2009. április 17.

Megújulnak a zöldfelületek

A Kossuth tér 5. szám alatti épület teraszán is dolgoznak közcélú munkások. Az évek óta elhanyagolt, 100 négyzetméteres virágágyás 30-40 centiméter vastag földtakaróját termelik ki. Az új földbe pedig pozsgásokat és évelőket ültetnekKözcélú munka keretében fásítási és virágültetési program indult be Szentesen, amely várhatóan a hónap végéig tart a hamar beköszöntött nyár eleji időjárási viszonyok miatt. A közcélú munkások foglalkoztatása azonban nem fejeződik be április végén, novemberig folyamatosan vannak elvégzendő feladatok a város közterületein.

A program keretében több virágültetésre nyílik lehetőség, azon felül, amit egyébként is minden évben végez a városellátó intézmény. Plusz terület például a Csongrádi út, de sor kerül fásításra a Somogyi Béla, a Villogó, a Mészáros Lázár, a Béke, a Zrínyi utcákban és környékükön, valamint a Sopron soron. Több száz fát ültetnek el tavasszal, majd néhány hónap kihagyás után ősszel folytatják a fásítási programot.

A fák metszését is befejezték, az öt éven belül elültetett fák kitányérozását most végzik, és próbálják megszervezni, hogy folyamatos legyen a fák öntözése. Ebben a munkában a városellátó intézmény is részt vesz. A közcélú munkások a park-fenntartási feladatokban is segítenek - tájékoztatta lapunkat Baloghné Berezvai Csilla, városi főkertész.

Jelenleg körülbelül 30 közcélú munkás dolgozik városszerte a parkgondozás terén. Az egyik 10 fős csoportba, azaz a metsző brigádba nők is tartoznak. A hölgyek köztisztasági feladatokat végeznek, illetve a játszótereken naponta lazítják az ütéscsillapító aljzatot és a szemétszedés is a feladatuk a Kossuth Lajos utca északi és déli oldalán. A harmadik brigád a városellátó intézmény munkaszervezése alá tartozik. A jövőben pedig várhatóan csatlakozik még egy csoport, a tagok feladata döntően a díszburkolatok és a járdaszélek takarítása, gyommentesítése lesz. Munkájukkal várhatóan folyamatosan rendbe lehet tartani a frekventáltabb területek díszburkolatát.

- Közmunkások végzik a fák tányérozását is, melyre eddig nem volt kellő számú munkaerő. Eddig az őszi és tavaszi fásítási programot vállalkozásba adtuk ki, de sokszor elmaradt a fák kitányérozása. Főleg ősszel, mert akkor kupacoltunk télire, és nem minden lakos végezte el ezt a munkát. A program keretében ezt a problémát is szeretnénk megoldani. Eddig az Ilona-parti parkerdő hulladék-mentesítésére és az aljzatnövény kitakarítására sem volt elég ember. Most ott és a Nagyhegyszéli úton is rendezettebb, ápoltabb környezetet szeretnénk kialakítani és fenntartani - mondta el a főkertész.

Továbbá a sportpálya szélének hulladék-mentesítése is feladat lesz, hiszen oda az utóbbi időben hajléktalanok, italozók és drogosok költözte be, s rengeteg szemetet hagynak maguk után.

Az intézményeket is megkérdezték a növényültetési igényükről, közülük 23 jelezte, hogy milyen és hány darab növényt kér. Sőt vannak olyanok is, akik munkaerő segítséget is szeretnének igénybe venni az ültetéshez. Ezeket a munkálatokat folyamatosan végzik el a közeljövőben.

Cseh-Lakos