2009. április 17.

Laktanyaparancsnokok a levéltárban

A múltat örökíti meg, a láthatót ábrázolja

Kőrösi Árpád és Sinka Zsolt az első kiállítás helyszínén, SzegváronHat laktanyaparancsnok és két katonaművész portréját ajándékozta a szentesi levéltárának Kőrösi Árpád. A helyi festőnek nemrég kiállítása is nyílt - első alkalommal - Szegváron, Sinka Zsolt egykori erőemelő világbajnok edzőtermében.

Mint ahogyan Kőrösi Árpád elmondta, 5-6 éve fest, vászonra és farostlemezre egyaránt. Olajfestékkel dolgozik. A portrék elkészítésére azért vállalkozott, mert véleménye szerint fontos megörökíteni ezeknek a magas rangú, neves katonáknak az emlékét. Képei az alakulat parancsnokai közül Hunyadi Ferenc vezérőrnagy, Tóth István ezredes, Juhász József ezredes, Mezei Gábor dandártábornok, Kovács István vezérőrnagy és Nyers József mérnök ezredes alakját örökítik meg az utókor számára, míg a katonaművészek között Bese László alezredes szerepel, aki fazekasságával már évtizedek óta öregbíti a város hírnevét. A másik megörökített egykori katona Kun Rezső őrnagy, aki grafikusként és festőként tevékenykedett.

Az amatőr festő Kőrösi Árpád lakása díszítésére alkotta meg első képeit, később azonban barátai bíztatására már sokat el is aján-dékozott közülük. Mindig fénykép alapján fest. Először megkeresi a témát, megörökíti, majd sajátos ecsetkezeléssel és egyedi színválasztással alkotássá formálja a fotográfia segítségével felidézhető pillanatképeket, idillikus tájrészleteket, a nosztalgikus hangulatot idéző épületeket. Ezen kívül csendéletek, portrék, aktok és csatajelentek is formálódtak kezei nyomán, s az utókor számára valósághűen megőrződnek régi tanyák, olyan épületek, melyekben a mai napig áll az egykor megrakott szabadkémény, vagy amelyek udvarán a régmúltat idézi a kerekes kút.

- Azt szeretem megfesteni, amit látok - mondta Kőrösi, aki az utókor számára nemcsak festményekkel őrzi meg az elmúlt idők emlékét. Erről tanúskodik saját kezével megépített háza is, amit gondos tervezéssel épített fel egyedül hosszú hónapok alatt. A kerítésben többek között Zsoldos téglák idézik Szentes egykori iparos családja munkásságának egyedi vonásait.

Az építészet is közel áll hozzá, hiszen Kőrösi Árpád katonai hivatása mellett építész technikusi és kőművesmesteri oklevelet is szerzett, sőt országos műszaki rajzversenyt is nyert. Talán éppen ezért, portréin az anatómiai pontosság, épületábrázolásaiban pedig a mértani precizitás fontos szerepet játszik. Figyel az arányokra, és valóban úgy adja vissza az általa látottakat, ahogy az a fotográfiákon szerepel. Mint mondta, az arányokra és az árnyékra hívta fel a figyelmét Katona Imre festőművész is, mikor festeni kezdett. De fontosnak tartja azt a Tokácsli üvegcsendéletet is, melyen egykor elcsodálkozott, hiszen akkor még nem tudta hogyan lehet átlátszónak megfesteni valamit. Ezzel azonban azóta már ő is megpróbálkozott, sikeresen.

Cseh-Lakos