2010. február 5.

A sikerek követői

Fiatal táncos reménységek

Szép szentesi eredmények helyszíne volt Mezőkövesd, ahol január 30-án tíztánc magyar bajnokságot rendeztek. A Szilver TSE kiválóságai a felnőttek és az ifjúságiak között is taroltak, a nagyok nyomdokain a fiatal reménységek feltörekvésének szép példáját nyújtotta a Hegyes-Kis páros.

A verseny krónikáját a hétvégén már a negyedik felnőtt magyar bajnoki címét begyűjtő László Csaba-Mikes Anna párossal kell kezdeni. A Szilver legjobbjai így összesítésben közös pályafutásuk hetedik bajnoki címénél tartanak, hiszen standard táncokban is nyertek már hármat. Mögöttük szilveres ezüstérem született a Szalkai Szabó Gábor-Markó Ágnes párosnak köszönhetően, s hatodik lett a Budai Attila-Barna Lilla kettős a szentesi egyesületből.

Ifjúsági kategóriában tíztánc magyar bajnokságot nyert a lapunkban már bemutatott Hegyes Bertalan-Kis Violetta duó. Rájuk a tavaly októberi, Szentesen rendezett tíztánc ranglista-versenyen is felfigyelhettünk. Akkor a sportágban egyedülálló bravúrt mutattak be, konkrétan három kategóriában is elindultak a versenyen, elvileg veszélyeztetve legerősebb számuk első helyét. Azonban sikerült megnyerniük a junior standard bajnokságot, s még az idősebbek, az ifjúságiak versenyében is a legjobbak között végeztek. Azóta a 16 éves táncosok átkerültek az ifjúsági mezőnybe, ez a magyar bajnokság volt idei első megmérettetésük az új osztályban, s rögtön elsők lettek. Korábban junior standard, latin és tíztánc magyar bajnokságon diadalmaskodtak, s az ifjúsági bajnokság előtt is bizakodtak, hogy sikerül. Ezen a hétvégén a standard és a latin bajnokságon bizonyíthatnak, a cél ezeken is az első két hely valamelyike. Tíztáncban már biztosan ők képviselik az országot a világbajnokságon, de csak azt tudják, hogy Kanadában lesz, azt még nem, mikor. Ugyanakkor biztos, hogy három hét alatt lezajlik mind a három (tíztánc, standard, latin) világbajnokság. Violettáék szeretnének mind a három eseményen részt venni.

A lány 10 éve, partnere 6 éve táncol, s egy éve alkotnak párt. Két héttel az összeállást követően másodikok lettek egy versenyen, ez egy párváltás után igen jónak mondható. Szerettek volna együtt táncolni, de meg kellett várni, hogy Berci megnőjön. S csodák csodája, a fiú, aki kezdetben partnerének szemmagasságáig ért, 8-9 hónap alatt nőtt annyit, hogy már ő a magasabb.

Az egyesület vezetője, Szatmári-Nagy Szilvia őket tekinti László Csabáék lehetséges utódjának. A fiatalok azt mondják, örülnek ennek, s próbálnak minél többet dolgozni, hogy ez így is maradjon. Anna és Csaba a példaképeik, tanáraik, s hálásak nekik, hogy pártfogolják őket. Mindazonáltal már nagyon várják, hogy ellenük versenyezhessenek, erre hamarosan sor is kerül.

Darók József