2009. április 17.

A hatékonyság érdekében

A polgármesteri hivatal szervezetfejlesztése

Az önkormányzat még tavaly nyáron pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Program támogatási rendszeréhez, a polgármesteri hivatal szervezetfejlesztésére, a korszerű szervezési-működési kultúra meghonosítása céljából. A beküldött anyag sikeresen szerepelt, mintegy 17 millió 819 ezer forintot nyertek a projekt megvalósítására. A megvalósításban nemcsak a polgármesteri hivatal, hanem 6 önkormányzati intézmény érintett alkalmazottai is részt vesznek.

A pályázat benyújtásának indoka az volt, hogy a polgármesteri hivatalok működésében és teljesítményében jelentős különbségek mutatkoznak ma Magyarországon. A különbségek egyik oka, hogy az elmúlt 15 évben az önkormányzatok nem kaptak szervezetfejlesztést célzó rendszerszintű támogatást. Holott a helyi ügyek gyors és szakszerű intézése, a bürokratikus akadályok mérséklése, a lakókkal és vállalkozókkal való partneri kapcsolat kialakítása alapvető elvárás az önkormányzatokkal szemben.

A szentesi polgármesteri hivatal stratégiai céljaihoz kapcsolódva a projekt keretében megvalósuló fejlesztés a teljes működési rendszerelemzés, a 18 részterületre kiterjedő elemzési tevékenység, az elemzések eredményeire épülő szervezetfejlesztési tanácsadás, illetve fejlesztés, átalakítás a tanácsadás keretében kidolgozott akcióterv alapján. Ezen kívül ide tartozik a kompetenciafejlesztés is, a célokhoz illeszkedő szemléletmódú és tematikájú akkreditált gyakorlati képzések által.

A polgármesteri hivatal és a bevont hat önkormányzati intézmény érintett alkalmazottai 5 féle akkreditált képzési programon szereznek munkakörüknek megfelelő képesítést és olyan kompetenciák birtokába jutnak, melyek a szervezetfejlesztés során a működésbe beépített stratégiai, illetve projektszemléletet, ügyfélközpontúságot tükrözik. Emellett pedig képessé teszik őket az átalakított folyamatok optimalizált működtetésére és hatékony módszerek alkalmazására.

A program célja, hogy szervezetfejlesztéssel, s ennek eszközeként képzéssel, a munkavállalók tudásfejlesztésével, elemzési és tanácsadási szolgáltatással, s az ezen alapuló hatékonyságnövelő lépések, átalakítások végrehajtásával hatékonyabbá váljon a polgármesteri hivatal működése és közszolgáltatásainak minősége.