2010. február 5.

Az Árpád Zrt. jubileumi büszkesége

Ötven esztendős teljesítmény

Fél évszázad, már generációkon, korszakos változásokon átnyúló tisztes idő és a kimagasló teljesítmény mércéje a mezőgazdaságban is. Az alapítástól napjainkig eltelt 50 év jubileuma al-kalmából beszélgettünk a szentesi Árpád- Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatójával, dr. Csikai Miklóssal (képünkön).

- Mint szakember hány esztendőt adott életéből az Árpádnak? Illetve más irányból kérdezve ugyanezt: a gazdaság dolgozói, tagjai mióta éreznek tartós bizalmat a munkája iránt?

- Az utóbbira nem tudok pontosan válaszolni, de a hivatalos papírokhoz ragaszkodva közel 30 éve vagyok tagja a gazdaságnak. Ez részemről nem áldozat, nem adomány, mert legalább anynyit kaptam az Árpádtól, mint amennyivel én segítettem és segítem a közös ügyet vezetőként, mióta megválasztottak. Előzőleg évekig szaktanácsadóként működtem a kertészetnél és még 1975-ben részese voltam a Korai Zöldségtermesztési Rendszer létrehozásának.

- Ilyen jubileum okán kikerülhetetlen az alapítók, a korábbi vezetők szerepe.

- Úgy gondolom, hogy az utódoknak mindenkor kötelessége, hogy az elődök munkáját tiszteljék, és azt megbecsüljék. Ez adott és ad erőt a nehézségek idején is, reméljük a gyermekeink, unokáink ugyanígy cselekednek velünk kapcsolatban. Büszke vagyok az alapítók, a tagok, a korábbi vezetők igyekezetére, eredményeire és erre építünk ezután is.

- Honnan ered a közösség életképessége, hiszen az ötven év természetszerűleg tele van fordulatokkal.

- Soha nem tekintettünk el a helyi adottságoktól és hagyományoktól. A napfény, hozzáértés, munkaszeretet, ambíció, piaci körülmény tartozik ide és a lépéstartás a kor követelményeivel. Példa erre a termálvíz, amelyet hasznosítunk a kertészetben, állattenyésztésben, gabonaszárításban, stb.

- Tehát igaziból az önállóságnak, a helyes döntéseknek van meghatározó következménye?

- Igen. Többek között a mai helyzetben rosszul gondolkodik az, aki például Brüsszeltől kapott feladatok kizárólagos teljesítésében látja a jövőt. Meg kell fordítani a gondolkodásmódot: a lényeg az, hogy adottságainknál, sajátosságainknál fogva mire vagyunk és leszünk képesek, és ezekhez kell külső forrásokat szerezni. Tehát meg kell szűrni az úgynevezett felsőbb és külső utasításokat, illetve ajánlásokat. Csak így tudunk fejlődési pályán, a piacon és a megélhetésnél maradni saját magunk és családjaink érdekében. Egyébként ezt szolgálják a már elnyert pályázatokon nyugvó különböző idei beruházásaink, a létfontosságú modernizáció jegyében - fejezte be szavait az Árpád-Agrár Zrt vezetője.

-bert