2009. április 17.

Tavaly 62 volt a daganatos beteg

A szűrővizsgálatok jelentősége

Dr. Monoki Erzsébet főorvos értékeli a vizsgálat eredményétA Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke meglátogatta a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika Hema-to-onkológiai Osztályán fekvő gyermekeket, illetve felkereste a Dr. Bugyi István Kórházat, ahol mammográfiás vizsgálaton is részt vett a szentesi Egyesített Szociális Intézmény dolgozóival együtt, hogy felhívja a figyelmet a szűrés és a betegségmegelőzés fontosságára. Ennek a jelentőségéről beszélt a látogatáson jelen lévő Halmai László megyei képviselő (Fidesz MPSZ) is, aki kiemelte, hogy a nők sokkal bátrabbak, mint a férfiak, s minden tisztelete azoknak a nőknek szól, akik szembe tudnak nézni a kihívásokkal és a vizsgálatnak alá vetik magukat.

Magyar Anna elmondta: Magyarországon évente körülbelül 6 ezer nőgyógyászati daganatot diagnosztizálnak, melyből 2300 végzetes. Ezért nagy jelentősége van a szűrésnek. Lélektani okai is vannak, hogy ilyen sok végzetes kimenetelű megbetegedés volt, mert félnek a nők elmenni a vizsgálatra, hiszen félnek egy esetleges rossz hírtől.

De fontos, hogy bátrak legyenek és szembenézzenek egy esetleges elváltozás tényével, hogy amennyiben szükséges idejében el tudják kezdeni a kezeléseket - jelentette ki Magyar Anna, aki szegedi látogatását rendkívül megrendítőnek nevezte.

- Ott át tudtam érezni igazán, hogy az egészség milyen fontos kincs és mennyire kell vigyáznunk gyermekeinkre. Időben el kell vinni őket a szűrővizsgálatokra és minden eszközt meg kell ragadni ahhoz, hogy a gyógyítás minél sikeresebb legyen. Ehhez szükség van eszközökre is, ezért a klinikának egy 500 ezer forintos adományt adtam át a Csongrád Megyei Önkormányzat nevében. Vittünk bohócdoktorokat és plüssállatokat is magunkkal a gyerekeknek, mellyel talán egy-két boldog percet, vagy talán egy fél órát szereztünk nekik. Azonban szeretnénk felhívni a figyelmet a műszerezettség és a gyógyítás alapfeltételeinek biztosítása mellett a megelőzés fontosságára is - hangsúlyozta Magyar Anna.

Ma Magyarországon a női lakosságban a leggyakoribb halálok az emlőrák. Ezért mindenképp előnyös a szűrővizsgálat, mellyel korai stádiumban fel lehet a daganatot fedezni, és ez a kezelésben is eredményességet hoz. A korán felismert daganat esetében csökkentett radikalitású műtétet lehet végezni, vagyis nem kell a daganatos emlőt eltávolítani, csonkolni, hanem elegendő a daganat széles kimetszése, illetve az őrszem nyirokcsomó eltávolítása. Tehát kisebb beavatkozással, kisebb műtéti agresszióval gyógyítható a betegség. Komplex utókezeléssel pedig teljes gyógyulást lehet elérni az emlőrák vonatkozásában - szólt a vizsgálatok jelentőségéről a Dr. Bugyi István Kórház orvos igazgatója.

Dr. Szalai László kifejtette: A szentesi kórházban 2008-ban 3 ezer mammográfiás szűrővizsgálatot végeztek el, ezek közül 62 volt a daganatos beteg. A felismert daganat eredményesebben kezelhető. Mióta az emlőszűrő vizsgálatokat végzik, azóta körülbelül 20 százalékkal csökkentett az emlőrák halálozási aránya. Sőt a szűrővizsgálatok eredményeképp a korábbi csonkító emlőműtétek száma is lényegesen, körülbelül 30 százalékkal csökkent és az emlőmegtartó műtéteket is lehet végezni. A korán felfedezett daganat eredményesebben kezelhető, tehát a tünetmentes túlélés is lényegesen meghosszabbítható, sőt a teljes túlélés is remélhető.

Az orvosi igazgató elmondta: A 45 év fölötti nők bejelentkezhetnek a mammográfiás szűrővizsgálatra, illetve egy program keretében kiértesítik a pácienseket. Azonban sajnos a nők 15-20 százaléka jelentkezik csak a behívásra. A fiatalabb korosztály tagjainak pedig mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulniuk, ha bármilyen panaszt észlelnek, például csomót tapintanak az emlőjükben. A 35 éves kor alatt mindenképp az ultrahangvizsgálatot preferálják az orvosok és amennyiben gyanú merül fel rosszindulatú daganatos betegségre, akkor további kiegészítő vizsgálatokat végeznek.

Működik emlőbizottság is, a felfedezett radiológiai műszerekkel kiszűrt daganatos betegeknek kell a bizottság előtt megjelenni, ahol onkológus, radiológus és sebész együtt értékeli a leleteket és együtt dönt a kezelési tervről.

Folyik utógondozás is. Az emlőrák kezelésében a sebészeti kezelés az első momentum, utána mindenképp úgynevezett adjuváns onkológiai kezelésre van szükség, amelynek több lehetősége van: részint hormon, részint kemoterápiás kezelés, részint sugárkezelés, ezt mindig a daganat stádiuma határozza meg.

Cseh-Lakos