2010. június 4.

Kereszttűzben a súlyponti kórház

Régen várt előterjesztést tárgyalt a képviselő-testület a májusi ülésen. A téma: a Dr. Bugyi István Kórház helyzete a magyar egészségügy tükrében. Dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató (képünkön) előzetesen szólt arról, hogy rendszerben, humánerőforrás menedzsment stratégiában gondolkodó, betegcentrikus kórházvezetésben bízik és dolgozik. Vallja: ami jól megy, azt erősíteni, ami nem megy, azt segíteni kell. A kórház jövőképét a humánerőforrás stratégia, a betegcentrikusság, az eladósodási folyamatok lelassítása, a szakmai-pénzügyi gazdasági egyensúly helyreállítása, és a fejlesztések fogják megteremteni. Mint mondta, a súlyponti kórháznak az erőssége a szakmaiságában van. Mára lelassult az intézmény eladósodási folyamata. Ahhoz, hogy a kórház egészségügyi tudásközpont lehessen, korszerű technológia, korszerű műszerek kellenek.

Dr. Papp Zoltán beszélt arról, hogy a szentesi kórház is orvoslétszám-csökkenéssel küzd. A sebész főorvos részletekre is kitért: Magyarországon a mellkassebészek száma 30, az idegsebészek száma 40, (beleértve a gerincsebészeket is) akkor, amikor a tüdőrákos, illetve az agydaganatos megbetegedések száma folyamatosan nő az országban. Ma 180 érsebészt tartanak nyilván, három évvel ezelőtt a számuk 150 volt. Az orvosok elvándorolnak más országokba. A főorvos megkérdezte: az illetékes minisztériumnak van-e olyan stratégiai terve, amely próbálja megakadályozni az orvoslétszám csökkenését. Igaz - tette hozzá - Németországban jelenleg 19 ezer szakorvos hiányzik. (Szentesen 20-25.) Más témára térve dr. Papp Zoltán megjegyezte: örvendetes, hogy a betegelégedettség 97 százalékos az egészségügyi intézményben. A felmérések szerint a betegek 92 százaléka újra ezt a kórházat választaná. Ez azt jelenti, hogy az orvosok jó munkát végeznek.

Ollainé Istvánné a kórház telefonrendszerével volt elégedetlen. Mint mondta: nehéz bármelyik osztályt is elérni. A lakosság nem tudja a mellékszámokat. Szirbik Imre polgármester arról szólt, hogy tavaly decemberben a város anyagi segítséget nyújtott ahhoz, hogy a laboratóriumi vizsgálatoknál ne legyen előjegyzési rendszer, és akkor abban állapodtak meg, hogy a háziorvosokkal ez a rendszer rendeződik. Megkérdezte: ez hol tart ma?

Kérdésekre, felvetésekre válaszolva a főigazgató elmondta: a patológiának előbb-utóbb vissza kell jönni, de ahhoz először egy nagyon jó patológiát kell csinálni. Az erőforrások szűkössége miatt itt, a térségben hosszú távon úgy van jövője, lehetősége, hogyha munkamegosztás alakul ki a térség egészségügyi szolgáltatói között. Az intézmények, súlyponti kórházak között meg kell osztani a feladatokat, a munkát. Ezért fontos az, hogy ne párhuzamos fejlesztésekbe menjünk bele, hanem az a szakmai racionalitáson alapuljon. Tehát a szegedi egyetem és a szentesi súlyponti kórház között célirányosan meg kell osztani, határozni a feladatokat.

Hogy mit jelent a súlyponti kórház? Pásztor Antalnak válaszolva a főigazgató elmondta: ez egy nagyon fontos pozíció, és nagyon fontos, hogy ennek a kórháznak ez a pozíciója meglegyen. A megye egészségügyi piacán a súlyponti kórháznak kell a vezetőnek lenni, az összes egyéb intézményt ehhez kell igazítani. A munkamegosztást ennek megfelelően kell kialakítani az intézmények között.

- A jövőkép azt jelenti, ha meg tudjuk csinálni az 500 millió forintos sürgősségi betegellátó rendszert, azt be tudjuk indítani, továbbá meglesz a 3,3 milliárdos műtéti tömb, melyet 300 millióval a város is támogat, hogy ne csak ez a program valósuljon meg, hanem azon túlmenően más egyéb pályázatokból fel tudjuk újítani a belgyógyászati osztályt és a traumatológiát, át tudjuk helyezni az intenzív osztályt és ezáltal komplex lesz az intézmény. Olyan helyzetben, amikor egy évben 900 orvos végez Magyarországon és 850 kér külföldi munkavállalási engedélyt, ez nagyon nehéz feladat, de ebben nem csak a szentesi kórház főigazgatója a felelős. Ám, amikor egy belgyógyász házaspárnak lakást kértem, a város adott, és itt van a házaspár. Így is lehet. Jelen pillanatban 21 orvosi állás üres a kórházban. De pályázunk rezidensekre - jelentette ki dr. Baráth Lajos.

A gyógyfürdőbe a kedvezményes belépést kidolgozták, és ma már aszerint vehetik igénybe a kórházi dolgozók. Többen kétségbe vonták a kórházi nagy pályázat beadását, határidejét. A főigazgató megnyugtatásképpen elmondta: a pályázat határidőre elkészül és beadják. Annál is inkább, mivel az mintegy 4,6 milliárd forintos tőkeinjekciót jelent az intézménynek.

Lovas József