2010. június 4.

Kis kukta

Leveles-sonkás finomság

Hozzávalók: 25 dkg leveles tészta, 20 dkg sonka, 20 dkg sajt, 3 db krumpli, 1 kis fej vöröshagyma (lehet póré is), 3 tojás, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió.

A krumplikat meghámozzuk, apró kockára vágjuk és megfőzzük. Közben egy tortaforma méreténél 3 cm-el nagyobbra kinyújtjuk a leveles tésztát, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Kockára vágjuk a sonkát, felaprítjuk a hagymát, rászórjuk a tésztára, ha megfőtt a krumpli, azt is beletesszük. Lereszeljük a sajtot, egy tálban összekeverjük a tojásokkal, a tejszínnel és a fűszerekkel, majd a sonkás-krumpli tetejére öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Aranysárga karfioltekercs

Hozzávalók: 2 db KNORR Zöldségleves kocka, 2 ek. vaj, 4 ek. liszt, 1/2 l tej, 3 tojás, 1/2 kg karfiol, 10 dkg sonka, 1 pohár tejföl, 1 púpozott ek. reszelt sajt, 3 ek. darált sonka, reszelt sajt.

A töltelékhez a karfiolt sós vízben megfőzzük, kis darabokra szedjük, hozzákeverjük az apróra vágott sonkát és fél pohár tejfölt. A tejet a leveskockákkal együtt felforraljuk. Közben a vajból és a lisztből rántást készítünk, felöntjük a forró tejjel és sűrűre forraljuk. Amikor félig kihűlt, elkeverjük benne a tojássárgákat és a tojások kemény habját. Jól kivajazott, lisztezett sütőlemezen fél centi vastagon elkenjük, és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. A megsült lepényt nedves konyharuhára borítjuk. A 3/4 részére rákenjük a tölteléket, és mint a piskótatekercset feltekerjük. Pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a töltelékkel jól átforrósodjon. Tálaláskor felszeleteljük, tejföllel meglocsoljuk és reszelt sajttal megszórjuk.

Tepsis csirkeszárnyak

Hozzávalók: 1,5-2 kg nagyobb burgonya, 1 kg csirkeszárny, 5 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem, 1 ek. mustár, só, bors, a tepsi kikenéséhez olaj és zsemlemorzsa.

A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, hegyüket levágjuk majd egy konyharuhára terítjük. Meghámozzuk a burgonyát és 4-5 mm vastag karikákra vágjuk. A megmosott és lecsöpögtetett burgonyát egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a lereszelt hagymát, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk és az egészet összekeverjük. A tepsit megkenjük olajjal és zsemlemorzsával, a burgonyát egyenletesen elterítjük a tepsiben. A mustárt a fűszerekkel összekeverjük, bekenjük a szárnyakat és a burgonya tetejére helyezzük. Az egészet befedjük alufóliával, előmelegített sütőben, közepes lángon puhítjuk, majd pirítjuk. Ha egy nappal korábban pácoljuk be a csirkét sokkal ízletesebb.