2010. június 4.

Együtt szelektálták a hulladékot

Környezetvédelmi akció keretében szelektív hulla-dékgyűtésre hívta és várta az Együtt Szentesért Egyesület május 28-án a lakosokat a város több pontján. Az egyesület három helyszínen a Kisérben az Árpád utcai óvodánál a kertvárosi lakótelepen az ABC mellett, valamint a belvárosban a Horváth Mihály utcában. Óvodások, általános- és középiskolások, illetve felnőttek is bekapcsolódtak az akcióba, melyet az Együtt Szentesért egyesület elnökének, Bács-kainé Fazekas Mártának a tájékoztatása szerint azért hívtak életre, mert szerintük a témáról többet kell beszélni. Mint mondta, sokan élnek ezzel a lehetőséggel a városban, de lehet még az arányokon javítani. Megkérdezték a hulladékválogató-telep vezetőjét is, és örömmel nyugtázták, hogy dicsérni lehet a szentesieket, mert a hulladékválogatással többé-kevésbé tisztában vannak, és sokan élnek a lehetőséggel. - A kertvárosba, a tájékoztató alatt is sokan érkeztek otthon válogatott hulladékkal, és tudatosan helyezték el a tárolókban. Jöttek gyerekek, óvodások is, akik valószínűleg nem első alkalommal dobták ilyen gyűjtőbe a szemetet, mert a kuka színe alapján azonnal tudták, hogy melyik szemétnek hova kell kerülnie - hangsúlyozta Bácskainé Fazekas Márta.

A hallgatóknak kérdéseik is voltak, amelyek korábban szortírozás közben merültek fel bennük. Ezekre a szervezők által meghívott szakemberek, Dancsó Tamás és Kiss Hajnalka válaszoltak.

Dancsó Tamás, a hulladéktelep vezetője elmondta: Az elmúlt években egyre több szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki, jelenleg harmincháromnál tartanak. A lakosság számához viszonyítva magas ez a szám, hiszen átlagosan kétszáz méteren belül található egy-egy gyűjtősziget a város belterületén. Így ha valaki nem a város perifériáján lakik, akkor nem tud úgy kimenni a városból, hogy ne menjen el egy ilyen mellett.

A szelektív hulladékot külön-külön kezelik a szeméttelepen. Az üveget két frakcióra, színesre és fehérre választják szét, és heti rendszerességgel szállítják ki a hulladéktelepre. A műanyagot télen hetente kétszer, nyáron háromszor viszik el a szelektív gyűjtőkből. A műanyagot kezelik leginkább, kilencfelé válogatják. A PET-palacko-kat például színre válogatják, de anyagfajtánként is szelektáljak, majd válogatás után bálázzák be.

Cseh-Lakos