2010. február 5.

Továbbra is támogatják

Az önkormányzat és a Hungerit Zrt. is a véradás mellett

Az idei évben is támogatja az önkéntes véradókat az önkormányzat és a Hungerit Zrt. - jelentették be sajtótájékoztató keretében, melyen Szirbik Imre polgármester át is adta a 6 ezer strandbelépős csomagot, mellyel kapcsolatban hangsúlyozta: ha a véradók száma meghaladja a hatezret, akkor pótlólagosan tovább bővítik az önkéntes véradáskor átadható belépők számát. A Hungerit Zrt. most is étkezési utalvánnyal segíti a véradók elismerését.

Szirbik Imre a véradás kezdeteiről elmondta: a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére a '80-as évek legvégén hozták létre az Együtt a Véradókért Szentesen Alapítványt, amely hullámzó életével, de folyamatosan segítette azt a tevékenységet, amely az önkéntes véradók elismerését jelentette, és amely lehetővé teszi, hogy minden év végén elismerhetik a jelentős határhoz érkezett véradókat és egy közös találkozó keretében köszönhetik meg tevékenységüket.

- Nincs az a szó, az a köszönet, amely ne illetné meg azokat, akik karjukat nyújtják embertársaik segítése érdekében. Különösen akkor, amikor átalakuló világunkból talán a humanizmus és az önkéntes szolidaritás kiveszőben van és minden egyes ilyen mozzanat valamennyiünket talán egy kicsit többé teszi emberileg is - hangsúlyozta a polgármester.

A Dr. Bugyi István Kórház vérellátó állomása részéről jelen lévő dr. Kispál Mihály kiemelte, hogy mindig biztosított volt a vérellátás a szentesi és a hódmezővásárhelyi kórházban, illetve a szegedi klinikán is. Amikor életmentő gyógyszerre, vérre lenne szükség, akkor ez rendelkezésre áll. Csongrád megye éveken keresztül élen járt a véradásban, de volt olyan időszak, amikor átmenetileg megcsappant a véradók száma. Korábban volt, hogy egy nap alatt 400 fölött volt a véradók száma, most már akkor is elégedettek, ha havonta 4-500-an nyújtják karjukat. Ezt szeretnék nemcsak megtartani, hanem fokozni is, mert egyre több vérre és vérkészítményre van szükség különböző betegségek kezelésében.

Dr. Molnár Gyula, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke is kitért az Együtt a Véradókért Szentesen Alapítvány létrehozására: Két évtizede, amikor akkori vöröskeresztes titkár barátjával létrehozták az alapítványt a véradók megbecsülése érdekében, nem gondolták, hogy egy országosan elismert szerveződésnek lesznek a gazdái. - Az alapítvány tőkéjének hozadékából ünnepeljük és jutalmazzuk évente a kiváló, jubiláló véradókat. Jól eső érzés, hogy a polgármesteri hivatal munkatársai, a polgármester és a jegyző is személyes példaadással részt vesz a mozgalomban, és hogy a nehézségek ellenére a Hungerit Zrt. továbbra is támogatja az önkéntes véradást - hangsúlyozta dr. Molnár Gyula.

Cseh-Lakos