2009. április 17.

Vállalkozások támogatása

Vállalkozói fórumot tartott a Szentesi Kistérség Többcélú Társulás. Az előadók - Matkócsik Pál Ferenc, Barát Endre kistérségi koordinátorok és Tonnes Zsolt, a Munkaügyi Központ kirendeltség-vezetője - ismertették a gazdasági életben jelenlévő problémákra rendelkezésre álló megoldási lehetőségeket. A tájékoztatók érintették - egyebek mellett - a kedvezményes hitelek, a gazdaságfejlesztési pályázatok, a munkahely megtartás, munkahelyteremtés, a célzott támogatások témakörét.

Az előadás a vállalkozások fejlődését segítő hitelrendszer (visszatérítendő támogatás), teljes körének ismertetésével indult. Elhangzott: a forgóeszköz-, beruházási-, tőkehitelt és hitelgaranciát, kamattámogatást szolgáltató ajánlatok azt bizonyítják, hogy a mikro-, kis-, közép-, és nagy vállalkozások, önkormányzatok nincsenek magukra hagyva a kitörést (fenntartható fejlődést) biztosító fejlesztések megvalósításában.

A meglévő mikro-finanszírozási rendszert (Mikro-vállalkozási Alap, Széchenyi kártya) az Új Magyarország Fejlesztési Terv közvetett pályázatai bővítik és növelik a hitelnyújtási versenyt az alapítványok és a pénzügyi vállalkozások, intézmények kínálatainak növelésével. Alacsonyabb kamattal, kedvezőbb egyéb feltételekkel. Példaként elhangzott: kezdő vállalkozás is támogatható, minimális THM mellett.

A mezőgazdasági Hitelprogramok az Agrár Fejlesztési 5-1000 millió Ft, az Agrár Forgóeszköz 1-200 millió Ft, a Gabona Forgóeszköz min. 1 m Ft-, az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz 50-250 millió Ft felvehető hitelt biztosítanak 58 Mrd Ft kerettel.

Az Európai Uniós gazdaságfejlesztési pályázatok (zárójelben a beadás határideje): ipari területek, ipari parkok és vállalkozói inkubátorházak infrastrukturális fejlesztése (2009.05.15); telephely-fejlesztés (2009.06.30); kutatás-fejlesztési központok fejlesztése, megerősítése (II. ütem, 2009.04.30); innovációs és technológiai parkok támogatása (II. ütem, 2009.04.30); vállalati kutatás-fejlesztési kapacitás erősítése (II. ütem, 2009.04.30); vállalati innováció támogatása (2010.02.15); vállalkozások technológiai innovációjának ösztönzése tartós beszállítóvá válás vagy a státusz megerősítése érdekében (2010.02.05); mikro-, kis-és középvállalkozások technológia fejlesztése (2009.12.31); komplex vállalati technológia fejlesztés (2009.05.05); komplex beruházások támogatása a komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségekben (2009.05.05); magas foglalkoztatási hatású projektek komplex támogatása (2009.12.31).

Mint hallhattuk, a Környezet és Energia Operatív Program több pályázata a fenntarthatóság fejlesztése céljára az energia-takarékosságot eredményező fejlesztéseket és a megújuló energia felhasználást is támogatja. A kis-, közép-, és nagy vállalkozások pályázatát is várják a saját, vagy kistérségi ellátás fejlesztésére. A zöld energia hasznosítását támogatja a pályázat a mezőgazdaság szereplőiből (szállítók, termelők, felhasználók) álló projekt cégek számára is.
KEOP-pályázatok: Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal; Megújuló energia alapú villamos-energia-, kapcsolt hő- és villamos-energia-, valamint biometán-termelés; Harmadik feles finanszírozás; Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése; Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva. A pályázatok visszavonásig érvényesek.

A fórumon szó volt arról, hogy a munkahely megőrző támogatások, intézkedések között az Országos Foglalkoztatási Alap és az ÚMFT korábbi és várható TÁMOP 2.3.3. pályázatait kell figyelni. Munkahely teremtő pályázati lehetőségek között a Munkaügyi Központok által indított támogatási programok is igényelhetők.

Az APEH hivatalokban a hátrányokkal küzdő munkavállalók igényelhetik a START kártyacsalád megfelelő fajtáját: start (első munkahely), start plusz (visszatérők), start extra (tartósan állást keresők) számára. A kártyák alapján a munkáltató kedvezményeket kap a járulék fizetéseknél.