XLII. évfolyam 22. szám

2010. június 4.

Döntöttek a megyén

Dr. Sztantics Csaba és dr. Tomcsik Tibor több évtizedes munkásságát megyei díjjal ismeri el a Csongrád Megyei Közgyűlés - a szentesi fideszes megyei képviselők javaslatára többek között erről döntöttek a közgyűlés tagjai a június 3-i ülésükön Szegeden. A megyei közgyűlés közigazgatási díjat ítélt oda a szentesi jegyzőnek, illetve egészségügyi díjat a Dr. Bugyi István Kórház traumatológusának. Arról is határoztak, hogy a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola, Szakiskola a jövőben plusz 4 fős gazdasági személyzettel látja el a Zsoldos, a Pollák és a Boros Sámuel Szakközépiskolák, Szakiskolák gazdasági irányítását, hiszen a Horváth Mihály Gimnázium a továbbiakban önálló intézményként működik tovább a Csongrád Megyei Önkormányzat fenntartásában. Júliustól a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolának is új igazgatója lesz, a vezetői feladatokkal Molnárné Tóth Györgyit bízták meg, míg a Csongrád Megyei Közgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke Vidovicsné Szabó Tünde lesz.

2010. június 4.

Megszépült a gondozási központ

Tornára is jut idő a Horváth Mihály utcai intézménybenA több száz ember nappali ellátását biztosító Gondozási Központ Horváth Mihály utcai és Dózsa György utcai telephelyeinek az épületei az elmúlt évtizedek alatt erősen leromlott állapotba kerültek. Tíz százalékos önkormányzati önerő és 49 millió forintnyi uniós pályázati összeg segítségével ezeket felújították és június 2-án, ünnepélyes keretek között - az elsőként említett helyszínen - ismét átadták az ellátottaknak.

Puskásné Halál Ágnes a gondozási központ vezetője elmondta, hogy a kivitelező elvégezte a tető teljes felújítását, kicserélték a nyílászárókat és az épület hőszigetelése is megtörtént. A külső csinosításon túl belső burkolatcsere, fűtéskorszerűsítés és akadálymentesítés is része volt a munkálatoknak. Az ellátottak kényelmét fogják szolgálni a kialakított pihenőszobák és az új mosodai berendezések.

Szirbik Imre polgármester úgy vélte, az épület bár megújult, de az eddigi értékek változatlanok. Fontos, hogy az idős emberek számára legyen egy ilyen hely, ahol társaságuk van és ahol az életüket könnyebbé teszik.

Az átadó ünnepségen a Lajtha zeneiskola növendékei léptek föl, valamint a szegvári Dobbantó néptáncegyüttes tartott bemutatót. A Horváth Mihály utcai intézmény egyik ellátottja, Boglári Nagy László saját versekkel szórakoztatta a megjelenteket.

Kép és szöveg:
K. E.

2010. június 4.

Szúnyoginvázió várható

Szükségmegoldás a kullancsok irtásában

Sok probléma okozói a tavaszi és nyári időszakban a szúnyogok és a kullancsok. Áprilisban már sor került egy biológiai szúnyogirtásra, úgymond megelőző jelleggel. Legutóbb múlt szombaton szállt fel a repülő ezzel a céllal a város fölé. Ennek gyakorisága szükség szerint indokolt, egy évben általában 4-5 alkalommal végzik, tájékoztatta lapunkat Kiss Ferenc.

A városellátó intézmény munkatársa elmondta: a magas vízállás kedvez a rovaroknak, tapasztalható, hogy ilyenkor sok az éhes szúnyog. Múlt héten melegebb idő volt, így meg tudták tartani a légi szúnyogirtást, ám ha megszűnik ez a május végi, június eleji csapadékos idő, a kis vérszívók erős inváziója várható. A vegyszeres kezelés hatékonyságát a lakosság érezheti, mondja Kiss Ferenc, de hozzáteszi: vízparton, vagy ahol esővizet tárolnak hordóban, nyilván hamarabb megjelennek a szúnyogok. Az irtást anyagi lehetőségeik függvényében végzik.

2010. június 4.

A hír félig igaz.

Bezárják a Kála Áruházat?

Elterjedt a városban, hogy a HUNOR-COOP Apponyi téri Kála Áruházát felújítás miatt bezárják. A hír felröppenését több vásárló is aggodalommal figyeli. Mi az igazság az áruház körül? A kérdésre Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója adta meg a választ:

- A hír félig igaz, félig nem - mondta érdeklődésünkre a kereskedelmi cég első embere. - Mindamellett aggodalomra semmi ok, hűséges vásárlóinknak csupa jó hírrel szolgálhatok.

2010. június 4.

Aláírták a trianoni szerződést

Évfordulónaptár - 2010.

120 éve, 1890. jún. 1-jén az első állandó óvoda vezetését (Hugyecz Elíz betegsége miatt) a békéscsabai születésű Uhrin Irma (férjezett Bóné Antalné) vette át.

35 éve, 1975. június 1-jén az Ünnepi Könyvhét keretében irodalmi estet tartottak a Tóth József Színházteremben Szépirodalmi figyelő címmel. Az est vendégei voltak: Katkó István, Csukás István, Simon István és Mocsár Gábor.

2010. június 4.

Az élete a festészet volt

Kilencvenöt éve született, tíz éve hunyt el Tokácsli Lajos festőművész

Nem régen még közöttünk járt, alkotott, kiállításokat rendezett. Kortárs festőink közül többen mentoruknak vallották, hisz sokakat indított el a művészélet göcsörtös útján. Egykori lakóházán a közelmúltban emléktáblát helyeztek el tiszteletére, a napokban pedig emlékkiállítása nyílt a Városi Galériában.

Tokácsli Lajos szentesi iparos családban született 1915. augusztus 14-én; édesapja Tokácsli János kötélgyártó mester; édesanyja Borsos Szabó Julianna. Alsó iskoláit a Központi Római Katolikus Elemi Népiskolában végezte 1922-1928 között. Kitűnő tanuló volt, ennek ellenére nem folytathatta tanulmányait. Apjának tíz gyermekről kellett gondoskodnia; elkelt a segítség. Tovább romlott a család helyzete, amikor az édesapa 1929-ben meghalt. Édesanyja a fiai segítségével özvegyi jogon továbbvitte az ipart.

2010. június 4.

Táncversenyek

Május 22-én, Budapesten rendezték meg a 8. Csepeli Táncfesztivált. A Szilver TSE versenyzőinek eredménye. Haladó latin, standard 2. Tigyi Ádám-Monzinger Gabriella. Standard II.: 1. Pál György-Gál Viktória, 2. Murányi Szabolcs-Döbrei Mónika; standard III.: 1. Csapó József-Séllei Dominika, 2. Sinkó Tamás-Sinkó Adrienn; standard IV.: 1. Antal Mihály - Demény Dóra.

Mezőkövesden, a Pünkös-kupán is parkettre léptek a Szilver TSE táncosai. D jun. I. st.: 2. Ujj Ákos-Várdai Lilla, 3. Gombai Levente-Laki Andrea; D jun. II. st.: 1. Sági István  Balázs-Hegedűs Lilla. D jun. II. lt.: 2. Sági István Balázs-Hegedűs Lilla; C jun. II. st.: 1. Kotymán Arnold László-Kóródi Bettina, 2. Tisza Dániel-Zónai Zsanett, 3. Ádám Kornél-Ádám Enikő; C felnőtt, st.: 2. Pintér Tibor- Molnár Eszter.

Az Utánpótlás Országos Bajnokságot (6. Goldance-kupa), klubközi versenyt, valamint a tánciskolások versenyét rendezték meg Budapesten, május végén.
Goldance-kupa, Országos Bajnokság: Jun. I. D st.: 1. Ujj Ákos-Várdai Lilla. Jun. I. D lt.: 3. Gombai Levente-Laki Andrea. Junior Országos Bajnokság st.: 2. Rónyai Zoltán- Farkas Boglárka, 3. Török Ince-Pintér Zsófia.

Tánciskolások versenye, gyermek st. és haladó lt.: 1. Nagy Márk-Vörös Liza; jun. st.: 3. Döbrei Zoltán-Tóth Fruzsina; felnőtt st.: 2. Antal Mihály-Demény Dóra.

2010. június 4.

Otthonunk Európa

A Szabadidős Sportklub ez évben nyolcadik alkalommal szervezte meg Otthonunk Európa címmel négynapos pünkösdi túráját. Úti célunk ezúttal Kárpátalja volt, ahol történelmi emlékhelyeinket kerestük fel és gyönyörködtünk.

A kirándulás első napján felkerestük a Beregszász közelében lévő, többségében magyarok lakta Nagymu-zsaly magyar iskoláját, ahol elültettük a magunkkal vitt emlékfát, valamint mintegy 80 kötetet ajándékoztunk az iskola könyvtárának. Bízunk abban, hogy a már meglévő határon túli kapcsolataink mellett, tartós együttműködést sikerül megvalósítanunk a nagymuzsalyi magyarokkal. Utunk következő állomása Beregszász volt, ahol a lakosság többsége magyar. Egy magánmúzeumot látogattunk meg, majd rövid sétát tettünk a város központjában, ahol pünkösdi vásárt tartottak. Szállásunk Munkács közelében volt, egy európai színvonalú szállodában. Kárpátalján a turizmust fontos gazdasági ágazatként kezelik, így pótolják a hiányzó ipari bevételt.

2010. június 4.

Kereszttűzben a súlyponti kórház

Régen várt előterjesztést tárgyalt a képviselő-testület a májusi ülésen. A téma: a Dr. Bugyi István Kórház helyzete a magyar egészségügy tükrében. Dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató (képünkön) előzetesen szólt arról, hogy rendszerben, humánerőforrás menedzsment stratégiában gondolkodó, betegcentrikus kórházvezetésben bízik és dolgozik. Vallja: ami jól megy, azt erősíteni, ami nem megy, azt segíteni kell. A kórház jövőképét a humánerőforrás stratégia, a betegcentrikusság, az eladósodási folyamatok lelassítása, a szakmai-pénzügyi gazdasági egyensúly helyreállítása, és a fejlesztések fogják megteremteni. Mint mondta, a súlyponti kórháznak az erőssége a szakmaiságában van. Mára lelassult az intézmény eladósodási folyamata. Ahhoz, hogy a kórház egészségügyi tudásközpont lehessen, korszerű technológia, korszerű műszerek kellenek.

2010. június 4.

Visszás dolgok: piacon, főutcán

Kertészmérnök ismerősöm mondta, hogy bizony ő soha nem vásárol zöldségféléket a piacon. Szerinte ugyanis jó néhány termelő-árus nem várja meg a növényvédelemhez használt vegyszerek lebomlását és így adja el az emberi egészségre káros anyagokat is tartalmazó zöldséget, gyümölcsöt a szezonális időszakokban. Ezen a kijelentésen lehet vitatkozni, hiszen létezik termelői lelkiismeret és permetezési napló is a világon és ezek is biztosítékai a veszélytelen táplálkozásnak.

2010. június 4.

Ünnepi könyvhét

Június 4-én, pénteken 10-18 óra között, június 5-én szombaton 9-13 óra között könyvvásár lesz az ünnepi könyvhét kiadványaiból a városi könyvtárban. Helyi kiadványok vásárlása esetén 50 százalék kedvezmény.

2010. június 4.

Kirakodóvásár

A Szentesi Művelődési Központ a hagyományos kirakodóvásárt június 6-án, vasárnap rendezi meg a Kossuth téren. Az árusok reggel 9 órától délután 6-ig kínálják portékáikat. A vásárral egyidőben tartják a Városi Gyereknapot a főtéren.

2010. június 4.

Változás a szájsebészeten

Június 1-jétől új munkarend szerint működik a szájsebészeti ellátás a Dr. Bugyi István Kórházban. Dr. Pintér Gábor szájsebész főorvos páros heteken hétfőnként 10 és 18 óra között, páratlan heteken hétfőnként 10-18 óráig, keddenként 8 és 16 óra között, szerdánként 8-12 óráig fogadja a pácienseket.

Dr. Pintér Gábor 1994-ben szerezte meg általános orvosi diplomáját Szegeden, ezután a SZOTE Gyermekklinikáján, majd a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, később a SZOTE Gazdasági Igazgatóságán tevékenykedett. Magánvállalkozóként a Redmen Bt.-nél, 2000-től az SZTE Fogklinikáján dolgozott szakorvosként. Az elmúlt években szájsebészeti és fül-orr-gégészeti ellátást vállalt a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőinté-zetben. Pintér Gábor 2007-ben szakvizsgázott szájsebészetből.

2010. június 4.

Előjegyzés a laborban

Június 1-jétől programozott laboratóriumi vizsgálatkérést és betegellátást vezetnek be a Dr. Bugyi István Kórház központi laboratóriumban.

A programozott laboratóriumi vizsgálatkérés és betegellátás oka a laboratóriumi vizsgálatok nem megfelelő mértékű OEP finanszírozása. Az intézkedés beindítása előtt az intézmény menedzsmentje egyeztetett a kérdésben a kórház ellátási körzetébe tartozó házi-orvosokkal. A rendelkezés szerint a betegelőjegyzés alapideje nem lépheti túl a 30 napos várakozási időt. A sürgősségi betegellátás, az onkológiai kezelés, illetve véralvadásgátló terápia alatt álló betegeket, a 14 év alatti gyermekeket, a terhes-gondozásban részesülőket és a diabetes gondozó betegeit továbbra is előjegyzés nélkül várják a laboratóriumban, illetve mintáikat fogadják.

Az előjegyzésre személyesen és telefonon a központi laboratóriumban van lehetőség, munkanapokon 10- 15 óráig. A bejelentkezéseket június 1-jétől fogadják el és június 14-től már csak előjegyzés alapján fogadják a pácienseket.

2010. június 4.

Díszmadár börze

A művelődési központ díszmadártenyésztő szakköre díszmadár börzét rendez június 6-án, vasárnap 7-11 óráig a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2010. június 4.

Hátráltat a sok eső

A tavalyi nagy szárazság után hirtelen ennyi csapadék már nem hiányzik sem a kiskertekben, sem a nagyobb mezőgazdasági területeken, de még Kárpát-medencébe sem. Jó lett volna a mostani csapadéknak a fele tavaly ilyenkor - mondja dr. Horváth György, a kertbarát kör elnöke. Tavaly a búzának körülbelül 20 cm-es szára volt és alig látszott ki a földből, most meg el lehet bújni a búzamezőn akkorára nőttek a növények. Most lett igaz az a tavaly emlegetett igazság, hogy - a csapadékvíz-elvezető árkokat ki kell takarítani. Szomorúan látni mostanában, hogy egyes házak előtt az árkok napokig tele vannak vízzel, hiszen sokan nem végezték el a tisztítási, szintezési munkálatokat és az átereszek akadálymentesítését.

A sok csapadék a kiskerti munkákat is nagyon hátráltatja, de vannak módszerek, amelyekkel bizonyos dolgokat meg lehet előzni, még több eső esetén is.

Nagyon fontos, hogy sárban ne járkáljunk, hacsak nem létfontosságú dologról van szó, hiszen ilyenkor csak csúszkálunk, letapossuk a növényeket, még a talajt is fölöslegesen kínozzuk. A kert kialakításánál ügyeljünk arra, hogy ne legyen pangó víz, legyen hová elfolynia akkor is, ha nagyon sok a csapadék. Ilyenkor bajban vannak azok, akik földiepret termesztenek, mert a nagy eső felveri és öszszesározza a szemeket. Hogy a termés ne legyen sáros szalmát tesznek a sorok közé. Ha nem szedjük le időben a gyümölcsöt, akkor megromlik. A másik megoldás, ha ültetéskor a palántáknál előre kilyukasztott fekete fóliát tesznek le, így a nagy eső nem áztatja el a földet, illetve tiszta marad a földieper.

Egy kert kialakításánál, ha vegyes használatúról van szó, akkor lehet előre tervezni. A gyümölcsfák alját be lehet füvesíteni, és egy ápolt gyepre még esőben is rá lehet menni.

Garai Sz. Imre

2010. június 4.

Együtt szelektálták a hulladékot

Környezetvédelmi akció keretében szelektív hulla-dékgyűtésre hívta és várta az Együtt Szentesért Egyesület május 28-án a lakosokat a város több pontján. Az egyesület három helyszínen a Kisérben az Árpád utcai óvodánál a kertvárosi lakótelepen az ABC mellett, valamint a belvárosban a Horváth Mihály utcában. Óvodások, általános- és középiskolások, illetve felnőttek is bekapcsolódtak az akcióba, melyet az Együtt Szentesért egyesület elnökének, Bács-kainé Fazekas Mártának a tájékoztatása szerint azért hívtak életre, mert szerintük a témáról többet kell beszélni.

2010. június 4.

Csak azért is

Mi is itt vagyunk. Mármint az újságíró, aki a lap több ezres olvasótáborát képviseli. Ott ül a törzshelyén, az ablak mellett, az ülésterem jobb oldalán. A pulpitussal szemben. És várja, hogy a polgármester megszólaljon: "Tisztelt képviselőtársaim, kedves rádióhallgatók, kedves televíziónézők, tisztelt vendégeink!..." Így, ebben a sorrendben.

2010. június 4.

Húsz év múlva.

A középiskolai tanulmányok lezárása, az érettségi vizsga fontos lépés egy fiatal életében. Sokféle utat választhat, indulhat jó, vagy rossz irányba, hoztat jó és rossz döntéseket. A város öt középiskolájában kérdeztünk egy-egy most érettségiző diákot a vizsgákkal és a terveikkel kapcsolatban. Mindenkinek ugyanazt a három kérdést tettük fel: hogyan és mennyit készülnek a nagy próbatételre, mivel töltik majd a nyári szünetet és végül, hogyan látják önmagukat húsz év múlva.

2010. június 4.

A Klauzál hét gyereke

Az önkormányzat májusi ülésén a testület 19 igen, 2 tartózkodás mellett Dévay Istvánt (képünkön) 5 évre bízta meg a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatói teendőinek ellátásával. Az oktatási intézmény új vezetőjéhez néhány érdeklődésre számot tartó kérdést tettek fel a képviselők. Alábbiakban ezekből idézünk.
Kozák János arról szólt, hogy nem olyan régen tárgyalta a képviselő-testület az általános iskolákban indítható elsős osztályok számát. - A Klauzál Gábor Általános Iskolában az utolsó pillanatban történtek olyan események, melyek nem elég tiszták előttünk.

2010. június 4.

Reá is büszke az iskolája

A Klauzál Gábor Általános Iskolában, a 8. B osztályban tanul Csordás Cintia. Akik ismerik, tudják róla, hogy a sportban is helytáll, korosztályában az eredményével országos negyedik, már ami a diszkoszvetést illeti. Neki nem kell elmagyarázni, hogy csak a komoly munka hoz sikereket.

- Az osztályodban vannak még mások is, akik olyan jól tanulnak, mint te?

2010. június 4.

Három nemzet jeles napjai

Liverpool-i, Cork-i diákok Írországból és az újszentesi gyerekek láthatók a képenVárosunkban zárult le egy újabb, két éve futó uniós projekt, melyben a Deák Ferenc Általános Iskola az egyik partnerintézményként vett részt. Az iskola hagyományos rendezvényére, a Deák Diák Show-ra eljöttek ír és angol partnereik. Egy helytörténeti vetélkedő is kapcsolódott a pályázat témájához, ebben szentesi és környékbeli iskolások versenyeztek.

2010. június 4.

"Ifjúság szemével"

Bujdosó Beatrix Tünde - Feketén-fehéren az életKorábbi lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy a Művelődési és Ifjúsági Ház, valamint a Szentesi Fotókör pályázatot írt ki Csongrád megyében élő, vagy itt tanuló középiskolások számára. A fotópályázat témája kötetlen volt, a szervezők leginkább a fiatalok sajátos látásmódját szerették volna viszontlátni az alkotásokon.

A felhívásra 9 szerző 34 alkotása érkezett be, a Marton Ferenc (Mindszent), Nagy István (Szentes) és Tóthné Tima-falvi Gizella (Kiskunfélegyháza) alkotta zsűri 8 szerző 20 fotográfiáját fogadta el kiállításra. A következő ifjú fotográfusok részesültek díjazásban: Bujdosó Beatrix Tünde (Nyárlőrinc), Csillag Emese (Kiskunfélegyháza), Hegedűs Tamás (Kiskunfélegyháza) és Szabó Rita (Szentes).

A kollekciót a nagyközönség is megtekintheti. Az 1. Ifjúság szemével című pályázat kiállításának a megnyitója június 7-én, hétfőn, 18 órakor lesz a művelődési házban.

K. E.

2010. június 4.

Matiné

A Művelődési és Ifjúsági Házban matinéra várják a gyermekeket június 1-jén és 8-án, kedden 18 órakor. A belépés ingyenes. További információ a helyszínen és a 314-211-es számon kérhető.

2010. június 4.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklubban Az igazak című színes, feliratos amerikai filmet vetítik június 8-án, kedden 18 órától. Az igazak egy kalandvágyó berepülő pilóta, hét bátor űrhajós és egy színes, mozgalmas korszak története, amelyet olyan nagyra törő vágyak jellemeztek, mint az égbolt és a világűr meghódítása.

2010. június 4.

A vízpartról adnak műsort

Június 11-augusztus 22-ig a Civil TV-ben

A Civil Televízió a tavalyi nyári közönségsikerre alapozva "Jó reggelt nyár!" címmel az idén is élő műsorokkal jelentkezik. Sőt, a tavalyi négy napot még eggyel megtoldotta, így péntekenként is élőadások lesznek. Az előző hónapokban több felmérést is végeztek és ennek tapasztalataira alapozva alakul ki a nyári műsorszerkezet. Hétfőtől csütörtökig reggel háromnegyed 7-kor kezdődik a műsor, pénteken 19 órakor. Szombaton és vasárnap az elmúlt hétvége, és az adott hét eseményeinek összefoglalói lesznek láthatóak.

2010. június 4.

Stabil a háttér

Mint ahogy arról már lapunk is beszámolt, új támogatóval bővült az elmúlt csütörtökön a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabda csapatának szponzori köre. A Generali Providencia a következő szezonban milliós nagyságrendű összeggel segíti a minél jobb eredmények eléréséhez a felnőtt együttest.

Gyapai Esztertől, a Generali Providencia marketing szakértőjétől megtudtuk, a biztosító fantáziát lát abban, hogy hosszú távon támogassák a sportot, az egészséges életmódot. Mivel a vízilabda hazánkban a legnépszerűbb sportágak egyike, ezért gondolták úgy, hogy a kevésbé reflektorfényben lévő női vízilabda mellett teszik le a voksukat.

2010. június 4.

Csere nélkül Sándorfalván

A dobogón álló Sándorfalva otthonába látogatott, és 5-0-s vereséget szenvedett a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata az elmúlt hétvégén.

Az esélyesség terhe nélkül futballozhatott a Kinizsi, csak arra kellett ügyelniük, hogy ne szaladjanak bele a néhány héttel ezelőtti "tizenegyeshez" hasonló súlyos vereségbe. A jelenkori szentesi labdarúgás helyzetét mi sem tükrözi jobban, hogy összesen tizenegy labdarúgó utazott el a mérkőzésre, ami nem könnyítette meg az amúgy sem egyszerű helyzetben lévő játékos-edző, Vadász Béla dolgát. Ennek ellenére nem volt ég és föld különbség a két csapat játéka között az első félidőben, igaz, a vendéglátók ekkorra már három gólos előnyre tettek szert. A második félidőben viszont az egyre inkább elfáradó Szentes kevésbé tudta felvenni a sándorfalviak ritmusát, az újabb két találaton kívül számos nehéz szituációban kellett védenie Vadásznak. A játékosok tisztességgel helytálltak, amit lehetett kihoztak ebből az összecsapásból, többre nem futotta. Szombaton délután az utolsó hazai egy időre legalábbis megyei első osztályú mérkőzését vívja a Tápé ellen a Szentes, majd az utolsó fordulóban az Ásotthalom otthonában zárja a szezont az együttes. Egyik sem lesz könnyű öszszecsapás, hiszen a Tápé a bentmaradásért küzd, az Ásotthalom pedig hazai közönsége előtt gólgazdag mérkőzésen szeretne búcsúzni szurkolóitól. A Kinizsiben a sérült Tóth György, Tolnai és Nagy István játéka kérdéses, az eltiltását letöltő Debreczeni viszont a kezdőcsapatban kaphat helyet.

H. V.

2010. június 4.

Csúcstartó a nagyvilág uszodáiban

Nem kellemkedés, hanem tény, hogy akár évtizedeket is nyugodtan letagadhatna életkorából. Kinézete, frissessége alapján senki nem mondaná meg, hogy kilencvenéves ember Bánki Horváth Béla. Régebben városunkban is volt úszóedző, sokáig dolgozott Vásárhelyen és Szegeden. Így nem csoda, hogy kedves ismerősként üdvözölték a napokban Szentesen, a nagyszabású szenior úszóversenyen.

- Szokásomhoz és képességeimhez igazodva hátúszásban is szerepeltem, nem is sikertelenül. Sokan tudják rólam, hogy gyermekkorom óta sportolok, versenyzek és nagyrészt ennek is köszönhetem egészségemet és jó közérzetemet. Megfordultam már a földkerekség több kontinensén: a szenior versenyek alkalmával hét világbajnoki aranyérmet szereztem, ebből négyet az egyéni számokban, hármat pedig a staféták tagjaként. Érmeimet, a serlegeket nem is tudnám egyedül elvinni, ha történetesen egy sportkiállításon kellene bemutatkoznom.

- Most milyen nemzetközi versenyre készül?

- Pár hét múlva Göteborgban lesz a szenior úszók újabb nemzetközi megmérettetése. Természetesen erre is készülök az Újbuda Úszóklub színeiben a társaimmal együtt. Majdnem minden nap tréningezek a szegedi uszodában, akárcsak más hazai és külföldi versenyek előtt. Csak ajánlani tudom az úszást mindenkinek, a szellemi és fizikai "karbantartás" keretében, ha fontosnak tartja az egészségét - fejezte be szavait a több kontinens uszodáinak csúcstartója.

-bert

2010. június 4.

Remek házigazdák voltak

Tizenötödik alkalommal rendezte meg az elmúlt hétvégén Szentesen, a ligeti uszodában hagyományos, nemzetközi úszóversenyét a Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club. A rendezvény főszervezője, Pólyáné Téli Éva (képünkön) lapunknak elmondta, hogy 30 egyesület közel 250 versenyzője vett részt a remek hangulatú viadalon. A gazdasági nehézségek a sport e szegmensében is éreztetik hatásukat. Vannak olyan szenior versenyek, melyeket nem is tudtak megrendezni ebben az esztendőben. Szerencsére kitartó munkával, szigorú egyesületi gazdálkodással, a Csongrád Megyei Önkormányzattól és a szentesi önkormányzattól pályázat útján elnyert pénzekkel és a támogatók segítségével idén is sor kerülhetett a nemzetközi szinten is ismert versenyre.

2010. június 4.

Eb-re mennek

A Pollák DSE cselgáncsozói májusban két versenyen is részt vettek. Első alkalommal Romániában a Kadett Európa-kupa viadalon léptek tatamira. A verseny egyben Eb-válogató is volt. A romániai megmérettetésről Kalydy Patrícia Fatima (-70 kg) és Gila Nóra (+70 kg) bronzéremmel tértek haza. Kalydy Zoltán edző e-mail-jében írja, hogy a két versenyző teljesítette - a hátralévő versenyektől függetlenül - az Eb-n való indulás jogát. Patríciára és Nórára az elkövetkezendőkben több nemzetközi edzőtábor és kemény felkészülés vár.

A közel 250 indulót felsorakoztató Mohácsi Emlékversenyen Tóth Bálint (-24 kg) negyedik (Diák D, E, 2001/2002), Molnár Dávid (-45 kg; Diák A, serdülő) két harmadik helyezést ért el.

2010. június 4.

Júniusi nagyüzem a teniszpályán

Országos versenyekkel

Kérdésünkre úgy válaszol Bakos László, a Szentesi Teniszklub vezető edzője, hogy június nemcsak a tenisz, hanem az egész város sportéletében is az egyik legjelentősebb időszak. Például 12-én egynapos rendezvény keretében versenyeznek a sebészek, akik az ország különböző tájairól jönnek Szentesre. A jó utánpótlási munka és más eredmények elismeréseként városunk lesz az országos fiatal korosztályos vidékbajnokság színhelye június 15-25-e között. A tíznapos sportvetélkedőn csaknem háromszáz fiatal indul és soraikban megtalálható lesz húsz helybeli versenyző is. Tavaly az országban működő 57 teniszklub sorában második lett a szentesi. Nem véletlen tehát, hogy a Fon-tana-Credit elnevezésű vidékbajnokságnak városunk a gazdája. A felkészüléshez tartozik, hogy mobil lelátók veszik majd körül a teniszpályákat. A vidékbajnokságot szponzorok is támogatják a díjak felajánlásával. Három napos lesz június 25-28-a között a teniszező orvosok országos bajnoksága.

Szólni kell a teniszklub első osztályban szereplő női csapatáról. Az elmúlt idényben az ötödik helyet érték el az országos bajnokságban és idén még jobb helyezésre törekednek. A szintén tehetséges fiatal fiúk tudását jelzi, hogy többen a felnőtt csapatot erősítik játékukkal. A nyári időszakban megtartják a már hagyományos tenisz-tanfolyamokat a 7-14 év közötti fiatalok számára, de felnőtteket is szívesen látnak. A Kinizsi Teniszklubbal közösen vegyes csapatokat is indítanak a különböző találkozókon.

- bert

2010. június 4.

Pótfűtés

Egy részeg keményen kapaszkodik a kocsma előtti oszlopba, közben kileng erre-arra, amikor arra megy egy öltönyös, diplomatatáskás úriember.
Éppen nagy ívben kerülné ki a részeget, amikor az megszólítja:
- Gyere cimbora, igyunk egyet!
Az úriember undorodva végigméri:
- Én csak akkor iszom, amikor szomjas vagyok!
Mire a részeg:
- Pfúúújjj! Mint az állatok!!!

2010. június 4.

Kis kukta

  • Leveles-sonkás finomság
  • Aranysárga karfioltekercs
  • Tepsis csirkeszárnyak
2010. június 4.

Vásárhelyieké a megye aranya

Az elmúlt hétvégén három városban is megfordultak a középiskolásokból és tanáraikból álló kalandor csapatok, "A Megye Aranya" kalandvetélkedő küzdelmei során.

Május közepén selejtező során jutott a döntőbe három vásárhelyi és három szentesi középiskolás csapat. A szentesieket a Pollák, a Boros Sámuel és a Horváth Mihály középiskolák képviselték.

Mind a három szentesi csapat nagyszerűen teljesítette a feladatokat, amelyek során titkos kódokat, feladványokat és térképes feladatokat kellett megoldaniuk. Mindezt sokszor 10-20 kilométeres futásokkal tarkítva, a szakadó esőben.

A döntő második napján már inkább a fizikális feladatokban kellett bizonyítania a csapatoknak, kenuzásban, víz alatti súlycipelésben, paintballozásban, stb.

A döntő záró része a Dr. Papp László Sportcsarnokban zajlott, ahol a bátorság, sőt még a humor is előtérbe került. A lányok közelről ismerkedhettek meg a csótányokkal, és Szentes újdonsült karate Európa-bajnokának a tánctudását is meg kellett villantania.

A nagyszerű küzdelmek végén a megye aranyát a hódmezővásárhelyi Gregus Máté iskola nyerte meg.

A szentesi csapatok kosár- és focilabdákat nyertek, a legjobb csapat (HMG) pedig egy profi floorball kapusfelszereléssel is gazdagabb lett.

A Bertók Róbert által szervezett A Megye Aranya kalandvetélkedőről több részes összeállítást láthatnak majd a nézők a Civil Televízióban.

2010. június 4.

Birkákat téptek szét a kutyák

Többször is beszámoltunk arról, hogy az egyik Kossuth utcai építkezésen tolvaj, tolvajok jártak, és milliós károkat okozva tépték ki a falból a vezetékeket, minden bizonnyal a bennük lévő színesfémért "dolgozva". A rendőrség munkatársai a héten elfogták azt a férfit, aki részben elismerte a bűncselekményt, valamint azt, hogy két építkezésen összesen három alkalommal járt, és része volt a rongálásban. Tyityán Lászlónak, a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjének véleménye szerint azonban további elkövetők is érintettek lehetnek az ügyben, ezért a nyomozásnak még koránt sem értek a végére.

2010. június 4.

Kiállítás

Templomok a templomban címmel nyílik kiállítás június 6-án, vasárnap 11 órakor a református nagytemplom galériájában. A műveket Mezei Zsuzsa festő készítette, a kiállítást megnyitja Wittek Krisztina városi főépítész. Közreműködik a Pengető citerazenekar. A tárlat június 18-ig látogatható.

2010. június 4.

Fogadónap

Június 10-én, csütörtökön 9-11 óra között Szirbik Imre polgármester, 14-16 óra között Szűcs Lajos alpolgármester tart fogadónapot a városházán. A város vezetői hivatali helyiségeikben fogadják az ügyeiket intéző lakosságot.

2010. június 4.

Elismerések

A tanulmányi és a művészeti versenyeken eredményesen szereplő diákokat és felkészítő tanáraikat köszöntik június 11-én, pénteken 15 órakor a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. Az eseményen elismeréseket is átadnak a jelenlévőknek.

2010. június 4.

Készültségben a csapadék miatt

Rendhagyó időjárás és vízhelyzet májusban és júniusban

Másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben június 3-ától, csütörtök déltől a Tisza Szentes és Mindszent közötti szakaszán, június 1-jétől másodfokú a belvízvédelmi készültség is.

A térségünkre vonatkozó mértékadó vízmérce a folyón Mindszentnél van elhelyezve, ahol 747 centimétert mértek június 3-án reggel. Igaz másodfokú árvízvédelmi készültséget 750 centiméternél szoktak elrendelni a szakemberek, de csütörtökön áradó vízállásnál mérték az értéket, így megtették a szükséges intézkedéseket. Most már térségünkben is éjjel-nappal szolgálatot teljesítenek a szakemberek és ellenőrzik a gátat. A Tisza az előzetes prognózistól eltérően még mindig nem tetőzött, az erős csapadék miatt újabb és újabb árhullámok érkeznek le a vízgyűjtőkön, többek között a Körösön - tájékoztatta lapunkat Herczeg Zoltán, az ATIKÖVIZIG szentesi szakaszmérnökségének tanácsosa, aki szerint ha az esőzés továbbra is folytatódik a felső vízgyűjtőkön, akkor a Tisza Szentes és Mindszent közötti szakaszán akár harmadfokúra is emelkedhet az árvízvédelmi készültség.

Szentes térségében keddtől a belvízvédelmi készültség is másodfokú, az összes torkolati szivattyútelep üzemel a környéken. Folyamatos műszakban üzemelnek Szentesnél és Mindszentnél is a szivattyúk, hogy vizet emeljenek be a főgyűjtőkbe. Csongrád megyében elérte a 20 ezer 600 hektárt az elöntött területek nagysága, a víz a réteket, a szántókat és a legelőket sem kíméli. A gazdák, a mezőgazdasági cégek is részt vesznek a talaj- és belvíz elleni védekezésben. Igyekeznek menteni, levezetni földjeikről a vizet a társulati csatornákba, vagy a főcsatorna irányába. Szükség van munkájukra, hiszen a térségében 180-200 milliméter között mozog a májusban lehullott csapadék mennyisége, s júniusban már körülbelül 50 milliméter csapadék hullott a földekre. Az 500 milliméteres éves átlaghoz viszonyítva az év első 5 hónapjában lehullott 400 milliméternyi eső kifejezetten magas értéknek számít, főleg úgy, hogy ennek fele az elmúlt egy hónapban esett - mondta el Herczeg Zoltán.

Cs.L.

2010. június 4.

Nyugdíjasok

A nyugdíjasok klubja a legközelebbi foglalkozását június 4-én, pénteken 14 órától tartja a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, ahol szalonnasütést rendeznek.

2010. június 4.

Megemlékezések

A trianoni gyásznap 90. évfordulójára szentmisével emlékezik a Fidesz-KDNP szentesi szervezete. Június 4-én, pénteken 18 órakor a Szent Anna-templomba várják az érdeklődőket, ezt követően 19 órától az Erzsébet téri I. világháborús emlékműnél tartanak ünnepi megemlékezést.

Szintén ünnepi megemlékezésre várja a lakosságot a Jobbik szentesi szervezete június 4-én, pénteken fél 5-kor a Kossuth téren.

2010. június 4.

Családi események

Született: Krausz Zsolt és Radich Szilviának Mirtill, Vigh Péter és Iglódi Katalinnak Kornél, Almási Attila és Bódi Bernadettnek Ármin, Góg József és Kádár Andrea Máriának Sára, Benedek Zoltán és Németh Gabriellának Gabriella Anna nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Dóczi Gábor és Szendi-Horváth Krisztina Ibolya, Duka János és Torma Anita, Balogh Gábor és Parai Mónika.

Elhunyt: Bardi Józsefné Bartl Julianna, Mészáros Antal, Tóth István, Tarján Sándor, Dombi Józsefné Sebők Mária, György László, Lakatos Mihály, Farkas János.