2010. február 5.

Hiába élt javaslatokkal

Farkas szerint az adóterhek csökkentésére és új munkalehetőségek teremtésére van szükség

Ez a harmadik ciklusa országgyűlési képviselőként Farkas Sándornak, most indul a negyediknek - jelöltként. Meglesz a következő? - kérdezheti az olvasó.

A válasz: mértéktartással kezelik a dolgot, természetesen szeretnének minél jobb eredményt elérni. Úgy a párt és maga Farkas Sándor is. Azt mondja, megtapasztalta már a kormánypárti képviselőség ízét, a Fidesszel sok szép sikert, eredményt értek el nemcsak az országban, hanem a térségben is, ez jó érzéssel tölti el.

Azután hozzáteszi: az elmúlt nyolc év nem erről szólt. - Amikor az ember az ellenzéki képviselők keserű kenyerét eszi, nagyon kevés lehetőséget kap. Hiába próbáltam több törvénymódosító javaslattal élni a parlamentben, erre nem volt semmiféle fogadókészség a
kormánypártok részéről - mondja.

- Ez nem vette el a kedvem, de sokszor érzi úgy az ember, hogy tehetetlen a kormányzó politikai erőkkel szemben. Azt gondoltam, hogy egy kormányzó párt hajlandó arra, hogy befogadja a jó ellenzéki javaslatokat. Sajnos nem történt meg, és nem véletlenül jutott a jelenlegi politikai, gazdasági és erkölcsi helyzetbe az ország. A Fidesz a KDNP-vel szövetségben magára maradt az országgyűlésben, egyedüli ellenzéki pártként működik ma is - jelenti ki, majd folytatja:

- A jelenleg is kormányzó politikai erő, mindenáron azon van, hogy valahogy fennmaradjon a politikában. A parlamentben mentelmi joguk mögé bújva szeretnék átvészelni a kialakult helyzetet, túlélésre játszanak. Szerintem, az viszi előre az országot, ha kiállunk a jó ügy mellett, s nem az állandó torzsalkodás. Az elmúlt évek egymás kiszorításáról szóltak. Sokan azonban rájönnek arra, hogy ez egy tarthatatlan állapot. Bizonyos területeken felül kell kerekedni a politikai nézeteken, a közügyeket, a közszolgálatot, az állampolgárok érdekeit kell szolgálni. Egy országgyűlési képviselő ne önmagáért legyen képviselő, hanem vállalja a polgároktól kapott támogatást, és azt a munkáján keresztül a törvényhozásban és a különböző területeken a lehetőségek megteremtésével viszonozza - szögezi le Farkas.

- Ez gyakran anyagi kérdés is.

- Nem csupán az. Olyan közállapotokat, köztestületeket, olyan közéletet kell kialakítani, ahol normális párbeszéd jöhet létre. Ennek a párbeszédnek voltam és vagyok ma is híve. Ez a párbeszéd azonban az elmúlt nyolc évben nem működött. Hiszem, hogy meg lehet oldani ezt a problémát, ezért kell dolgozni.

- Hogyan vetíthető le mindez a választókerületre?

- A választókerület központja lényegében Szentes, hiszen itt él a legtöbb ember. Az alföldi kisvárost mezőgazdasági övezet veszi körül, ugyanakkor nagy hiányossága térségünknek a fejlődés, ami létrejöhetett volna az elmúlt húsz évben.'98 és 2002 között Szentesen és a környező településeken beindultak bizonyos fejlesztések, beruházások kisvállalkozások támogatásával. A városban a Széchenyi-terv szerint kezdődött el a strandfejlesztés, melynek kialakítása személyemhez is kötődik, a Wellnes-program kapcsán. Bíztam benne, hogy ez Szentesen is megvalósulhat, de csőlátás vagy egyéb okok miatt meghiúsult annak ellenére, hogy másutt sikerre vitték. Programomból indult ki valamelyest a város központjának rehabilitációja is, melynek örülök. Mindez azonban kevés, hiszen a gazdasági élet a térségben nem fejlődött megfelelően. A külcsín szebb lett, de az emberek nem éreztek olyan fejlődést, ami családi terheiket csökkentette volna. Fel lehetne tenni azt a kérdést is, hogy a magát szocialistának és baloldalinak valló kormány mennyire baloldali és mennyire szocialista, ha ennyire érzéketlen az emberek problémáival szemben.

- Most lépjünk túl ezeken, próbáljuk megteremteni a terhek csökkentésének lehetőségeit, amelyek az emberek biztonságérzetét is növelik. Fontos, hogy az emberek szabadabban, nyugodtabban, a jövőbe vethető hittel élhessenek. Ez sajnos nem megy egyik pillanatról a másikra, bizonyos időnek el kell telni hozzá - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

- Szeretném folytatni azt a világot, azokat a beinduló fejlesztéseket, amelyek 8 évvel ezelőtt abbamaradtak, de erre sajnos nincs lehetőség. Meg kell találni a módot az újrakezdésre! Újra kell építeni azokat az alapokat, amelyeket szétromboltak! A Fidesz kormányzásának négy éve alatt már bebizonyította, hogy nem álom, hanem valóság az, ahogyan elképzeli Magyarországot, a régiót és a térséget. Nehéz feladat áll előttünk, jól tudom, de azt is látjuk, hogy a vidéki települések jelentős része sorvad, szegényedik. Fogy a lakosság és nem Szentesre költöznek be a térség lakosai, hanem elmennek máshova. Elgondolkodtató - fűzi hozzá.

­- De a város lakosságának száma is csökken. Igaz ennek demográfiai okai is vannak, viszont szerintem nem kimondottan ez a probléma, hanem az, hogy a városnak sincs megfelelő vonzereje. Nincs meg az a miliő, ami miatt többen szeretnének itt élni. Gondolok az iskolákra, az intézményekre, a különböző cégekre, akik nehéz helyzetben vannak, és inkább leépítenek, mintsem foglalkoztatást igénylő vállalkozásokba kezdenek. Eljött az ideje annak, hogy a vállalkozások élénkítésével, az adóterhek csökkentésével új munkalehetőségeket teremtsünk, s ezáltal beinduljon egy gazdasági folyamat. Hiszem azt, hogy ennek megvalósítására van lehetőség és alap a térségben. A magyar ember mindig volt olyan aktív, céltudatos, hogy a munkától nem félve, újra tud kezdeni sok mindent.

Lovas József