2009. április 17.

Ági átváltozása

"Kinyitottak, mint egy ládikát"

Még felkészítőjét is meglepte Hegedűs Ágnes, amikor egy hét leforgása alatt megnyerte a városi balladamondó, majd a Petőfi-szavalóversenyt is úgy, hogy pár hónappal előtte a nulláról indult. Ombódi Csilla drámatanár a kislány sikere kapcsán arra szeretné felhívni pedagógustársai figyelmét, hogy keresni kell a rejtett értékeket.

Ági felkészítője azt mondja, 16 éves tanári pályája alatt voltak eredményes versenyzői, ám nekik volt már "múltjuk". Nem így az önbizalom hiányos, abszolút kezdő Áginak. Mégis, a Horváth Mihály Gimnázium hatosztályos tagozatán tanuló, nyolcadikos lány a közelmúltban a balladamondó versenyen 20 induló közül első lett, majd megismételte ezt az eredményt 17 versmondó közül, rutinos versenyzőket is maga mögé utasítva.

Hogyan jutott idáig? Tavaly őszig csak zenével foglalkozott, Seres Antal tanítványaként gitározott, de elkezdte érdekelni a színház, a drámajáték. Szeptembertől a Szivárvány művészeti iskola tanulója lett, ahol Szurmik Zoltán tanítványaként alapképzésben vesz részt, szituációs és drámagyakorlatokat vesznek. Októberben viszont Csillát már konkrétan azzal kereste meg, hogy szeretne verset mondani, hangsúlyozni megtanulni. Megjegyzendő, hogy a két oktató között nem alakult ki szakmai féltékenység, sőt a népballadát is Zoltán választotta ki. Áginak nagyon mélyre kellett ásnia, hogy magáénak érezhesse a művet, melyben egy anya eladja lányát. Nem választottak könnyebb feladatot a szavalásra sem, 10 költeményt mutatott neki Csilla, ebből a lány József Attila Tűz van című versét szemelte ki. Felkészítője az egykori mesterének módszerét említi. Sinka Karcsi bácsi a Szegedi Nemzeti Színházban volt a színészmesterség tanára, s az ő elgondolása szerint erősebb versekkel, nehezebb darabokkal jobbat ki lehet hozni az előadóból. Márpedig ebben a versben nagy érzelmi hullámzások vannak. Erős vershez erős órákat is kellett tartani, három hónapon át folyt a tréning, melynek során Áginak saját élményeiből is merítenie kellett. Gyors átváltozására sokan felkapták a fejüket. "Kinyitottak, mint egy ládikát" - fogalmaz már szinte versben. Önkritikusan vállalja, hogy a nulláról indult, ezért nagyon büszke, hogy sikerült bizonyítania. Szeretne felvételt nyerni a gimnázium drámai tagozatára, ott még inkább kinyílna. Natúr, lehet még formálni, mondja róla Ombódi Csilla, aki szerint nem tudhatjuk, mi lakozik a gyerekekben. Ő rálelt egy elrejtett értékre.

Darók József