2010. február 5.

Ötven év sikerei

Az Árpád-Agrár Zrt. kettős jubileumot ünnepelt

Majdnem napra pontosan 50 évvel a Szentesi Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet megalapítása után kettős jubileumot ünnepelhetett az Árpád-Agrár Zrt. múlt pénteken. A kezdetek óta számos sikerágazattal bővült a termelőszövetkezet. A fél évszázad sikereiről és az alapító tagokról is megemlékeztek az ünnepi rendezvényen.

1960-2010 - díszelgett a szövetkezet eddigi történetét határoló két évszám az Árpád-Agrár Zrt. székházában a falon. Dr. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató az alapító tagok mellett a város díszpolgárait, valamint Dimény Imre és Németh Imre személyében korábbi agrárminisztereket is köszönthetett.

A részvénytársaság első embere felelevenítette a szövetkezet múltját. Szólt az első híradásról, mely 1960. január 28-án a Csongrád Megyei Hírlapban jelent meg. E szerint: ".ilyen létszámmal még nem alakult termelőszövetkezet Szentesen, mint tegnap. Ez a termelőszövetkezet, amelyet most Árpád néven megalakítanak, a város tizenkettedik közös gazdasága lesz." A cikkíró szerint találó a névválasztás, hiszen hallatán új honfoglalásra asszociálunk.

Dr. Csikai Miklós beszélt az előzményekről is, többek között arról, hogy a helybeli kertészek hamar felismerték, hogy a termelők és a fogyasztók valamint alapanyaggyártók közötti közvetítő kereskedelem kikapcsolása saját összefogásukkal megvalósítható. Ez vezetett az 1957-ben megalapított első szervezetükhöz, a Szentes és Vidéke Zöldség- és Gyümölcs Termelő és Értékesítő Szakszövetkezethez. Hoszszas előkészítés, viták, együtt gondolkodás eredményeként a tagok 1959-60 telén arra a felismerésre jutottak, hogy a zöldségkertészet továbbélésének egyetlen módja egy termelőszövetkezet alapítása. 1960. január végére a város is biztosította a szükséges földterületet, s abban a hónapban 27-én megalakult a szövetkezet, 239 alapító taggal. Egy részük kertész volt, ám a 43 szakmabeli mellett bognárt, szíjgyártót, gépészt, háztartásbelit, kötélgyártót és 137 gazdálkodó mezőgazdasági munkást is feljegyzett a korabeli krónika. A közgyűlés Szabó Lászlót választotta elnöknek, aki, saját bevallása szerint ideiglenesen vállalta a tisztet az első nehéz év nyarán. Azonban Laci bácsi ideiglenes elnöksége 25 évig tartott, emlékezett Csikai. Őt az 1990-es közgyűlésen szavazták meg a szövetkezet vezetőjének. A '90-es években megvásárolták az Erőtakarmánygyárat, mely a megtermelt búza és kukorica feldolgozását, egyszersmind az állattenyésztés olcsó és jó minőségű takarmányellátását biztosította. Az Árpád kezdeményezésére 1996-ban megkezdte működését a Szentesi Hitelszövetkezet is. A részvénytársasággá alakulást 1999-ben indítványozta az Árpád igazgatósága, abban az évben, szeptember 10-én 1032 volt szövetkezeti tag és 214 külső üzletrész-tulajdonos csatlakozásával létrejött a Szentesi Árpád-Agrár Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. Azóta foglalkoznak sütőiparral, borászattal, biológiai növényvédelemmel is.

A jubileumi rendezvényen az elnök nemesfém érméket és okleveleket adott át az alapító tagoknak. Ezután az egyes ágazatok eredményeit és a jövőbeli terveket hallhatták a jelenlévők a vezetők beszámolóiból. Komoly tervek kerültek szóba: a kertészetben korszerű növényház építése, energia ernyők beépítése, palántanevelő gépek beszerzése, a növénytermesztésben pedig többfunkciós mezőgazdaság megvalósítása, a biztonságosabb élelmiszer-előállítás feltételeinek megteremtése.

A rendezvényen dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár pár-huzamot vont: a szentesi gazdák már '60-ban felismerték, hogyha összefogva lépnek piacra, többre jutnak, ma mégis bizonyos ágazatokban a minisztériumnak komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy befolyásolja az árupolitikát. A szakpolitikus beszélt az idei támogatási rendszerekről, melyeknek fontosságát is hangsúlyozta.

Glatz Ferenc akadémikus a mezőgazdaság szép múltjáról és szomorú jelenéről szólt szenvedélyes stílusban, az elmúlt két évtizedet elherdált éveknek nevezte, melyért meg kell találni a felelősöket. Az ötven évvel ezelőtti eseményt nagyszerűnek titulálta: a szovjet típusú szövetkezeten belül a magyar sajátosságokat kihasználva úttörő munkát végeztek az Árpád alapítói, akiket joggal ünneplünk most.

Darók József