2009. április 17.

Szivárványos sikerek

Cseh Lajos, az idei alkotódíjas átveszi Szűcs Lajos alpolgármestertől az elismeréstKezdjük az eredményekkel. Országos tehetségkutató versenyt hirdetett meg a Grund Klubhálózat három előadó-művészeti ágban. A Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskolából néptánc-kategóriában Török Zoltánt és Török Zsoltot nevezték a versenyre. Az elődöntőket hét nagyvárosban rendezték, a jelentkezők száma meghaladta az ezer főt. Közülük választották ki azt a kettőszázegynéhány versenyzőt, köztük a két szentesi táncost, akik részt vehettek a csillebérci országos döntőben. A március 21-én megrendezett színvonalas versenyen a zsűri, melynek elnöke Péli Barnabás volt, a két tanulót bronz minősítésben részesítette. A táncosok meghívást kaptak egy nyári nagyszabású csillebérci rendezvényre, ahol önálló produkcióval szerepelhetnek. A felkészítő tanár Magyar Imre.

A Víz világnapja alkalmából tizenhatodik alkalommal hirdette meg az oktatási tárca támogatásával a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium képzőművészeti pályázatát A víz, ami elválaszt és összeköt címmel. A művészeti iskola keramikus tanszakának tanulói, Magyar Eszter, Bencs Judit, Faragó Viktória és Faragó Petra egy szép kerámia pályaművel készültek az alkalomra, és az első díjat nyerték meg a második korcsoportban. Munkájuk bejutott az országos döntőbe. Felkészítő tanár: Fiedler Judit és Kiss János. A harmadik korcsoportban Gera Vince fafaragással szerepelt, és második lett a pályázaton. Felkészítő tanára Cseh Lajos. Ide kívánkozik, hogy a Horváth Mihály Gimnázium tanárai a napokban megrendezett alkotó pedagógusok tárlatán is kiemelkedően szerepeltek. Szentes város Alkotódíját Cseh Lajosnak ítélte oda a zsűri.

A színjáték tanszakos tanulók két versenyen vettek részt. A balladamondó verseny városi döntőjét március 27-én a Klauzál Gábor Általános Iskolában rendezték meg. A térségből 20 versenyző vett részt. A Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskolából 3 tanuló indult a megmérettetésen. A zsűri négy versenyzőt juttatott tovább a megyei döntőbe, s ami igazán szép eredménynek mondható, az első, a második és a negyedik helyezést "Szivárványosok" érték el. Név szerint: Hegedűs Ágnes, Szalai Róbert és Mucsi Éva.

A városi Petőfi szavalóversenyen az intézményből szintén 4 tanuló vett részt. A Petőfi Sándor Általános Iskola rendezvényén a zsűri négy tanulót juttatott az április 22-i megyei szavalóversenyre. Innen Hegedűs Ágnes és Mucsi Éva, az 1-2. helyezettként jutottak tovább a megyei döntőbe. A felkészítő tanár minkét versenyen Szurmik Zoltán.

- Ők már kiemelkedő képességet mutatnak a művészeti ágakban - szólt a díjazottakról Kálmánné Szabó Erzsébet igazgató. - Ez a teljesítmény egyben közös munka gyümölcse például a gimnáziummal, hiszen a tanulók a középiskola diákjai, ugyan-az a magyar tanár oktatja őket. A képzőművészeti ágban kiemelhetnénk a Kiss Bálint Református Általános Iskolát és a Koszta József Általános Iskolát, hiszen a művészeti iskola azokkal a tanulókkal tud jó eredményeket elérni, ahol ott van mögötte az a meghatározó iskola, ahol a tanuló a tanulmányait folytatja. A kiemelkedő tehetségeket igyekszünk eljuttatni különböző versenyekre, vetélkedőkre, hogy ott bemutatkozzanak, megméressék magukat. A továbblépésüket biztosítjuk. Természetesen nem csak a már elkötelezett, az adott területen kiemelkedő képességekkel rendelkező tanulókat várjuk a Művészetek Házába, itt teljesen egyénre szabottan foglalkozunk a tanulókkal.

Eredményeikre alapozva úgy gondolták, maguk is meghirdetnek versenyeket, pályázatokat. A szegedi Gedói Általános és Művészeti Iskolával közösen Vízivilág címmel egy nemzetközi képzőművészeti pályázatot írtak ki. A munkákból összeállított kiállítás megnyitója és a díjkiosztó ünnepség május 16-án lesz.

- Mindehhez hozzátartozik az is, hogy kapcsolatokat építünk ki azokkal a gazdálkodó szervezetekkel, amelyek az egyik legfontosabb természeti kincsünkkel, a vízzel valamilyen módon foglalkoznak - mondja az igazgatónő. - A művészi kifejezőkészségeik mellett, a környezettudatosságra való nevelés nagyon fontos mondandója az egész programnak. Jó úton járunk, mivel akiket eddig megkerestünk azzal, hogy vegyenek részt a pályázatban, mind együttműködő partnereink lettek. Itt említhetem meg például Deák Albertet, az Üdülőközpont Nonprofit Kft. igazgatóját, aki a legjobb felkészítő tanárnak 2 személyre szóló hosszú hétvégét ajánlott fel a ligeti strandfürdőben, 63 ezer forintért.

Lovas József