2011. március 11.

Sokszoros jubileum

Professzor a professzorról

Dr. Tóth Csaba (középen) a fiát is elhozta ismét SzentesreTóth Csaba professzor, valamint Hódi Imre és Holman Endre főorvosok voltak a meghívott előadói annak a konferenciának, mellyel március 4-én útjára indult a Dr. Bugyi István Emlékév rendezvénysorozata. Az első találkozón az urológia került a fókuszba, az osztályt 30 évvel ezelőtt indította útjára az egykori Bugyi-tanítvány debreceni professzor.

A házigazda kórház orvos-igazgatója, dr. Gyenes Ágota megnyitó szavaiban emlékezetett arra, hogy a kórház, Szentes és Bugyi tanár úr neve összeforrt. A keze alatt formálódott kórház, a mellette kinevelkedett, tőle tanult orvosok szerte az országba elvitték Szentes hírét. – Az elmúlt 30 évben, halála óta sokan, sokféleképpen emlékeztek meg a sohasem kevély, hanem mindig szerény, alázatos és nagy munkabírású tanár úrról. Születtek könyvek, levelek, a megmaradt fotókból tablók.

Mi is megpróbálkozunk ezzel, így talán teljessé válik a kép, hiszen a következő hónapok különböző témájú előadásai, a személyes viszszaemlékezések, s reménység szerint a "tudományos birkapörköltek" egykori hangulatát idéző beszélgetések, alkalmat teremthetnek arra, hogy ki-ki a saját emlékeivel, anekdotáival és tudományos gondolataival járuljon hozzá a méltó emlékezéshez – hangsúlyozta dr. Gyenes Ágota.

A tudományos üléssorozat megnyitó urológiai szakterületen jeleskedett Bugyi professzor is. Volt olyan beavatkozás, melyet ő végzett először Magyarországon. Tanítványa, dr. Tóth Csaba pedig az első volt, aki bevezette a vese- és uréter-kő eltávolításának módszereként az endoszkópos beavatkozást, melyből több mint 10 ezret végeztek azóta.

A professzor Bugyi Istvánra emlékezett előadásában, s elmondta: Jó érzés visszajönni. A sebészetet nehezen hagytam el, de Pista bácsi mellett az urológiát is tanultuk. 1974-ben Németországban már tapasztaltam, hogy a sebészet szétdarabolódott. 1975-ben hazakerültem, akkor már nem volt generális sebészet, viszont volt urológia, amelyben a diagnosztikától a műtétekig, az utókezelésig egy kézben folyt minden. A rendelőintézeti munka mellett művelhettem az operatív és az osztályos urológiai sebészetet is. Akkor lettem kandidátus, majd Hódi és Holman mellém kerültek. 1988-ban hívtak át Kecskemétre, majd Debrecenbe, ahol 16 éve dolgozom. – emlékezett a professzor. Dr. Tóth Csaba a hortobágyi nagypusztaságról, az ottani emberekről, ruhaviseletekről, a Hargita gyönyörűségeiről, s a kettőt összekötő madár és állatvilágról állított össze fotókiállítást, ami a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban látható.

Tóth Csaba professzor tanítványa, majd másfél évtizedig munkatársa, dr. Hódi Imre 2002-ben hagyta el Szentest, Szolnokra került osztályvezetőnek. Dr. Hol-man Endre Kiskunhalasról jár vissza rendszeresen Szentesre, a szülőkhöz és az egykori gimnazisták felolvasóestjeire, bár mint mondta, a színművészettel ma már csak befogadóként foglalkozik.