XLII. évfolyam 5. szám

2010. február 5.

Ötven év sikerei

Az Árpád-Agrár Zrt. kettős jubileumot ünnepelt

Majdnem napra pontosan 50 évvel a Szentesi Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet megalapítása után kettős jubileumot ünnepelhetett az Árpád-Agrár Zrt. múlt pénteken. A kezdetek óta számos sikerágazattal bővült a termelőszövetkezet. A fél évszázad sikereiről és az alapító tagokról is megemlékeztek az ünnepi rendezvényen.

1960-2010 - díszelgett a szövetkezet eddigi történetét határoló két évszám az Árpád-Agrár Zrt. székházában a falon. Dr. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató az alapító tagok mellett a város díszpolgárait, valamint Dimény Imre és Németh Imre személyében korábbi agrárminisztereket is köszönthetett.

2010. február 5.

Látogatói csúcs az uszodában

A Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Deák Alberttel beszélgetünk. Szolgáltatásról, eredményekről, az idei tervekről és díjakról, amelyet jó vagy éppen rossz kedvében oly vehemensen vitat a jó nép. Ez utóbbival kapcsolatban az ügyvezető elmondja, hogy idén az uszodabelépőknél a három legfontosabbat megtartották a tavalyi árszinten. Ez a felnőtt napi, a kedvezményes napijegy, ami lehet diák- és nyugdíjas bérlet, és a szentesi diák napijegy. Ezek megmaradtak a tavalyi 950, 700 és 600 forintos árban. Meg is jegyzi az ügyvezető, hogy a régióban messze a legjobb árakat tudják ajánlani.

2010. február 5.

Energiakorszerűsítés az intézményekben

A norvég alap támogatásával

Több mint 2 millió eurós pályázati forrást nyert Szentes a megújuló energia és energiakorszerűsítés céljára. A projektben 10 oktatási és szociális intézmény teljes energetikai modernizációja történik meg a városban - jelentette be sajtótájékoztató keretében Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. A támogatást a norvég alap biztosította, melynek 2009-ben lezárult az első 5 éves szakasza, azonban várható a folytatás.

2010. február 5.

A kiválókat köszöntik

Az elmúlt év kiváló sportolóit köszöntik február 13-án, szombaton 10 órakor a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Az ünnepségen köszöntőt mond Szűcs Lajos alpolgármester. Az alkalmon díjazzák a 2009-es év kiváló sportolóit, illetve átadják az Év Sportolója, az Év Edzője címet, valamint Különdíj és Életműdíj elismeréseket. A jeles eseményen közreműködik Katus Attila, Világ- és Európa-bajnokságot nyert aerobic sportember.

2010. február 5.

Változott a buszmenetrend

2010. február 1-jétől változott a Tisza Volán helyközi, távolsági autóbusz-menetrendje. A hét első napján voltak olyan utasok, akik hiába vártak megszokott járataikra, az nem érkezett meg, vagy már hamarabb indult, így maradt a várakozás, jobb esetben a fűtött váróteremben. Voltak, akik nem is hallottak arról, hogy változik a menetrend, de akadtak olyanok is, akik tudták, hogy 1-jétől nem minden busz úgy jár, mint korábban.

Érdeklődésünkre Mészáros Zoltán, a Tisza Volán helyi kirendeltségének a vezetője elmondta, hogy igyekeztek szórólapokon tájékoztatni az utazóközönséget, de járművezető kollégáik is felhívták utasaik figyelmét a menetrend változásaira. Mint mondta, igazából a szegedi központ az, amely tájékoztatja a helyi kirendeltségeket, illetve a közvéleményt az aktuális menetrendről, és annak változásairól.

2010. február 5.

A sikerek követői

Fiatal táncos reménységek

Szép szentesi eredmények helyszíne volt Mezőkövesd, ahol január 30-án tíztánc magyar bajnokságot rendeztek. A Szilver TSE kiválóságai a felnőttek és az ifjúságiak között is taroltak, a nagyok nyomdokain a fiatal reménységek feltörekvésének szép példáját nyújtotta a Hegyes-Kis páros.

2010. február 5.

Továbbra is támogatják

Az önkormányzat és a Hungerit Zrt. is a véradás mellett

Az idei évben is támogatja az önkéntes véradókat az önkormányzat és a Hungerit Zrt. - jelentették be sajtótájékoztató keretében, melyen Szirbik Imre polgármester át is adta a 6 ezer strandbelépős csomagot, mellyel kapcsolatban hangsúlyozta: ha a véradók száma meghaladja a hatezret, akkor pótlólagosan tovább bővítik az önkéntes véradáskor átadható belépők számát. A Hungerit Zrt. most is étkezési utalvánnyal segíti a véradók elismerését.

Szirbik Imre a véradás kezdeteiről elmondta: a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére a '80-as évek legvégén hozták létre az Együtt a Véradókért Szentesen Alapítványt, amely hullámzó életével, de folyamatosan segítette azt a tevékenységet, amely az önkéntes véradók elismerését jelentette, és amely lehetővé teszi, hogy minden év végén elismerhetik a jelentős határhoz érkezett véradókat és egy közös találkozó keretében köszönhetik meg tevékenységüket.

2010. február 5.

Klapka György katonája

130 éve hunyt el Hutiray Lajos honvéd őrnagy

Klapka György tábornokA szentesi 1848-as volt honvédek és honvédtisztek között nyilvántartunk számos olyan szabadságharcost, akik ugyan nem városunk szülöttei, de itt élték le a dicső korszak utáni életüket, itt szereztek egzisztenciát és közmegbecsülést, s többségüknek városunkban található a sírja is. Ezek közé tartozik Hutiray (Lukácsy) Lajos is, aki közel három évtizeden át volt településünk megbecsült polgára.

2010. február 5.

Harmincöt éve adták át a rendelőintézetet

Évfordulónaptár - 2010.

145 éve, 1865. jan. 29-én született Szentesen Zsoldos Ferenc (1865-1912) gépészmérnök, gyáros, városi és megyei képviselő, a Csongrád Vármegyei Gazdasági Egyesület elnöke, a Szentesi Önkéntes Tűzoltóság főparancsnoka, a Műkedvelők és Műpártolók Társaságának igazgatója.

110 éve, 1900. jan. 30-án Dienes Márton Kossuth-párti jelölt megválasztásának támogatására Szentesre érkezett Eötvös Károly országgyűlési képviselő, a tisza-eszlári vérvád ügyében országos hírnevet szerzett védőügyvéd.

2010. február 5.

Búcsú egy sportembertől

Elhunyt Szarka Zsolt (1982) a Szentesi Pollák DSE sportolója, 28. életévében 2010. január 7-én. Betegsége ellenére vidáman, nagy küzdeni akarással élte az életét.

1990-től a Szegvári Judo Klub versenyzője volt, majd 1997-től a Szentesi Pollák DSE sportolója. Legjobb eredményei: Az Európai Rendőrök Judo Bajnokságán Prágában 3. helyezést ért el (2005.), mint a rendőr válogatott tagja. Felnőtt I. osztályú Magyar Bajnokság 7. helyezettje (2005.), felnőtt II. o. Magyar Bajnokságon 5. (2003., 2004., 2005.), III. o. Magyar Bajnokság 2. helyezett (2003.), Junior Magyar Bajnokság 3. helyezett (2001.).

Temetése katonai tiszteletadás mellett volt. A családtagok, a Csongrád Megyei Rendőr-Főkapitányság, a csongrádi és a szentesi kapitányság dolgozói és a Szentesi Pollák DSE sportolói mellett több száz barát búcsúztatta.

Családtagjainak, barátainak, szeretteinek sok erőt kívánunk.

A Szentesi Pollák Diák SE saját halottjának tekinti. Nyugodjon békében!

Kalydy Zoltán Pollák DSE, elnök

2010. február 5.

Gondolkodók

A Gondolkodók klubja tart összejövetelt február 9-én, hétfőn 18 órakor a városi könyvtárban. A délutáni találkozó témája Hatalom és erkölcs. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet tanár.

2010. február 5.

Pirosban a nőkért mozgalom

Az alábbi felhívást az ÁNTSZ szentesi intézete juttatta el szerkesztőségünkbe.

Az Egészségügyi Minisztérium Népegészségügyi Főosztálya felhívással fordult az intézethez azzal a céllal, hogy tájékoztassa a közönséget a "Pirosban a nőkért" (PAN) mozgalomról.

A nemzetközi mozgalmat az Amerikai Egyesült Államokban indították el, ami egy globális mozgalommá szélesedett, melyhez csatlakozott a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány is.

A mozgalom lényege, hogy a társadalom figyelmét felhívják a szív- és érrendszeri betegségek veszélyeire. A hazai statisztikák szerint a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a nők halálozásának 57 százalékát, a férfiaknál a 45 százalékát, ezért mindent meg kell tenni mind a nők, mind a férfiak szívének megvédése érdekében.

A PAN mozgalom szervezőinek célja, az egész társadalmat figyelmeztetni, hogy a szívroham kockázata ugyanúgy fenyegeti a nőket, mint a férfiakat. A hazai szervezők a "Pirosban a nőkért" - PAN Napját február 6-ára tűzték ki!

A mozgalom jelképe a piros ruha, ami azt jelenti: "Ez egy riadó!"

Aki egyetért a mozgalom üzenetével - a nők szívének védelmével - az jelezze azzal, hogy február 6-án pirosba öltözik, vagy visel valami pirosat: sálat, kendőt, nyakkendőt, jelvényt.

2010. február 5.

A 20 ezredik kártyát adták át

Mészáros Zoltán és Bereczk ImrénéFebruár 2-án ünnepélyes keretek között adták át a Hunor Coop hálózat Apponyi téri üzletében a 20 ezredik törzsvásárlói kártyát és a mellé járó 20 ezer forintos vásárlási utalványt. A szerencsés vevő Bereczk Imréné, a kártyát és az ajándékot Mészáros Zoltán, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója nyújtotta át.

2010. február 5.

Az Árpád Zrt. jubileumi büszkesége

Ötven esztendős teljesítmény

Fél évszázad, már generációkon, korszakos változásokon átnyúló tisztes idő és a kimagasló teljesítmény mércéje a mezőgazdaságban is. Az alapítástól napjainkig eltelt 50 év jubileuma al-kalmából beszélgettünk a szentesi Árpád- Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatójával, dr. Csikai Miklóssal (képünkön).

- Mint szakember hány esztendőt adott életéből az Árpádnak? Illetve más irányból kérdezve ugyanezt: a gazdaság dolgozói, tagjai mióta éreznek tartós bizalmat a munkája iránt?

2010. február 5.

Hiába élt javaslatokkal

Farkas szerint az adóterhek csökkentésére és új munkalehetőségek teremtésére van szükség

Ez a harmadik ciklusa országgyűlési képviselőként Farkas Sándornak, most indul a negyediknek - jelöltként. Meglesz a következő? - kérdezheti az olvasó.

A válasz: mértéktartással kezelik a dolgot, természetesen szeretnének minél jobb eredményt elérni. Úgy a párt és maga Farkas Sándor is. Azt mondja, megtapasztalta már a kormánypárti képviselőség ízét, a Fidesszel sok szép sikert, eredményt értek el nemcsak az országban, hanem a térségben is, ez jó érzéssel tölti el.

2010. február 5.

Turizmusfejlesztés Szentesen

Korábbi lapszámunkban már foglalkoztunk a Művészetek Házával, akkor a kultúra napja kapcsán kerestük fel az intézmény igazgatóját, Kálmánné Szabó Erzsébetet. Talán kevesen tudják azonban azt, hogy a "gólyásház" nem csak a művészetoktatás terén jeleskedik, hanem több más tevékenység mellett a turizmusszervezés feladatából is igyekszik kivenni a maga részét.

2010. február 5.

Együtt a közös célokért

Az MSZP jelöltje Móra József

A Magyar Szocialista Párt Szentes és térségében Móra Józsefet, a párt térségi elnökét indítja országgyűlési képviselőjelöltként az elkövetkező választáson. A jelenlegi képviselőt, Szirbik Imre polgármestert váltja, amennyiben a választók is őt jelölik eme törvényhozói tisztségbe.

- Több emberben gondolkodtunk, a tagság úgy döntött, hogy engem bíz meg a feladattal. Szirbik Imrével nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, együtt dolgozunk a testületben. Programját, városfejlesztő tevékenységét támogatom, mindez garancia lehet arra, hogy a későbbiekben is együtt tudunk dolgozni, a város, az itt élő emberek érdekeit képviselve.

2010. február 5.

Maci-nap a Damóban

A Damjanich iskolában már 4. alkalommal rendezték meg az alsó tagozatosoknak a hagyományos Maci-napot. Minden év február 2-án, a délelőttöt a tavaszvárás jegyében töltik a gyerekek. Erre a rendezvényre a körzet óvodásait is meghívták.

Az intézmény vezetője Kárpáti Lajos elmondta, hogy a rendezvény az alsós tanító nénik munkájával jött létre. Most a negyedikes nevelők, Cziczkáné Piti Mariann és Kissné Rózsavölgyi Tímea voltak a főszervezők, de a feladatokból mindenki kivette a részét. A második osztály meseelőadással szórakoztatta az ovisokat, a negyedikesek az emléklapokról gondoskodtak és a sportversenyen segédkeztek. Az igazgató fontosnak tartotta elmondani, hogy ezek a délelőttök mindig a legcsekélyebb külső anyagi segítség nélkül jönnek létre, legfeljebb a Damó Kulturális és Diáksport Egyesületre támaszkodhat az iskola. A tanító nénik nem ritkán, saját zsebből vásárolják meg az alapanyagokat és az osztályaik segítségével készülnek az ünnepelésre. A tornatermet az alsósok által készített rajzok díszítették. A Koszta József Múzeumból Oroszné Rónyai Éva múzeumpedagógus a medvékről tartott sok képpel illusztrált előadást.

A közel száz óvodást a tornateremben sportversenyek, az egyik tanteremben pedig kézműves foglalkozás várta. Minden kisgyerek emléklappal és saját maga készítette ajándékkal térhetett haza a Maci-napról.

Kép és szöveg: Králik Emese

2010. február 5.

Előadás

Kik a próféták? Lehet-e hinni nekik? címmel Cserbik Attila bibliaoktató tart előadást. Az érdeklődőket február 11-én, csütörtökön 18 órára várják a városi könyvtárba.

2010. február 5.

Casanova

Casanova és a nők címmel hallhatnak előadást a téma iránt érdeklődők február 10-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban. Az előadó Poszler György tanár.

2010. február 5.

Fotókiállítások

Kevés olyan kisváros van, mint Szentes, ahol egymást érik a fotókiállítások. Február 1-jén a szegedi Törköly József aktfotográfiáit a Galéria Kávéházban, a kiskunfélegyházi Wesel Hugó Fotókör kollekcióját pedig az ifjúsági házban bocsátották közszemlére az alkotók.

Törköly Józsefnek ez a második önálló kiállítása városunkban, de több alkalommal szerepelt fotográfiája a klubkiállításokon, fotópályázatokon. A mostani összeállítás kifejezetten erre az alkalomra készült. Elmondta, hogy ezeket a retro hangulatú aktfotókat az USA-ban nagyon népszerű "pin-up" (kb. "tűzd ki") stílusban készítette. A kifejezés a színes magazinokból kivágott és a falra kitűzött képekre utal. Ez a fajta, az 50-es, 60-as éveket idéző szín- és formavilág Magyarországon is egyre több követőre talál. Hozzátette, hogy mindig szívesen jön Szentesre és külön öröm számára, hogy a Szentesi Fotókör meghívásának eleget téve kipróbálhatta magát ebben a számára is új világban.

A félegyháziak klubvezetője, Kiss Czakó Imre szintén elismerően nyilatkozott a pezsgő szentesi fotós életről. Külön kiemelte, hogy nagyra értékelik azt a segítséget, amelyet a Szentesi Fotókörtől kapnak, hiszen a klubjuk mindössze két éves, így minden tanács a hasznukra válik. Ez a második klubkiállításuk itt a városban. Hozzátette, a szentesi egyesületi életet példaértékűnek tartják, csakúgy, mint az itt megrendezett országos kiállításokat. Tagjaik mind az Alföldi Fotószalonra, mind az Aktfotó Kiállításra küldtek már képeket, melyek közül volt olyan, amelyet a zsűri kiállításra érdemesnek talált.

K. E.

2010. február 5.

Az Árpád múltja tablókon

A főtéri Galériában az Árpád-Agrár Zrt. 50 éves jubileuma alkalmából kiállítás tiszteleg a szövetkezet dicső múltja előtt.

Hogy a kezdeti zöldségtermesztéstől milyen messzire jutott a szövetkezet, a tárlat képekben és szöveges anyagban is érzékelteti. A 40. évfordulóra összeállított anyag felhasználásával és kiegészítésével nyújtják át a rendezők - dr. Takács Edit, Burai László, Mód László, Vigh László - a kiállítást a szentesieknek. Akik, mint Szirbik Imre polgármester megfogalmazta, amikor végignézik a tablókat, meg fognak fiatalodni. Hiszen a képeken apáikat, s talán önmagukat is láthatják, s emlékezhetnek arra, hogy amit megtettek, azt korrekt módon, jól csinálták. Sokan, sokat tettek azért, hogy az Árpád fél évszázadon keresztül szólhasson arról: gondokkal, izzadtsággal, kemény munkával, de sikertörténet.

A középső oszlopon eredeti, 1960-ból való belépési nyilatkozatokkal találja magát szembe a látogató, de láthat körben archív fotókat, melyek szöveg kíséretében mesélik a szövetkezet történetét időrendben: a paprikaszürettől a tápkocka-készítésen át a miniszteri vendégekig. Az egyik sarokban a térség zöldségtermesztő kultúráját meghatározó bolgárkertészetnek emléket állító melegágy-enteriőrt is megnézhetjük a galériában, február 27-ig.

D. J.

2010. február 5.

Tíz- és hétéves gyerekek fociztak

Vadász Béla csapata (U-9 korosztály) Bagi Kristóf, Bagi Endre, Kovács Levente, Pörneki Roland, Prozlik Ádám, Balla Barnabás, Gut Zsombor, Drahota István, Bajomi Nagy ÁdámAz elmúlt héten, szombaton a HSZATÁK Junior Egyesület két korosztálynak (1999-2000. és 2001-2002-ben született) szervezett gyermek labdarúgó tornát, immár 21. alkalommal.

Mindkét korosztályban 8-8 csapat nevezett. A fiatalabbaknál Mindszent, a Szegedi Rendőr TE, a Makó, a Szentes HSZATÁK-Junior, a Mezőhegyesi TE, a Hódmezővásárhelyi FC, a Grund FC Budapest és a Sándor-falva, az idősebbeknél a Mezőhegyesi TE, a Szegedi Rendőr TE, a Szegvár SE, a Szentes HSZATÁK-Junior, a Hódmezővásárhelyi TE, a Sándorfalva, a Szentesi Farkasok és a Mindszent. A torna során négyes csoportokat alakítottak ki, ahol körmérkőzésekkel döntötték el a továbbjutókat, majd egyenes kieséssel a helyosztókat, a győzteseket - tudtuk meg Halász Sz. Antaltól, a torna főszervezőjétől.

2010. február 5.

Érdekes volt a bíráskodás

Szabó Levente, Jaksa Márk és Éles Vilmos egy-egy gólt szerzett a Honvéd ellen a férfi vízilabda OB I legutóbbi játéknapján, a házigazda Domino viszont 16 alkalommal vette be a szentesi kaput, így nagy különbségű vereségbe szaladt bele a Bodrogi Bau-Offshore Outlet együttese. Arról, hogy nem lett kisebb a két csapat közötti különbség, a játékvezetők is tehetnek. Dr. Tóth Gyula, a mieink mestere elmondása szerint még nem látott ilyen felfogású bíráskodást. A mérkőzésen látottak, tapasztaltakat pedig szakmailag értékelhetetlennek tartotta. Legalább négy olyan helyzet volt a találkozón, amikor büntetőt kellett volna dobnia csapatának, ám a bírók sípja néma maradt. A Szentes legközelebb február 6-án, szombaton 18.30 órakor száll medencébe, az Eger gárdája ellen.

H. V.

2010. február 5.

Az utánpótlás játszott

Vízilabda vidékbajnokságot rendeztek az elmúlt hétvégén az 1995-ös korosztályú utánpótlás válogatottnak az uszodában. A Csendes Tamás edző által irányított együttes (képünkön) az országos vidékbajnokságban veretlenül, pontveszteség nélkül meggyőző gólkülönbséggel vezeti a tabellát.

A szentesi forduló eredménye: Szentesi Vízilabda Klub - Szolnoki Főiskola 19-6, Hódmezővásárhelyi - Szentesi Vízilabda Klub 3-11, Csabai Csirkefogók - Szentesi Vízilabda Klub 5-20. 1. Szentesi VK (42 pont), 2. Crisull (33), 3. ZF Eger (30). Góllövő listán első Werner Richárd (Szentesi VK) 108 góllal.

2010. február 5.

Teremlabdarúgás

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezi hagyományos teremlabdarúgó tornáját február 20-21-én a Dr. Papp László sportcsarnokban. A megmérettetésen részt vehetnek felnőtt amatőr sportolók és igazolt játékosok (csak megyei I. osztályig). A csapatok létszáma 12 fő. Díjazás: az 1-3. helyezett csapat oklevelet és serleget kap, a legjobb góllövő serleget és oklevelet vehet át.

Nevezni február 10-ig lehet Léhi Gábornál a 63/314-399 és a +3630/468-87-69 számon, vagy levélben (Koszta J. u. 10.). A sorsolást február 17-én, 17 órakor tartják.

2010. február 5.

Pingpongverseny

A Zöldág Sport Egyesület Asztalitenisz Szakosztálya megyei amatőr asztalitenisz versenyt rendez február 14-én, vasárnap 9 órától a Damjanich János Általános Iskolában. A verseny célja a versenyzési lehetőség biztosítása, a sportág népszerűsítése Szentesen és a Csongrád megye területén élő amatőr játékosoknak. A versenyre nevezhet bárki, aki a 2008. és 2009. évben NB III, vagy magasabb osztályú csapatban nem szerepelt.

Nevezni lehet a helyszínen 8-8.50 óráig, illetve előzetesen a +36-30/401-4438 számon, vagy e-mailben, otthon7@freemail.hu

A versenyre amatőr egyéni és amatőr páros kategóriákban adhatók le a nevezések.

2010. február 5.

Hétfőn: Legrand-Dunatakarék

Február 8-án, hétfőn 20 órakor NB I-es bajnoki mérkőzésen fogadja a Legrand-Szentes férfi futsal csapata a győri Dunatakarék - bajnokságra is esélyes - csapatát a Dr. Papp László sportcsarnokban. A Dunatakarék szakvezetője Kozma Mihály.

A szentesi csapat szakvezetője, Szerencsi István (képünkön) elmondta: hétfőn szeretnének komoly ellenállást kifejteni, és ha az őszi utolsó három mérkőzés csapatát és küzdőszellemét sikerül a pályára vinni, akkor erre van esély. Sikerült egyezséget kötni a korábban a Szeged Betonban játszó Tóth Attilával és Tom-bácz Róberttel - aki hazajött Romániából - és ha az őszi csapatban játszók eljönnek a mérkőzésre, lehet esély egy meglepetésre.

2010. február 5.

Sakk diákolimpia

Az elmúlt héten szombaton a Móricz Zsigmond Művelődési Házban rendezték meg a városi sakk diákolimpiát. A szentesi általános iskolák csapatai mellett Fábi-ánsebestyénről is jelentkeztek versenyzők.

A verseny megnyitóján Kuruczné Szabó Anikó köszöntötte a mintegy 40 gyermeket, valamint felkészítőiket és a kísérő szülőket, továbbá örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan szeretik ezt az érdekes és nehéz szellemi sportot.

A verseny sok küzdelmes és szép játszmát hozott.

Eredmények, I-II. korcsoportos fiúk: 1. Koszta J. Ált. Iskola "A" csapata (Tagjai: Lantos Alexandra, Török Sándor, Papp Dorián), 2. Petőfi S. Ált. Iskola (Turák Ádám, Bugyi András, Varjú Csaba, Halmai Dániel), 3. Koszta J. Ált. Isk. "B" (Czakó Kálmán, Kecskeméti Márk, Rácz Noémi).

III-IV. kcs., fiúk: 1. Petőfi iskola (Szalaji Renáta, Miskolczi Máté, Mészáros Csanád, Turák Lejla), 2. Klauzál iskola (Balogh Lajos, Nagy Roland, Joó Gergő, Nagy Viktor), 3. Koszta iskola (Baranyi Barnabás, Mélykúti Ferenc, Király Máté, Mihály Dénes).

III-IV. kcs., lányok: 1. Arany J. ÁMK, Fábiánsebes-tyén (Csókási Dzsenifer, Mitlasóczki Edit, Molnár Anett).

A diákolimpia megyei egyéni sakkbajnoksága február 13-án, a csapatbajnokság március 6-án lesz Szegeden, ahol már az országos döntőbe jutásért játszanak a versenyzők.

Kőhalminé Forrai Julianna

2010. február 5.

Pótfűtés

Öreg székely bácsi megy az országúton, egyszer csak megáll mellette egy Mercedes, kihajolnak az ablakon és megkérdezik a bácsit:
- Hány lóerős a szekér, papa?
- Kettő, hát a tied?
- 320 - mondja a sofőr és nagy gázt adva elhúz.
Pár kilométerrel arrébb az öreg látja, hogy a Mercedes nekiment egy fának. Erre gúnyosan így szól:
- Mi van fiam, szétszaladt a ménes?

2010. február 5.

Kis kukta

  • Székelykáposzta darált hússal
  • Micimackó kedvenc süteménye
2010. február 5.

Virág Máté újabb országos bajnoki címe

Budapesten rendezték meg a 16 évesek Országos Fedettpályás Teniszbajnokságát, melyen párosban szentesi siker született. Virág Máté, a Szentesi Tenisz Klub versenyzője 2008 után ismét magyar bajnoki címet szerzett. Párja Ajkay Norbert, a Szegedi Gellért TI játékosa.

A siker értékét növeli, hogy nem kiemelt párként már a második fordulóban az első helyen rangsorolt U16-os Eb-re utazó Kaszás-Kovács páros ellen játszottak és parádés játékkal 6:1-6:0-ra nyertek.

A bajnoki címet 6:2-6:3-as győzelemmel, magabiztos játékkal szerezték meg.

Máté egyéniben is jól szerepelt, a legjobb négy közé jutásért a későbbi bajnoktól szenvedett vereséget.

2010. február 5.

Barátnője biciklijét lopta el

Eljárások állatkínzások miatt

Orvhorgászokat fogtak a járőrök hétfőn éjszaka a Kurca városi és liget melletti szakaszán. A kiérkező rendőrök négy személyt igazoltattak, akik tiltott módszerekkel horgásztak, egészen pontosan "gereblyéztek". A kifogott halat, a közeli szemetesben rejtették el. A járőrök találtak pontyot, harcsát és kárászt, melyen jól láthatóak voltak a "gereblyézés" nyomai. A horgászok kezdetben mindent tagadtak, később azonban elismerték, hogy valóban ők fogták ki a halakat. Ellenük állatkínzás miatt indított eljárást a szentesi rendőrkapitányság, de további bírságra is számíthatnak, mert a Halászati Felügyeletnél is feljelentették őket.

2010. február 5.

Korábban viszik a szemetet

Január 1-jétől a rendszeres heti szemétszállítás során összegyűjtött hulladékot a gyűjtőjárművek a berki hulladéklerakó helyett Hódmezővásárhelyre szállítják. A nagyobb szállítási távolság miatt más ütem szerint gyűjtik a szemetet a városellátó intézmény munkatársai. A kukákat lakókörzetenként változatlan napon, a megszokottól eltérően reggel 6 óra 30 percig helyezhetik ki az ingatlantulajdonosok. - A szemét elszállításának rendje tavaszig nem módosul, a gyűjtési körzeteket akkor gondoljuk át az eddigi tapasztalatok alapján. Az időpontváltozás oka, hogy most már sokkal nagyobb távolságra kell eljuttatni a háztartásokban keletkezett hulladékot - mondta el lapunknak Kiss Ferenc, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője, aki hangsúlyozta, hogy a korai időpont a helyi rendeletben már 10 éve szerepel.

2010. február 5.

Növendékek

Volt növendékek hangversenyét rendezik meg február 13-án, szombaton 16 órakor a Lajtha László zeneiskolában. Az érdeklődők hallhatják Lakatos Béla, Pap Nikolett, Káuzli Bálint, Dani Imre zongorajátékát, ezen kívül közreműködik Hohl Zsuzsanna csellón, Megyesi Robin és Halmai Bianka hegedűn, Kovács Gabriella gitáron. A növendékhangverseny-bérlet érvényes, belépőjegy vásárolható a helyszínen.

2010. február 5.

Kettős győzelem

A női vízilabda utánpótlás válogatott pénteken (febr. 5.) kezdődő amerikai túrája miatt előrehozott bajnoki mérkőzéseket játszottak csütörtökön a ligeti uszodában. A Hungerit-MetalCom-Szentesi VK csapata kétszer is mérkőzött Merész András szövetségi kapitány együttesével. A fiatalok nem tudták megnehezíteni a szentesi együttes dolgát, így a Hungerit-MetalCom kettős győzelmet aratva - 13-2 és 12-4 - zsebelte be a bajnoki pontokat a Héraklész gárdájától.

2010. február 5.

Családi események

Született: Szabó Zoltán Ferenc és Molnár Zsókának Nimród Zalán, Szakál Balázs és László Évának Éva Csenge, Forgó Mihály és Nagy Mártának Szabolcs, Szremkó Zoltán Nándor és Balogh Andrea Nórának János Botond, Csányi József és Kolatsek Annának Nikol nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Barta Krisztián Zsolt és Piti Beáta.

Elhunyt: Benedek Mihály, Takács Béla, Zöldi Józsefné Benkó Terézia, Gránicz Ferenc, Balla János, Horzse Lajosné Czibola Julianna, Zentai Géza András, Urbanyiczki Gábor, Vincze Lászlóné Szabó Erzsébet, Móricz Miklós, Bakai János Pál.