2010. február 5.

Együtt a közös célokért

Az MSZP jelöltje Móra József

A Magyar Szocialista Párt Szentes és térségében Móra Józsefet, a párt térségi elnökét indítja országgyűlési képviselőjelöltként az elkövetkező választáson. A jelenlegi képviselőt, Szirbik Imre polgármestert váltja, amennyiben a választók is őt jelölik eme törvényhozói tisztségbe.

- Több emberben gondolkodtunk, a tagság úgy döntött, hogy engem bíz meg a feladattal. Szirbik Imrével nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, együtt dolgozunk a testületben. Programját, városfejlesztő tevékenységét támogatom, mindez garancia lehet arra, hogy a későbbiekben is együtt tudunk dolgozni, a város, az itt élő emberek érdekeit képviselve. A közös munka gyümölcse megmutatkozott abban is, hogy több év után sikerült egy olyan törvényjavaslatot átvinni a parlamentben, amely a térség fejlődését, a térség megélhetését, további életképességét biztosítja. Ez pedig a termálvíz visszasajtolásának az ügye. Elég nagy sajtóvisszhangot kapott, szerencsére az országgyűlés bölcsen úgy döntött, hogy megváltoztatja azt a törvényt, amely visszasajtolásra kötelezi a termálvíz használókat a már üzemelő ener-getikai célú hasznosítású kutaknál. Bebizonyítottuk, hogy ez gyakorlatilag európai vízkeret irányelv téves fordításából származó törvény, megváltoztatását nagy eredménynek tartjuk a térség szempontjából.

Hogy miért vállaltam? Azért, mert úgy gondolom, hogy a térség érdekében nyugodt, higgadt politizálással még mindig nagyon sokat lehet tenni. Az úgymond félben lévő különféle infra-struktúra fejlesztéseken tovább munkálkodva, Szirbik Imre immár megkezdett útján járva, gyakorlatilag a térség felemelkedését tudjuk biztosítani. Nagyon fontosnak tartom, hogy hosszas vita után végül is olyan döntés született, hogy a légimentő bázis idekerült Szentesre, a Dél-Alföld centrumába. De említhetem a kórház fejlesztését, az elmúlt héten jelentették be, hogy sikerült elérnünk, hogy nem 1,6 milliárdos, hanem 3 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg. Ez a térség életében nagyon nagy előrelépést jelent. A műtéti tömb fejlesztésével az emberek életesélyét növeljük. Ezzel a kórház munkahelymegtartó képessége is javul. És az sem mellékes, hogy korszerűbb ellátást tudnak majd megvalósítani.

A város szociális helyzetét nézve, sok olyan fejlesztés történt az elmúlt időszakban, ami az itt élők kényelmét szolgálja. Gondoljunk csak a két bentlakásos otthonra, a közös erővel felépült református idősek otthonára, vagy a szép környezetben lévő Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonra. A szociális háló kiterjesztését jelzi az is, hogy olyan új pályázatokon elnyert felújítási programokat sikerült elindítani az elmúlt évben, ami az idősek napközi otthonának, a Gondozási Központnak a teljes megújulását jelenti. A pályázatok a komfortosabbá tételt biztosítják. Külön kell beszélni arról, hogy az elmúlt időszakban a tanyagondnoki hálózatot is sikerült kiterjesztenünk, ezzel a tanyán élő idős emberek gondjai ezen a téren megoldódhatnak. Elmondhatjuk, ebben a hidegben nem rekedt az utcán senki, van hajléktalan szállónk, nappali melegedőnk. A közmunkaprogram sikeresnek mondható, a város egyedi módon hajtotta végre. Célunk az, hogy akik a munka világából valamilyen módon kiszorultak, visszavezessük oly módon, hogy hasznossá tudják tenni magukat.

Ezek azok, amelyek arra sarkallnak, hogy fölvállaljam a jelöltséget, a választópolgárokat pedig kérem arra, hogy támogassanak. Úgy a kopogtató céduláikkal, a későbbiek során pedig a szavazataikkal.

Többen megkérdezték tőlem: akkor, amikor az előrejelzések Fidesz-kormányt jósolnak, és én ellenzékben leszek, igazából fölkészültem-e erre? Én úgy látom a dolgokat, hogy a Fidesznek nincs programja. Ha felidézzük az elmúlt hetek történéseit, ezt látjuk-halljuk. Mindennap előkerül egy olyan félmondat, mondat, amely megkérdőjelezi, van-e összerakott programja a ma ellenzékben lévő pártnak? Egyetlenegy dolog látszik: csak a hatalmat szeretnék megszerezni. Hogyha egy ellenzéki párt abból tud tőkét kovácsolni, hogy elkezd kiabálni, hogy ilyen kampány meg olyan kampány lesz, ő maga ugyanazt csinálja, akkor ebben az alakulatban nem hisznek a jövőben.

Ellenzékben politizálni kétféleképpen lehet, az éppen regnáló hatalmat állandóan bírálni, mint ahogyan a Fidesz tette ezt éveken keresztül, vagy pedig oly módon, hogy közös minimumokat kialakítva, azokat a bizonyos ügyeket meghatározva együtt előre kell lépni, nem vitázni róla, hanem a választók, a térség érdekében a közös célokat tűzön-vízen át megvalósítani. Én ebben látom az ellenzékiségnek a lényegét, mert szokták volt mondani, az ördöggel is kell cimborálni, ha valami előreviszi azt a dolgot, amiben hiszünk.

Ellenzékben persze, hogy nehéz politizálni. De hát, ha nem vállaljuk föl ezeket a nehézségeket, akkor, tessék mondani, mit akarunk. Szerintem nagyon sajátos helyzetben van a Fidesz, mert egy hatalmas nagy kanyart írt le annak idején: a liberális gondolatoktól eljutott a konzervatív gondolatvilághoz. Ma, hogyha megnézzük, gyakorlatilag azt a világot próbálják megvalósítani, amitől '90-ben szabadulni akartunk. A félelmet szeretnék az emberekbe beleplántálni, és ez elgondolkodtató.

- A kampány során természetesen nemcsak a szentesi embert szólítjuk meg, rajta kívül ott van a kistérség, az ott élő emberek életét is szeretnénk jobbá tenni. Akár személyes találkozásokkal, akár pedig fórumokon próbáljuk elmondani a gondolatainkat.

Lejegyezte:
Lovas József