2010. június 4.

Visszás dolgok: piacon, főutcán

Kertészmérnök ismerősöm mondta, hogy bizony ő soha nem vásárol zöldségféléket a piacon. Szerinte ugyanis jó néhány termelő-árus nem várja meg a növényvédelemhez használt vegyszerek lebomlását és így adja el az emberi egészségre káros anyagokat is tartalmazó zöldséget, gyümölcsöt a szezonális időszakokban. Ezen a kijelentésen lehet vitatkozni, hiszen létezik termelői lelkiismeret és permetezési napló is a világon és ezek is biztosítékai a veszélytelen táplálkozásnak.

Ám az is igaz, hogy meglehetősen ritkák az illetékes hatóságok vizsgálódásai a piacokon, mert a létszámuk, idejük, felszereltségük korlátozott. Legtöbbször marad a termelők felelőssége, hivatásérzete és a háziasszonyok tapasztalata a zöldségfélék beszerzése alkalmával. Például meg tudják különböztetni a piacon a megbízható, megszokott termelőket azoktól a kufároktól, akik bizonytalan helyekről átvett import zöldségeket, gyümölcsöket ajánlanak a piacokon "saját előállítású" termékek gyanánt. Szóval lehet még valami helyeselhető logika a kertészmérnök szavaiban, mindannyiunk számára.

Másik visszás jelenség a főutcával függ össze. A bíróság épületétől a "Kossuth kanyarig" haladva szinte kéthetenként felvagdossák az úttestet a felszín alatt húzódó gáz- víz- és egyéb vezetékek cseréjére, javítására, modernizálására. Ez így rendben is van, senki nem ellenzi a főutca kijelölt részeinek a felújítását.

Viszont nem értik az emberek, hogy a költségtakarékosság érdekében és a közlekedési nehézségek elkerülésére, miért nem egyszeri útbontással oldják meg a műszaki, technikai tennivalókat? Miért nyitják fel a főutcát ismétlődő időszakokban, méghozzá majdnem egyező vonalban? Valamilyen átalakítási harmóniát és együttműködést el lehetne várni közterületek gazdáitól, ügyintézőitől a "duplamunkás" feltárások helyett.

Hasznosabb dolog, ha a főutca a tervszerűség terepe és nem a rögtönzött bontásoké.

-bert