vékony szalonnaszeletekkel díszítjük, és 180 fokon 45 percig sütjük.

Gombás-tejfölös zúza

Hozzávalók: 50 dkg pulykazúza, 30 dkg gomba, 1 pohár tejföl, 1 db vöröshagyma, só, ételízesítő, szerecsendió, majoránna, bazsalikom, pirospaprika, olívaolaj.

Elkészítése: A zúzát és a vöröshagymát apró darabokra vágjuk. A gombát félbevágjuk és felszeleteljük. Egy edénybe olajat öntünk, hozzáadjuk a vöröshagymát, és elkezdjük párolni. Ezután hozzáadjuk az apró darabokra vágott zúzát, tovább pároljuk. Közben ízlés szerint fűszerezzük, majd felöntjük pici vízzel és félpuhára főzzük. Ekkor beletesszük a felszeletelt gombát, jól öszszeforgatjuk. A gomba enged annyi levet, hogy abban puhára lehet főzni. Ha már teljesen puha a zúza és a gomba is, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejfölt. Jól kiforraljuk, és pár percig még tovább főzzük, ha szükséges, utánízesítünk. Galuska, vagy krumpli is illik hozzá.

Serpenyős gyros görög salátával

Hozzávalók a gyroshoz: személyenként kb. 20 dkg marha-, pulyka- vagy csirkehús, gyros fűszerkeverék, kevés olívaolaj.

A salátához: paradicsom, paprika, uborka, olívabogyó, zöldhagyma, esetleg lilahagyma, feta sajt.

Elkészítése: A húst felcsíkozzuk és beleforgatjuk az olajjal összekevert fűszer-pácba, majd állni hagyjuk. Amíg a hús pácolódik, megcsináljuk a salátát: felkoc-kázzuk - csíkozzuk - karikáz-zuk a zöldségeket és a sajtot, majd jól összekeverjük az egészet. Ha kész a saláta, szinte pirosra sütjük a húst, és ha elérte a megfelelő színt, tálalhatjuk is.