2009. április 17.

Tenyéren hordott Vajdaság

®ivkovic Milan - JuhászSok országban járt már az a fotókiállítás, mely a múlt héten nyílt az ifjúsági házban. A szomszédunkból érkeztek az alkotások, az újvidéki székhelyű Vajdasági fotó-, film- és videoszövet-ség tagjainak bemutatkozása túl a művészi jelentőségén arról mesél, hogy a szülőföldjüket a tenyerükön hordják.

Ez a címe is a kiállításuknak: Vajdaság a tenyerünkön. Közülük Lennert Géza úgy fogalmaz: metszetet kapunk a Szerbia északi részének Vajdaság nevű tartományában élő és alkotó fotográfusok újabb munkáiból, akik között legnagyobb részben amatőr fotósokat találunk, például mérnökembert, tanárt, orvost, nyugdíjast, az elnökük pedig nem más, mint tűzoltó. Más a látásmódjuk, különbözik a témaválasztásuk: mosolygó gyerekek portréitól, az aktportrén, a vajdasági szántóföldek, erdők ábrázolásán át vezet a vizuális út a válogatáson a nagykikindai óriástökökig. A vezérfonal: a Vajdaságot a szívükben hordják.

Lennert Gézának és Nagy Istvánnak, a Szentesi Fotókör vezetőjének egy hónapos internetes levelezéséből alakult ki a jelenlegi tárlat. A Szentesi Fotókörnek pedig, a most kialakult szakmai kapcsolatnak köszönhetően, a későbbiekben szintén lehetősége lesz bemutatkozni a Vajdaságban. Nagy István úgy látja, hogy míg a szentesiek a régi eljárások hívei, kísérletezgetnek, addig a vajdaságiak jellemzően maradnak a digitális technikánál.

Lennert Géza - LókupecA szentesi önkormányzat részéről Móra József köszöntötte a vendégeket. A képviselő számára ez a kiállítás elsősorban az emberi kapcsolatokról szól. Egyrészt, mert felesége Zentáról származik, másrészt utalt egy városi kapcsolatra: Szentes legrégebben Bácskatopolyával kötött testvérvárosi szerződést, még 1969-ben. Ezek a szerbiai kapcsolatok pedig a képviselő szerint azt jelentik, hogy az emberek között nincsenek meg azok a határok, melyeket a politikusok rajzolnak, s a képeken megjelenő emberek kifejezik a népek közös sorsát.

A vendégek alkotásaiból 60-at válogattak a kiállításra, melyen 38 alkotó mutatkozik be a helybeli közönségnek, április 28-ig.

D. J.