2009. április 17.

Évadzáró Matthew Mitchellékkel

A Zene-Világ-Zene 2008/2009. évi, méltán sikeres koncertsorozata április 24-én, pénteken 19 órai kezdettel zárul a zeneiskolában. Mondhatni, két formáció lép fel: a Matthew Mithell Group, valamint a belőle kiszakadt duó, a Frontera Del Sol. Utóbbit a rendkívüli improvizatív készséggel bíró új-zélandi gitároson kívül a dobos és ütőhangszeres Kertész Ákos alkotja, a "group" pedig a Dél-Alföld talán legpontosabb nagybőgősével, Resch Bélával egészül ki.

A trió a fenti hangversenysorozat rendszeres vendége. Mégis, minden koncertjük más, hiszen a szentesi fellépéseiket a folytonos megújulás jellemzi. Ezúttal meglepetés-vendéggel lépnek színpadra, akivel csak itt és most játszanak majd, és akiről azt lehet tudni, hogy zongorista. (Na jó, elárulom még róla, hogy egykor Binder Károly tanítványa volt, ma pedig alapembere az ifjú és bűbájos jazzénekesnő zenekarának, aki előbb Japánt hódította meg, és csak azután Magyarországot.) A mostani MMG-előadás teljes mértékben nélkülözi az avantgarde jazz-kísérleteket. A megszólaló kompozíciókat a tradíciók tisztelete mellett ezúttal is átszövi a világzene, valamint a különböző kortárs és autentikus népzenei elemek. Az ily módon feldolgozott jazz standardokat hasonló stílusban írott saját kompozíciók váltogatják.

Ami pedig a Frontera Del Solt illeti: van abban némi pikantéria, ha egy új-zélandi - magyar duó vérpezsdítő latin-amerikai muzsikával áll elő! Matthew Mithell akusztikus gitárt vesz kézbe, Kertész Ákos pedig a hangszerhez illő finom megoldásokat alkalmaz majd az ütős szettjein. Cél a különféle latin-amerikai muzsikák ötvözése, magas szintű szintetizálása.

Az átmeneti búcsú tehát méltónak ígérkezik ahhoz a rendezvénysorozathoz, ami ősszel - az előzetes hírek szerint - minimum hasonló nívón folytatódik majd.

Olasz Sándor