2010. február 5.

Kis kukta

Székelykáposzta darált hússal

Hozzávalók, 4 személyre: 30 dkg darált sertéshús, paprika, paradicsom, pirosarany, 1 doboz vecsési savanyú káposzta, 10 dkg rizs, babérlevél, kömény, só, egész és törött bors, tejföl, 1 vöröshagyma.

Elkészítés: A 30 dkg darált sertéshúst pörköltnek feltesszük és 20 percig főzzük, ízesítjük paprikával, paradicsommal, pirosarannyal. A dobozos vecsési káposztát és 10 dkg rizst teszünk hozzá, majd fűszerezzük (babérlevél, só, köménymag, egész és törött bors, zöldpaprika, paradicsom). Körülbelül egy óráig főzzük takarékon. Rántás nem kell, mert besűrűsödik a pörkölt miatt. A tetejét tejföllel meglocsoljuk. Nyáron friss fejes káposztával is készíthetjük, kevés kaprot is tehetünk bele, és amikor elkészült, ecettel savanyítjuk. Előre elkészíthető, így bármikor lehet melegíteni.

Micimackó kedvenc süteménye

Hozzávalók: 15 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 2 tojás, késhegynyi szódabikarbóna, 2 kanál méz, 40 dkg liszt, kevés tej.

Elkészítése: A porcukrot a margarinnal, a tojással, mézzel és a szódabikarbónával összekeverjük. Ezután a masszát kevés tejjel, 40 dkg liszttel jól összegyúrjuk és három részre osztjuk. A krémhez összekeverünk 20 dkg margarint, 20 dkg porcukrot, 2 vaníliás cukrot. Ezután 1 liter tejet 8 kanál lisztet simára főzünk. Ha kihűlt összekeverjük a margarinos cukorral. A krém felébe egy-két kanál kakaót teszünk. Miután a lapokat egyesével kisütöttük, megkenjük vaníliás és kakaós krémmel felváltva. Porcukorral megszórva tálaljuk.