2009. április 17.

Kis kukta

Előfordul, hogy több sonkát veszünk, mint kellene, nehogy szégyenben maradjunk a húsvéti vendégsereg előtt. Hiába kínálgatjuk a családnak, már senki nem kívánja. A tormás sonka-főtt tojás variáció helyett, íme az ajánlatunk.

Sonkával sült laskagomba

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej hagyma, 10 dkg vaj vagy  margarin, 40 dkg főtt sonka, 50 dkg laskagomba, 8 ek. zsemlemorzsa, 2 szál petrezselyem.

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, és apró kockákra, a sonkát ujjnyi vékony csíkokra vágjuk. A gombák szárának végeit lecsípjük, papírkendővel tisztára töröljük vagy folyó víz alatt gyorsan megmossuk, a nagyobbakat félbe, negyedbe vágjuk. A tárkonyt megmossuk, letépkedjük a leveleit. A sütőt 180 fokra (gázsütő: 2. fokozat) előmelegítjük. Egy sütőedényt vékonyan kivajazunk. A hozzávalókat sütőtálba tesszük, lazán összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Néhány tárkonylevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit a sonkás gombához adjuk. A tetejére morzsoljuk a maradék vajat, meghintjük a zsemlemorzsával, és a sütőben kb. 20 percig, enyhe pirulásig sütjük. Megszórjuk a félretett tárkonylevelekkel, friss kenyér kíséretében tálaljuk. 

Sonkás krumplipuffancs

Hozzávalók: maradék krumplipüré (3 dl), maradék, felkockázott sonka, 10 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 10 dkg liszt kevés sütőporral keverve, só, bors.

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, majd forró olajban kisütjük.