2010. június 4.

Szúnyoginvázió várható

Szükségmegoldás a kullancsok irtásában

Sok probléma okozói a tavaszi és nyári időszakban a szúnyogok és a kullancsok. Áprilisban már sor került egy biológiai szúnyogirtásra, úgymond megelőző jelleggel. Legutóbb múlt szombaton szállt fel a repülő ezzel a céllal a város fölé. Ennek gyakorisága szükség szerint indokolt, egy évben általában 4-5 alkalommal végzik, tájékoztatta lapunkat Kiss Ferenc.

A városellátó intézmény munkatársa elmondta: a magas vízállás kedvez a rovaroknak, tapasztalható, hogy ilyenkor sok az éhes szúnyog. Múlt héten melegebb idő volt, így meg tudták tartani a légi szúnyogirtást, ám ha megszűnik ez a május végi, június eleji csapadékos idő, a kis vérszívók erős inváziója várható. A vegyszeres kezelés hatékonyságát a lakosság érezheti, mondja Kiss Ferenc, de hozzáteszi: vízparton, vagy ahol esővizet tárolnak hordóban, nyilván hamarabb megjelennek a szúnyogok. Az irtást anyagi lehetőségeik függvényében végzik.

Más a helyzet a kullancsokkal kapcsolatban, itt egy változásról számolt be a városellátó intézmény munkatársa. Tavaly a meglévő vegyszert fel tudták használni, idén erre már ilyen formában nincs lehetőség. Az eddig kullancsirtásra alkalmazott anyagot az Európai Unió kivonta a forgalomból, azonban helyette nincs más. Kifejezetten erre tehát nem használható, hivatalosan egyéb növényvédelmi munkát végezhetnek vele. A héten is terveznek kullancsirtást, erre az időjárás függvényében lesz lehetőség. Ha az eső legalább egy napra szünetel, a szakcég, akiktől megrendelték a szolgáltatást, már aznap el is tudja végezni a munkát. A kullancsok esetében földi járműről történik az irtás, szintén évi 4-5 alkalommal. Mivel kiemelt pontokon zajlik, a méhekre nem jelent olyan közvetlen veszélyforrást, mint a szúnyogoknál használt vegyszer. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a kullancsok előfordulhatnak ápolt gyepen, de akár bebetonozott udvaron is, mert a kóborló háziállatok hozzák-viszik a bőrükön. Léteznek erre a célra különböző szerek, ezek alkalmazását javasolja a háziállatok gazdáinak a városellátó intézmény munkatársa.

D. J.