2009. április 17.

Csak emberségesen!

Napjainkban egyre több embernek okoz gondot a villany- vagy a gázszámla kifizetése. A magas fogyasztói árak, az alacsony munkabérek miatt sokan adósak maradnak a szolgáltató cégeknek. Pásztor Antal SZDSZ-es képviselő egy korábbi interpellációjában az elszegényedett emberek megsegítésére tett javaslatot. Kérte, hogy a képviselő-testület az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok (például: SzentesVíz Kft., Szentes Városi Szolgáltató Kft.) esetében tegye kötelezővé, a Démász Zrt. és a Dégáz Zrt. szolgáltatókat pedig kérje fel arra, hogy az ügyfelek számlatartozásakor a szolgáltatás kikapcsolása előtti utolsó stádiumban ne csak az ügyfelet, hanem a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályát is értesítse annak érdekében, hogy lehetőség legyen segítségnyújtásra. Időközben két törvény is szabályozta a szolgáltatókkal kapcsolatos teendőket, melynek értelmében a kikapcsolást a megelőző második írásbeli értesítés fogyasztó részére történő megküldésével egyidejűleg az illetékes települési önkormányzat jegyzőjét és a felhasználási hely szerint illetékes gyámhivatalt is értesíteni kell.

Pásztor Antal a legutóbbi önkormányzati ülésen önálló képviselői indítvány keretében kérte, hogy a testület határozatban kötelezze az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat, hogy meghatározott időközönként értesítse a szociálpolitikai osztályt a felhalmozódott hátralékosokról a szükséges intézkedések megtétele céljából.

Határozata alapján a képviselő-testület kötelezi az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságokat, hogy három havonta adjanak tájékoztatást a közüzemi díj fizetési kötelezettségét nem teljesítő személyekről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szociálpolitikai osztály vizsgálja meg a hátralékosokkal kapcsolatos támogatási lehetőségeket.

Lovas József