2010. június 4.

Három nemzet jeles napjai

Liverpool-i, Cork-i diákok Írországból és az újszentesi gyerekek láthatók a képenVárosunkban zárult le egy újabb, két éve futó uniós projekt, melyben a Deák Ferenc Általános Iskola az egyik partnerintézményként vett részt. Az iskola hagyományos rendezvényére, a Deák Diák Show-ra eljöttek ír és angol partnereik. Egy helytörténeti vetélkedő is kapcsolódott a pályázat témájához, ebben szentesi és környékbeli iskolások versenyeztek.

Igencsak mozgalmas napokon vannak túl a Deák-iskola pedagógusai, s talán kezdjük ott, hogy 58 külföldi vendéget fogadtak múlt héten. Mint Varga Sándor-nétól, az intézmény vezetőjétől megtudtuk, tíz éve adnak be pályázatokat az Európai Unió Tempus Közalapítványának támogatásával létrejött Comenius iskola-együttműködési projektekre. Ez a most véget érő már a negyedik sikeres pályázatuk volt. A kétéves programban az országok jeles napjaival, hagyományaival ismerkedhettek meg a három nemzet diákjai, s közösen kalendáriumot is készítettek.

Vajdáné Balogh Ida tanárnő szervezte a Jeles napok és hagyományok elnevezésű vetélkedőt, mely a helybeli iskolások, illetve környékbeli települések iskolásait mozgósította. Négy helyszínt érintett a 8 csapat. Az iskolában kezdtek, a múzeumi Mesterségek utcájában is várt rájuk feladat, Kovács Ivánné népi bútorfestőnél nagyapáink, nagymamáink korának tárgyait csodálták meg, Mélykútiné Németh Kornélia zenetanárral pedig a népi hangszerekkel ismerkedtek, népdalt tanultak. A honismereti órákon tanultak mellett az ír és angol ünnepkörök ismerete is része volt a vetélkedőnek, a gyerekek választhattak, angol vagy magyar nyelven adják elő. A mindszentiek mögött második lett a Klauzál iskola csapata, a harmadik helyen a Damjanich és a Szent Erzsébet iskolák osztoztak.

A projekt zárását az iskola közkedvelt rendezvényéhez igazították, s az immáron 21. alkalommal megrendezett Deák Diák Show keretében így nem csak az intézmény diákjai léptek fel műsorszámokkal, hanem az angol és ír partnerekkel is készültek közös éneklésre. De nem maradtak ki a produkcióból az újszentesiek sem, akikkel hét éve ápol jó kapcsolatot a Deák suli. A háromórás eseményre pénteken került sor a sportcsarnokban. Másnap a Damo Gyermekfesztiválon szórakoztak a külföldi vendégek. Vasárnap Ópusztaszerre tehettek kirándulást, majd hétfőn múzeumlátogatás következett, s ott kézműves foglalkozásokkal zárult a programjuk. Miután megismerkedtek a fametszés sajátos technikájával, frissen mártott gyertyával a kezükben és honfoglalás korát idéző medállal a nyakukban távoztak a Koszta múzeumból. Mindkét partnerintézmény igazgatója elégedett volt a vendéglátó iskola szervezőmunkájával. A liverpooliak jártak már nálunk korábban, vezetőjük, Stephen Sanderson már hatodszor. Szerinte érdekes tapasztalatokat szereztek a diákjaik, a projektet hasznosnak értékeli, hiszen általa más országok ünnepeit, népszokásait ismerhetik meg a gyerekek. Elmondható, hogy érdeklődők a fiatalok, de azt gondolják, nagyon különbözik a mi kultúránk az övékétől, viszont összetartónak tartják a közösségünket. Azért is sikeres a projekt, mert közben barátság alakult ki a résztvevők között, tette hozzá. Az írországi Cork városából érkezett iskolások először jártak nálunk. Az igazgató, Ryan Rayry úgy fogalmazott: ők is szívesen ismerkednek más országokkal, tervbe vették Erdély meglátogatását is, valamint szeretnék felvenni a kapcsolatot az újszentesiekkel. Az angolokkal egyetértésben részt vennének egy újabb közös munkában a szentesi iskolával. Varga Sándorné elárulta, dolgoznak a folytatáson, a hazai iroda már elfogadta pályázatukat az Európa szárnyai címet viselő projektre, s már a brüsszeli elbírálásra várnak.

Darók József