XLI. évfolyam 15. szám

2009. április 17.

Megújulnak a zöldfelületek

A Kossuth tér 5. szám alatti épület teraszán is dolgoznak közcélú munkások. Az évek óta elhanyagolt, 100 négyzetméteres virágágyás 30-40 centiméter vastag földtakaróját termelik ki. Az új földbe pedig pozsgásokat és évelőket ültetnekKözcélú munka keretében fásítási és virágültetési program indult be Szentesen, amely várhatóan a hónap végéig tart a hamar beköszöntött nyár eleji időjárási viszonyok miatt. A közcélú munkások foglalkoztatása azonban nem fejeződik be április végén, novemberig folyamatosan vannak elvégzendő feladatok a város közterületein.

A program keretében több virágültetésre nyílik lehetőség, azon felül, amit egyébként is minden évben végez a városellátó intézmény. Plusz terület például a Csongrádi út, de sor kerül fásításra a Somogyi Béla, a Villogó, a Mészáros Lázár, a Béke, a Zrínyi utcákban és környékükön, valamint a Sopron soron. Több száz fát ültetnek el tavasszal, majd néhány hónap kihagyás után ősszel folytatják a fásítási programot.

2009. április 17.

Tavaly 62 volt a daganatos beteg

A szűrővizsgálatok jelentősége

Dr. Monoki Erzsébet főorvos értékeli a vizsgálat eredményétA Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke meglátogatta a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika Hema-to-onkológiai Osztályán fekvő gyermekeket, illetve felkereste a Dr. Bugyi István Kórházat, ahol mammográfiás vizsgálaton is részt vett a szentesi Egyesített Szociális Intézmény dolgozóival együtt, hogy felhívja a figyelmet a szűrés és a betegségmegelőzés fontosságára. Ennek a jelentőségéről beszélt a látogatáson jelen lévő Halmai László megyei képviselő (Fidesz MPSZ) is, aki kiemelte, hogy a nők sokkal bátrabbak, mint a férfiak, s minden tisztelete azoknak a nőknek szól, akik szembe tudnak nézni a kihívásokkal és a vizsgálatnak alá vetik magukat.

2009. április 17.

Petőfi: tervmódosítás kell

Múlt héten az országos tervtanács tárgyalta a szentesi Petőfi Szálló tervdokumentációját és néhány módosítást kért a beruházótól. Így például át kell tervezni a belső kert kialakítását és nem kerülhet kupola az udvaron épülő medencék fölé. Ha elkészülnek az új tervek, ismét a tanács elé kell vinni az anyagot, ami újabb csúszást jelent a kivitelezésben. Ha a tervzsűri engedélyez mindenre, elkészülhet a részletes, mintegy 4 milliárd forintos költségvetés és a beruházó kérheti az építési engedélyt, ami feltétele a hitelkérelemnek. Az önkormányzattal kötött szerződés értelmében a szállodaingatlan tulajdonjoga is akkor kerül a két fél által létrehozott projektcéghez, a Pendola-Szen-tes Kft.-hez, ha jogerős építési engedélyhez jutnak. Az építés előtt régészeti feltárásra lesz szükség a területen, csak ezután kaphatják meg a kiviteli engedélyt. Legkedvezőbb esetben is csak ősszel kezdődhetnek meg a szentesi Petőfi Szálló felújítási munkálatai.

Forrás: Rádió Szentes

2009. április 17.

Már 22 lopott autónál tartanak.

Rendőrségi szempontból csendesen teltek az ünnepnapok, tudtuk meg a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztályán. Április 13-án, a hajnali órákban történt egy rongálás. A Bocskai utcában parkoló személygépkocsi tükrét törte le eddig ismeretlen elkövető. A nyomozók azonban közel járnak a tettes kézre kerítésében, erre akár már a napokban sor kerülhet.

Egy bárányt és egy kost loptak el egy alsóréti tanyából április 12-ére virradóra a tolvajok. A bűnözőknek nem volt nehéz dolguk, mivel az állatokat őrizetlenül tartották egy bekerítetlen területen. A Jókai utca egyik kertjéből is állatokat vittek el, tíz tyúk és három kakas került valakinek az ünnepi asztalára.

2009. április 17.

CERAGEM = EGÉSZSÉG

Szeretné visszanyerni elveszettnek hitt egészségét?!

Ha igen, akkor várunk minden kedves vendéget a szentesi CERAGEM központba (Klauzál u. 20., a volt Cipőipari Ktsz, emeleten) április 28-án, kedden 14 órakor tartandó szemináriumunkra, amelyet Park Dong Yeol, a dél-koreai régióvezető tart.

(x)

2009. április 17.

Egy fel nem tett kérdés kapcsán

Magyarázkodom

Hétvégén üzenetem érkezett: Európai Parlamenti képviselőnk Szentesre érkezik, előadást tart, felvilágosít, kérdezhetünk. Elhatároztam, megyek, és azonnal belekezdtem kérdésem megfogalmazásába.

Bevezető: az utóbbi 50-60 évben a kommunista, majd a szociál-liberális kormányok mindent megtettek uralkodásuk meghosszabbításának érdekében. Ma már dédunokáink kontójára veszik fel hiteleinket. Józan gondolkodású ember nem ért egyet ezzel, a mai ellenzék pedig bizonyított, rövid regnálása idején csökkent az államadósság.

2009. április 17.

Színházkeresztelő

Száz éve történt

Tóth József portréja és szülőháza szentesi képeslaponNemcsak a színházterem, hanem a város életében is jelentős esztendő az 1909-es év. Szentes neves szülöttéről, Tóth József színészről nevezték el a Petőfi Szálloda belső részében, még 1898-ban átadott színháztermet. A névadás ötlete már 1903-ban felmerült, amikor Stark Nándor (papírüzlet tulajdonos, könyvtár-alapító, nyomdát működtető) javasolta a városi tanácsnak, hogy a jeles színészről nevezzék el a városi színházat.

2009. április 17.

Megyei Honismereti Verseny

Április 17-én, pénteken 9-14 óráig megyei hagyományőrző, játékos, honismereti versenyre kerül sor Csongrádon, a Kistérségi Történelmi Munkaközösség szervezésében. A megmérettetést akadályversenyként bonyolítják le, 5 fős csapatok, 5-6. osztályos tanulók részvételével.

A verseny helyszíne a csongrádi Művelődési Ház (később forgószínpadszerűen több helyszínen). Érkezés 9-10 óra között, a csapatokat fogadja Rostáné Hajdú Erzsébet, Kistérségi Történelmi Munkaközösség vezető. Gyülekezés a művelődési ház előterében, tízórai elfogyasztása, kötetlen beszélgetés, ismerkedés.

Az ünnepélyes megnyitó 10 órakor lesz, megnyitja Diószegi Franciska, a humánpolitikai iroda vezetője és Prof. Dr. Blazovich László, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke.

Résztvevő csapatok: Deszk, Makó, Deák Ferenc Ált. Iskola Damjanich János Ált. Isk., Klauzál Gábor Ált. Isk. (mindhárom iskola Szentes), Szeged, gimnázium és általános iskolák Csongrád, Csanytelek, Hódmezővásárhely.

2009. április 17.

Felavatták a focipályát

Évfordulónaptár - 2009.

545 éve, 1464. ápr. 11. A Hékédi család, illetve örökösei kérésére a fehérvári keresztes konvent és a budai káptalan határjárással tisztázta Szentes és Hékéd, valamint Szentjános és Böld között a választóvonalat.

200 éve, 1809. ápr. 11-én I. Ferenc osztrák császár utasította József nádort, hogy hívja fegyverbe a magyar nemesi fölkelést Napóleon francia császár ellen. Csongrád vármegye ezúttal 285 embert állított ki, amelyből Szentesre 43 fő esett. A besorozottakon kívül Szentesről 68-an önként léptek be a nemesi fölkelő seregbe, a lakosság pedig 2354 forintot és 13 lovat adományozott hadi célokra. A megye többi településéről is sok önkéntes jelentkezett, így a vármegye összesen 621 fővel szállt táborba.

2009. április 17.

Folytatódik a lomtalanítás

Április 21-én folytatódik a lakossági lomtalanítás. A felsőpárti, a nagyhegyi és a központi városrész egyes területei után április 21-én, kedden a Sárgaparton gyűjtik a felhalmozódott hulladékot.

Ezen a napon a Derzsi K. J., a Rákóczi F., a Batthyány, a Sima F. utcák, a Nádas sétány, a Boros S., a Szalai és a Dessewffy A. utcák által határolt területről szállítják el a lomot. Szintén április 21-én következik soron a Csongrádi út és a Kurca által határolt terület, beleértve a Kertvárosi lakótelepet, illetve a Kiss Zs., a Balogh J., a Hegedűs L. és a Kurca sor által határolt területet.

2009. április 17.

Gyermekelőadás

A Szentesi Művelődési Központ bérletes gyermekelőadásait a Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartja. Április 22-én, 9 órakor, 10 óra 30 perckor és 14 órakor a Vándormuzsikusok című jelmezes gyermekkoncertet a Holló együttes előadásában láthatja a közönség. Jegyek csak a délutáni előadásra kaphatók a helyszínen.

2009. április 17.

Látogatás

A Szentesi Művelődési Központ Király István Kertbarát Köre legközelebbi öszszejövetelét április 20-án, hétfőn tartja a szokott időben. A program szerint egy közeli díszfaiskolába látogatnak el a tagok.

2009. április 17.

Kiállítás

A Tavasz a természetben című képzőművészeti kiállítás megnyitó ünnepségére várják az érdeklődőket április 17-én, pénteken 15 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2009. április 17.

A hatékonyság érdekében

A polgármesteri hivatal szervezetfejlesztése

Az önkormányzat még tavaly nyáron pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Program támogatási rendszeréhez, a polgármesteri hivatal szervezetfejlesztésére, a korszerű szervezési-működési kultúra meghonosítása céljából. A beküldött anyag sikeresen szerepelt, mintegy 17 millió 819 ezer forintot nyertek a projekt megvalósítására. A megvalósításban nemcsak a polgármesteri hivatal, hanem 6 önkormányzati intézmény érintett alkalmazottai is részt vesznek.

2009. április 17.

Vállalkozások támogatása

Vállalkozói fórumot tartott a Szentesi Kistérség Többcélú Társulás. Az előadók - Matkócsik Pál Ferenc, Barát Endre kistérségi koordinátorok és Tonnes Zsolt, a Munkaügyi Központ kirendeltség-vezetője - ismertették a gazdasági életben jelenlévő problémákra rendelkezésre álló megoldási lehetőségeket. A tájékoztatók érintették - egyebek mellett - a kedvezményes hitelek, a gazdaságfejlesztési pályázatok, a munkahely megtartás, munkahelyteremtés, a célzott támogatások témakörét.

2009. április 17.

Szivárványos sikerek

Cseh Lajos, az idei alkotódíjas átveszi Szűcs Lajos alpolgármestertől az elismeréstKezdjük az eredményekkel. Országos tehetségkutató versenyt hirdetett meg a Grund Klubhálózat három előadó-művészeti ágban. A Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskolából néptánc-kategóriában Török Zoltánt és Török Zsoltot nevezték a versenyre. Az elődöntőket hét nagyvárosban rendezték, a jelentkezők száma meghaladta az ezer főt. Közülük választották ki azt a kettőszázegynéhány versenyzőt, köztük a két szentesi táncost, akik részt vehettek a csillebérci országos döntőben. A március 21-én megrendezett színvonalas versenyen a zsűri, melynek elnöke Péli Barnabás volt, a két tanulót bronz minősítésben részesítette. A táncosok meghívást kaptak egy nyári nagyszabású csillebérci rendezvényre, ahol önálló produkcióval szerepelhetnek. A felkészítő tanár Magyar Imre.

2009. április 17.

Mákvirágok között Koszta József

Múzeumi műkincsünk vendégségben

Koszta József festménye az érdeklődés középpontjában, az egri várbanA magyar nyelv szép számú fordulatot kínál arra, ha valakinek a viselkedését negatívan akarjuk minősíteni. Ezek közül lassan kiveszőfélben van a "mákvirág" kifejezés, ehhez itt-ott nyomatékként még a szép vagy a gyönyörűséges jelző is társul. Ennek végiggondolására egy olyan képzőművészeti kiállítás késztetett, amelyhez kölcsönkérték Koszta Józsefnek, múzeumunk névadójának a Mákvirágok között c. festményét.

2009. április 17.

Laktanyaparancsnokok a levéltárban

A múltat örökíti meg, a láthatót ábrázolja

Kőrösi Árpád és Sinka Zsolt az első kiállítás helyszínén, SzegváronHat laktanyaparancsnok és két katonaművész portréját ajándékozta a szentesi levéltárának Kőrösi Árpád. A helyi festőnek nemrég kiállítása is nyílt - első alkalommal - Szegváron, Sinka Zsolt egykori erőemelő világbajnok edzőtermében.

Mint ahogyan Kőrösi Árpád elmondta, 5-6 éve fest, vászonra és farostlemezre egyaránt. Olajfestékkel dolgozik. A portrék elkészítésére azért vállalkozott, mert véleménye szerint fontos megörökíteni ezeknek a magas rangú, neves katonáknak az emlékét. Képei az alakulat parancsnokai közül Hunyadi Ferenc vezérőrnagy, Tóth István ezredes, Juhász József ezredes, Mezei Gábor dandártábornok, Kovács István vezérőrnagy és Nyers József mérnök ezredes alakját örökítik meg az utókor számára, míg a katonaművészek között Bese László alezredes szerepel, aki fazekasságával már évtizedek óta öregbíti a város hírnevét. A másik megörökített egykori katona Kun Rezső őrnagy, aki grafikusként és festőként tevékenykedett.

2009. április 17.

Évadzáró Matthew Mitchellékkel

A Zene-Világ-Zene 2008/2009. évi, méltán sikeres koncertsorozata április 24-én, pénteken 19 órai kezdettel zárul a zeneiskolában. Mondhatni, két formáció lép fel: a Matthew Mithell Group, valamint a belőle kiszakadt duó, a Frontera Del Sol. Utóbbit a rendkívüli improvizatív készséggel bíró új-zélandi gitároson kívül a dobos és ütőhangszeres Kertész Ákos alkotja, a "group" pedig a Dél-Alföld talán legpontosabb nagybőgősével, Resch Bélával egészül ki.

2009. április 17.

Ági átváltozása

"Kinyitottak, mint egy ládikát"

Még felkészítőjét is meglepte Hegedűs Ágnes, amikor egy hét leforgása alatt megnyerte a városi balladamondó, majd a Petőfi-szavalóversenyt is úgy, hogy pár hónappal előtte a nulláról indult. Ombódi Csilla drámatanár a kislány sikere kapcsán arra szeretné felhívni pedagógustársai figyelmét, hogy keresni kell a rejtett értékeket.

Ági felkészítője azt mondja, 16 éves tanári pályája alatt voltak eredményes versenyzői, ám nekik volt már "múltjuk". Nem így az önbizalom hiányos, abszolút kezdő Áginak. Mégis, a Horváth Mihály Gimnázium hatosztályos tagozatán tanuló, nyolcadikos lány a közelmúltban a balladamondó versenyen 20 induló közül első lett, majd megismételte ezt az eredményt 17 versmondó közül, rutinos versenyzőket is maga mögé utasítva.

2009. április 17.

Az édesanyai hivatásról

A szentesi Keresztény Pedagógus Társaság meghívására az édesanyai hivatásról beszélget az ifjúsági házban dr. Lévai Anikó április 22-én, szerdán 18 órától. A beszélgetést vezeti Sinka Henrietta vezeti.

2009. április 17.

Magyar filmek hete

Mai magyar filmeket láthat a közönség a városi könyvtárban április 20-23-ig, hétfőtől-csütörtökig. Hétfő: Fehér tenyér (2005) - Hajdu Szabolcs, kedd: Irodalom (2008) - Bereményi Géza, szerda: Overnight (2007) - Török Ferenc, csütörtök: Fekete Kefe (2006) - Vranik Roland. A vetítések 18 órakor kezdődnek, a belépés ingyenes.

2009. április 17.

Fesztivál

"Rejtelmek, ha zengenek.." címmel hirdette meg Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye pedagógus szakszervezete az alkotó pedagógusok elő-adóművészeti fesztiválját, melyet a Szentesi Művelődési Központ szervezésében rendeznek meg, április 18-án, szombaton 15 órától a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2009. április 17.

Tenyéren hordott Vajdaság

Sok országban járt már az a fotókiállítás, mely a múlt héten nyílt az ifjúsági házban. A szomszédunkból érkeztek az alkotások, az újvidéki székhelyű Vajdasági fotó-, film- és videoszövetség tagjainak bemutatkozása túl a művészi jelentőségén arról mesél, hogy a szülőföldjüket a tenyerükön hordják.

Ez a címe is a kiállításuknak: Vajdaság a tenyerünkön. Közülük Lennert Géza úgy fogalmaz: metszetet kapunk a Szerbia északi részének Vajdaság nevű tartományában élő és alkotó fotográfusok újabb munkáiból, akik között legnagyobb részben amatőr fotósokat találunk, például mérnökembert, tanárt, orvost, nyugdíjast, az elnökük pedig nem más, mint tűzoltó. Más a látásmódjuk, különbözik a témaválasztásuk: mosolygó gyerekek portréitól, az aktportrén, a vajdasági szántóföldek, erdők ábrázolásán át vezet a vizuális út a válogatáson a nagykikindai óriástökökig. A vezérfonal: a Vajdaságot a szívükben hordják.

2009. április 17.

Bemutatkozik a szivacskézilabda

Április 25-én, szombaton rendezik meg a Dr. Papp László Sportcsarnokban az I. Kiss Bálint Kézilabda Utánpótlás Tornát, a Kiss Bálint Általános Iskola és az ASA-Consolis- Hódmezővásárhelyi Kézilabda Klub közös szervezésében. A rendezvényen, amely reggel 8 órakor kezdődik és előreláthatóan délután 4 órakor ér véget, az 1999-ben, vagy az után született ifjú kézilabdázók lépnek majd pályára. A tornán tizenöt csapat képviselteti magát, a rendező HNKC-Szentes együttesén kívül érkeznek csapatok Szegedről, Kistelekről, Csongrádról, Óföldeákról, Szekszárdról, Hajdúnánásról, Lajosmizséről és Kecskemétről. A rendezők tervei szerint olyan fiatalok is kilátogatnak szüleikkel a rendezvényre, akik az itt tapasztaltak alapján kedvet kapnak majd a szivacskézilabdázáshoz, hiszen így megszerezhetik ennek a sportágnak az alapjait, és később már rendes labdával játszva érhetnek el sikereket leendő klubjaikban. A kézilabda tornára a belépés díjtalan, de a rendezők minden szurkolónak, vendégnek tombolajeggyel kedveskednek. Így azok az eredményhirdetés után sorsoláson vehetnek részt, és vihetnek haza ajándékokat a támogatók jóvoltából. Érdemes tudni a lebonyolításról, hogy a mérkőzések három pályán zajlanak, öt csapatos csoportokban. A játékidő kétszer 10 perc, egy csapatban három mezőnyjátékos és egy kapus léphet pályára egyszerre. A három csoport első két helyezettje jut a legjobb hat közé, majd a körmérkőzéseket követően dől el a tornagyőzelem sorsa. Érdekesség, hogy a győztes vándorserleget vihet haza, de ezt a következő évben vissza kell hoznia. Ha valamelyik csapat három egymást követő évben megnyeri a tornát, akkor a vándorserleg végleg a birtokába kerül.

H. V.

2009. április 17.

Országos bajnokság

A Pollák DSE Judo Szakosztályának versenyzői a Junior Országos Egyéni Bajnokságon léptek tatamira, ahol 3. helyezett lett Kalydy Patrícia (-70 kg) (A döntőbe jutásért a Junior Európa Bajnok, illetve junior világbajnoki 3. helyezett Joó Abigél tudta csak megállítani.). A dobogó legfelső fokára állhatott fel Gila Nóra (-78 kg). Mindketten első éves ifjúsági versenyzők.

A verseny április 19-én, vasárnap 11 órakor látható a Sport 1 műsorában.

2009. április 17.

Másodszor gurult a kamera

Ismét nyílt napot tart a St. Jupát SE.

A Bökényi Duzzasztót célozták meg a Gurul a kamera projektben résztvevő fiatalok április 4-én, szombaton. A kerékpáros forgatás második túrájával a kistérség egy újabb részletét kívánták bemutatni a csapat tagjai, akik előbb a szentesi szivattyútelepet keresték fel.

Az idő kegyes volt hozzájuk, a verőfényes napsütés mellé, enyhe, megfelelő mértékű és irányú szél társult. A tervezett forgatási menetet jól tartva, viszonylag jó tempóban haladva tudták rögzíteni a jelenteket. A második, jó hangulatú kirándulás sikeres volt, a közel 30 kilométeres távot 18 fős csapat teljesítette, majd 2 órás menetidővel. A fiatalok követező filmes túrájára április 18-án, szombaton 9 órától kerül sor, a csapat Nagymágocs látványosságait keresi fel. A projektről további információ a www. gurulakamera.extra.hu címen található.

A St. Jupát SE. következő programja április 25-én, szombaton egy nyílt nap lesz. A rendezvény keretében a Gördülő generációk - együtt a cél felé elnevezésű, korhatár nélküli kerékpáros kirándulás következő fordulójára, valamint túrakenuzásra és mászófala-zásra is sor kerül. Az egyesület tagjai az érdeklődőket 10 órára a Dózsa-házhoz várják, onnan indul a kerékpártúra, valamint 15 és 17 óra között szintén itt rendezik meg a többi sportprogramot.

2009. április 17.

Foci

Május 1. Kispályás Labdarúgó tornát rendeznek május 3-án, vasárnap 8 órától a Pusztai László Sporttelepen. Nevezni lehet a Szabadidős Sportklub Tóth J. u. 28/a. alatti helyiségében, április 22-én, szerdán 17 óráig.

2009. április 17.

Sportmajális

A Szabadidős Sportklub az önkormányzat és a társult civil szervezetek együttműködésével május 1-jén ismét megszervezi hagyományos tavaszi sportgáláját a Pusztai László Sporttelepen. A rendezvényen 9 órától gyermek labdarugó tornára kerül sor a Kinizsi pályán a HSZATÁK rendezésében. Szintén ebben az időpontban indul fogatokkal a Városkerülő felvonulás (útvonal: Spartacus pálya-Kiss Zs. u. - Rákóczi u. - Kossuth u. - Sporttelep), az önkéntes tűzoltók versenyét és bemutatóját a "pockos pályán", valamint légfegyveres lövészetet és fúvócső bemutatót az íjász pályán tartanak.

10 órától a színpadon tánccsoportok fesztiválját, a Spartacus pályán fogathajtók versenyét, a "pockos pályán" pedig a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. 14 órától kutya ügyességi és szépségversenyre, 15 órától díjlovagló bemutatóra kerül sor a "pockos pályán". A szervezők a vendégeket virslivel és friss tejjel várják.

2009. április 17.

Bronzra hangolnak

A bajnoki elődöntő első mérkőzését vívta az elmúlt hétvégén a fővárosban a Honvéd Domino vendégeként a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK női vízilabda csapata. A két együttes 10 pontig tartó párharcában már a szombati derbi előtt a Honvéd állt jobban, hiszen a középszakaszban mindkét alkalommal nyerni tudtak Györe Lajos tanítványai. Kotováék ellen, így hat pontot hoztak magukkal az elődöntőbe. Sajnos a Dominó ezúttal is jobb volt, most 13-5-re győztek Kistelekiék. Összesítésben már 9-0 az eredmény, így nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsuk: a finálé egyik résztvevője a Honvéd lesz majd, a Hungerit pedig a bronzérem megszerzését veheti célba. Egy mérkőzés azonban még hátra van, erre szombaton 18 órától kerül sor a ligeti uszodában. Dr. Tóth Gyula, a szentesiek mesteredzője az előzetes történések alapján rosszabb játékra számított, ehhez képest a harmadik és a negyedik negyed szoros eredménye számára is kellemes meglepetés volt. A találkozón Kertes Annára betegség, Árkossyra volt klubjának kölcsönadási kérelme miatt nem számíthatott az edző. Szabó Xénia pedig az utolsó pillanatban tudta vállalni a játékot. Az Eger elleni bronz-csatában talán már valamennyien a csapat rendelkezésére állnak.

2009. április 17.

Nemzetközi kosárlabda

A hétvégén három napos nemzetközi mini utánpótlás kosárlabda kupát rendeztek a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. A helyi kosárlabda klub által megszervezett bajnokságot Szűcs Lajos nyitotta meg. Az alpolgármester köszöntötte a hazai és külföldi játékosokat is, akik többek között Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából, Romániából érkeztek, de csapat képviselte Szegedet, Békést és Nyíregyházát is. Sőt 5 budapesti együttes is eljött a nemzetközi kupára. A helyi válogatottból 3 csapatot állított össze edzőjük Alek-szandar Preskar, aki egyébként a program fő szervezője is volt.

A 16 csapat mintegy 200 kosarasa mérte összes tudását a négy pályán, körmérkőzéses rendszerben. Így összesen 57 kosárlab-da mérkőzést láthatott a sportszerető közönség, amely kosárdobó versenyt is megtekinthetett. A mini utánpótlás kosárlabda kupa után minden résztvevő csapat egy-egy serleggel térhetett haza.

2009. április 17.

Pótfűtés

- Ha holnap eljössz hozzánk vacsorára, akkor neked adom a szüzességem, még aznap este - mondja a lány a fiúnak.
A srác ennek nagyon megörül, és miután a lányt hazakísérte, elmegy a patikába. Óvszert kér, és elmondat a patikussal mindent, amit tudni kell a szexről és egyebekről.
Másnap, amikor a fiú megérkezik a szülők már az asztalnál ülnek. Amikor a fiú leül, megkérik, hogy mondja ő az asztali áldást. A srác nagyon sokáig imádkozik lehajtott fejjel.
- Hagyd már abba, nem is sejtettem, hogy ilyen vallásos vagy! - súgja a lány a fiúnak.
- Én sem, hogy az apád patikus.

2009. április 17.

Kis kukta

  • Sonkával sült laskagomba
  • Sonkás krumplipuffancs
2009. április 17.

Csak emberségesen!

Napjainkban egyre több embernek okoz gondot a villany- vagy a gázszámla kifizetése. A magas fogyasztói árak, az alacsony munkabérek miatt sokan adósak maradnak a szolgáltató cégeknek. Pásztor Antal SZDSZ-es képviselő egy korábbi interpellációjában az elszegényedett emberek megsegítésére tett javaslatot. Kérte, hogy a képviselő-testület az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok (például: SzentesVíz Kft., Szentes Városi Szolgáltató Kft.) esetében tegye kötelezővé, a Démász Zrt. és a Dégáz Zrt. szolgáltatókat pedig kérje fel arra, hogy az ügyfelek számlatartozásakor a szolgáltatás kikapcsolása előtti utolsó stádiumban ne csak az ügyfelet, hanem a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályát is értesítse annak érdekében, hogy lehetőség legyen segítségnyújtásra. Időközben két törvény is szabályozta a szolgáltatókkal kapcsolatos teendőket, melynek értelmében a kikapcsolást a megelőző második írásbeli értesítés fogyasztó részére történő megküldésével egyidejűleg az illetékes települési önkormányzat jegyzőjét és a felhasználási hely szerint illetékes gyámhivatalt is értesíteni kell.

2009. április 17.

Vízipóló

A férfi vízilabdában Vass Sándor csapata szombaton 19 óra 30 perctől az OSC otthonában vendégeskedik, és idegenben próbálnak meg bravúros eredményt elérni. Nem lesz egyszerű a feladat, mivel Horváth Tamás - bár elkezdte az edzéseket - továbbra sem védhet, Szabó Zoltán pedig újra belázasodott, így ő sem szerepelhet a csapatban. Visszatérhet viszont a kapuba Majoros Ferenc, illetve Ambrus és Szénászky játékára is számíthat Vass mester. Az alapszakaszt majd egy hét múlva, itthon zárja a Bodrogi-Bau, akkor a Ferencváros lesz az ellenfél.

H. V.

2009. április 17.

Egészség

A Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete április 21-én, kedden egészségnevelési előadásokra várja az érdeklődőket a Tóth József Művelődési és Ifjúsági Házban. 10 órától dr. Gyovai Gabriella Serdülőkori párkapcsolatok, 16 órától Binderné Berkecz Mária Rendhagyó szülői értekezlet a családterápiáról címmel tart előasát. 14 óra 30 perctől a Budapest végállomás című filmet vetítik, a drogfogyasztás veszélyeiről.

2009. április 17.

Csecsemőápolás

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját április 24-én, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Szabó Katalin és dr. Soós Beáta tart előadást a csecsemőápolásról és a homeopátiáról.

2009. április 17.

Fotókiállítás

A Maya-trió operett és nosztalgia műsora lesz a Művelődési Központ pódiumbérletének ötödik, utolsó előadása április 20-án, hétfőn 18 órakor a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében. Jegyek még kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2009. április 17.

Családi események

Született: Áchim Imrének és Volford Beátának Tekla, Nagy Zoltánnak és Pallagi Emőkének Laura, Balogh János Csabának és Csorba Andreának Csaba János, Túri-Kis Istvánnak és Szili Borbálának Anna, Grósz Jenőnek és Kallai Beatrixnek Fanni, Donka Attilának és Birov Bernadettnek Emma, Kósa Tibornak és Gutpintér Editnek Patrik Tibor nevű gyermeke.

Elhunyt: Török József, Lázár György, Berezvai Miklós, Mónus Lajos, Mészáros Berkecz Sándor, Bazsó Imréné Balog Julianna, Farsang Lászlóné Komendát Katalin, Ignácz Mártonné Pachinger Mária, Varga Jánosné Mészáros Jusztina, Szabó Imréné Ökrös Erzsébet, Szabó Lajos Antalné Szuhay Éva Klára, Kocsi Jánosné Varga Mária, Adler Józsefné Janó Erzsébet, Justin Imréné Fekete Terézia, Keller Jánosné Forgó Piroska.