2010. február 5.

Energiakorszerűsítés az intézményekben

A norvég alap támogatásával

Több mint 2 millió eurós pályázati forrást nyert Szentes a megújuló energia és energiakorszerűsítés céljára. A projektben 10 oktatási és szociális intézmény teljes energetikai modernizációja történik meg a városban - jelentette be sajtótájékoztató keretében Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. A támogatást a norvég alap biztosította, melynek 2009-ben lezárult az első 5 éves szakasza, azonban várható a folytatás.

A Norvég Nagykövetség szaktanácsadója, a program országos koordinátora Polgár Tamás elmondta: tavaly karácsony előtt lezárultak a program folytatásáról szóló tárgyalások az Európai Unió és Norvégia, illetve Lichten-stein és Izland között. Így megkezdődik az egyeztetés az uniós tagállamokkal. A lezárult szakaszban széles volt azoknak a területeknek a köre, amelyekben támogatást nyerhettek. Szentes az egyik kiemelten fontos területet, az energiahatékonyságot és környezetvédelmet célozta meg.

- Az épületfelújítások több hónapos és több éves előkészítés után jutottak el abba a stádiumba, hogy ma már a kivitelezés is elkezdődött. Most kerül sor a még hátralévő intézményekkel kapcsolatos közbeszerzési eljárás megindítására, a tenderkiírás öszszeállítására, illetve véglegesítésére. Ez azt jelenti, hogy a 2010-11-es fűtési szezonra mind a 10 intézmény esetében teljes egészében elkészülnek a vállalt munkálatokkal. A 10 megújuló intézményből 8 távfűtésre, termál alapú energiára tér át - hangsúlyozta a polgármester.

Szirbik Imre kitért arra is, hogy Szentes termálrendszere Európában az egyedülállók közé tartozik, mert több termálkút és hagyományos fűtőmű összekapcsolásával mintegy 3 ezer lakásegységet jelenleg is termálvízen keresztül fűtenek.

A pályázatban érintett épületek mindegyikében megtörténik a külső homlokzatok hőszigetelése és javítása, a külső nyílászárók cseréje, a födémek hőszigetelése, valamint az épületgépészeti rendszerek felújítása és cseréje. A távfűtési hálózat csatlakozási feltételei kiépültek a Köztársaság utcai óvodában, a Pollák és a Zsoldos középiskolákban. Az építési beruházások, homlokzati hőszigetelések megkezdődtek valamenynyi érintett intézményben, így a Családok Átmeneti Otthonában és az Árpád utcai óvodában is.

- Több intézmény esetében nemcsak a norvég alap keretein belül, hanem forráskoordinációval is dolgozunk. Tehát más pályázati forrással együtt az épület komplett felújítását tudjuk végezni. Például a bölcsőde esetében, ahol DAOP, vagy a Gyermekek Átmeneti Otthonánál, a Munkácsy utcai épületnél, ahol DARFT támogatást is felhasználunk - mondta el Szirbik Imre, aki szerint az eddigi pályázat eredményes és megbízható végrehajtása jó belépőt jelenthet a norvég alap következő periódusába.

Az önkormányzat a pályázati önrészt hitelből fedezi, a 3-5 éves időtartamra tehető visszafizetés abból az energia-megtakarításból történik, amely realizálódik a rekonstrukció után.

Döbrőssy Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője kitért arra, hogy a távfűtést 97 százalékban termálenergiával biztosították, csupán 3 százalékban használtak fel gázenergiát. Így a fogyasztott gáznapok száma is minimális, 19 nap volt egy fűtési szezonban. A tavaly elindult program keretében négy intézményhez már kiépítették a távvezetéket, tehát csatlakozási pontig megvannak a vezetékek. Egy intézmény esetében olajkiváltásról volt szó, ott ideiglenesen megoldották a fűtést. A fűtési szezon kezdetére a hátralévő négy intézmény is a rendszerbe kapcsolható. Úgy építik ki a vezetékeket, hogy meghagyják azokat a csatlakozási lehetőségeket, amelyre később más intézmények tudnak kapcsolódni.

Cseh-Lakos