2010. június 4.

A Klauzál hét gyereke

Az önkormányzat májusi ülésén a testület 19 igen, 2 tartózkodás mellett Dévay Istvánt (képünkön) 5 évre bízta meg a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatói teendőinek ellátásával. Az oktatási intézmény új vezetőjéhez néhány érdeklődésre számot tartó kérdést tettek fel a képviselők. Alábbiakban ezekből idézünk.

Kozák János arról szólt, hogy nem olyan régen tárgyalta a képviselő-testület az általános iskolákban indítható elsős osztályok számát. - A Klauzál Gábor Általános Iskolában az utolsó pillanatban történtek olyan események, melyek nem elég tiszták előttünk. Kérdezem: hogyan lehetséges az, hogy az utolsó pillanatban egy napon, egyszerre hét szülő visszaléptet hét gyereket az elsős osztályba. Véletlenségből pontosan ezzel a hét gyerekkel kerül az elsős osztály olyan helyzetbe, hogy el lehet indítani. Hogyan érzékelte ezt ön az iskolán belül? Ha jól tudom, saját maga hozta be a helyzetjelentést az önkormányzathoz - taglalta a kérdést a fideszes képviselő, majd még hozzátette: - Mi várható mondjuk félévkor a gyerekekkel, mert ezzel a kérdés még nem dőlt?

Hornyik László megkérdezte Dévaytól: miért nyúlt át az igazgatónő feje felett, miért intézkedett ön, ahelyett, hogy megbeszélte volna a helyzetet vele? Mi lehet az oka, hogy egyetlen pályázóként a 27 nevelőből 10 nem támogatja az ön jelölését? Ez nagyon furcsa - jelentette ki a független képviselő, majd megjegyezte: nincs biztató jövőképe az iskoláról. Dr. Gyenes Ágota (Fidesz) arra volt kíváncsi, hogy az új igazgatónak mi a jövőbeli stratégiája arról, ha a gyereklétszám a továbbiakban is csökkenne?

- Egy pályázatról visszatérve az iskolába mondták a kollégáim, szeretnék, ha az intézmény közalkalmazotti tanácsának tagjaként - az ő véleményüket is megerősítve a döntéshelyzetet - közvetíteném Önök felé. Ez a szerepem a történetben - válaszolta Dévay István a hét tanuló problémájával kapcsolatban. - Egy hosszú folyamat végeredménye az, hogy a szülők úgy döntöttek, és a döntésük nem akkor született meg, ezt bizton merem állítani. Iskolánkban kiemelkedően magas az SNI-s tanulók aránya. Ezekkel a gyerekekkel valamit kezdenünk kell, a tanulókat valahogy vissza kell vezetni a társadalomba, oly módon, hogy a társadalom hasznos tagjaivá válhassanak. Jelenleg pszichológus és gyógypedagógus segítségével próbáljuk megoldani a problémát, azonban elképzelésünk az, hogy itt egy hosszabb fejlesztési folyamatot kellene megvalósítani, és annak a végén kell majd végrehajtani a tanulók beintegrálását a tanulócsoportba. A gyereklétszám csökkenése minden iskolát érint. Minden lehetőséget igyekeztünk megragadni, amellyel iskolánkat vonzóbbá tehetjük a szülők és természetesen a tanulók számára is.

Hornyik László kijelentette: elsősorban a szakértői vélemény miatt nem támogatja az igazgató kinevezését. Kérdése többi részére nem kapott választ, pedig, mint mondta, azok is fajsúlyosak.

Dongó László (Fidesz) kiállt Dévay István mellett. Hangsúlyozta: az iskolát jól ismerő képzett pedagógus, és biztos benne, hogy képes lesz a feladattal megbirkózni.

L. J.