XL. évfolyam 43. szám

2008. október 31.

Hetvenöt éves a Hősök erdeje

Bensőséges, madárfüttyös ünnepségen emlékeztek meg a Hősök erdeje létesítésének 75. évfordulójáról. A múlt felidézése mellett szóba került a jövő is: az erdőben kialakítandó park tervezetét is ismertették.

A "Kertváros tüdejének" is nevezhető ligetben Szirbik Imre polgármester ünnepi köszöntőjében utalt arra, hogy a város többféleképpen is emléket állított az I. világháború szentesi áldozatainak. Itt, az erdőben ezekkel a fákkal, melyeket gondozni kell, vigyázni rájuk, hiszen minden fa oxigént ad, hívta fel az összesereglett gyerekek figyelmét. A Köztársaság utcai óvodások jelmezes műsort adtak, ki fának, ki madárnak öltözve, de a csoportban nyuszik és mókusok is szökdécseltek. Utánuk a Koszta iskola kórusa dalolt, versek is elhangzottak.

2008. október 31.

Gólyás Borház

Tizenegy magyar borvidék különleges, kézműves boraiból válogathat szakértői segítséggel november 11-től a Petőfi u 4. szám alatti Gólyás Borházban. Nonstop hívható telefonszám: 70/629-7868, az iwiw-en keresse a Szentesi Borbarátok Klubját.

2008. október 31.

Fogadóórák

Kozák János, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart a Fidesz irodában (Kossuth u. 11.) november 4-én, kedden 16 óra 30 perctől. A képviselő minden érdeklődőt szeretettel vár!

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart november 5-én, szerdán 17 órakor. A fogadóóra témája: Képviselői beszámoló. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. szám alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

Antal Balázs Tibor, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség egyéni önkormányzati képviselője november 6-án, csütörtökön 17 órától tart lakossági fogadóórát a ma-gyartési művelődési házban. A képviselő szeretettel várja az érdeklődőket!

2008. október 31.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja októberi tanácskozását a város képviselő-testülete. Ami a sport témakörét illeti, napirendre kerül a sportrendelet megalkotása. Szirbik Imre polgármester lapunknak előzetesen elmondta, hogy a témában két oldal vitatkozhat, az egyik, hogy három-négy sportágat kell kiemelten kezelni, a többi meg éljen magától. A másik véleménycsoport úgy vélekedik a sportról, mint az emberek testedzésének, fejlődésének egészségmegőrzésének alapvető eszköze.

- Minden szentesi diáknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy azt a sportot válassza, amihez tehetsége, vonzalma van - jelentette ki a polgármester. - És ne a szülők anyagi helyzete szabja azt meg, hogy valaki egy sportágat művelhet-e vagy sem. Bejut-e az uszodába, vagy sem. A javaslatom az, hogy a város az adófizetők pénzét inkább erre az esélyteremtésre, sem mint néhány kiemelt sportoló finanszírozására fordítsa.

A nonprofit társasággá alakuló sportközpont élére írtak ki pályázatot. Most erről is döntenek. Hátra van a név meghatározása. A képviselők négy lehetőség közül választhatnak. A város marketingjének az ügyét már az elmúlt ülésen tárgyalta a képviselő-testület. Akkor egy többlépcsős feladatrendszert határoztak meg a honatyák, most a program pontosítása, illetve az ehhez kapcsolódó szervezeti javaslat áll a városvezetés előtt.

Költségvetés: csökken a hiány, lassan megközelítjük az úgynevezett nullás költségvetés feltételrendszerét. De már a 2009-es költségvetés előkészítéseként a város tulajdonában, illetve többségi részesedésében működő gazdasági társaságok jövő évi üzleti terveit tárgyalja atestület - mondta Szirbik.

L.J.

2008. október 31.

A tudós sportember

Szentes Díszpolgára

Apám azt mondta, most két ember lehet nagy, aki sportol, vagy aki nagyszerű művész. Nem támogatta a tanulásom. Azt mondta: istenáldott tehetséged van, neked úszni kell. Bevallom, nem szerettem úszni, a két kihúzott kötél között az ember egyedül van. Itt mindenki labdával játszott, én is fociztam, szerettem vízbe menni, szerettem játszani. A sors iróniája az, hogy az úszás vitte fel az életemet. Rajki Béla volt az edzőm a Dózsában. Vízilabdáztam, úsztam. Volt, amikor a többiek már ünnepeltek, nekem pihennem kellet, mert másnap még volt egy versenyem 100 méteres gyorson. Magyar bajnokságokat nyertem egyéniben, váltóban.

2008. október 31.

Célegyenesben az otthon átadása

Már majdnem minden készen áll az induláshoz

Megvan már az elvi működési engedélye a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonnak, melyet a Közigazgatási Hivatal a maximalizált 90 nap helyett 30 nap alatt adott meg az intézménynek, melynek hivatalos és ünnepélyes megnyitójára november 13-án, csütörtökön 10 órától kerül sor.

Az elvi működési engedély birtokában november 1-jétől felveszik az intézmény dolgozóit is, alkalmazásuk után pedig elindulhat a végleges működési engedély kérvényezése, melynek megítélésére a hatályos jogszabályok szerint a Közigazgatási Hivatalnak szintén 30 napja van.

2008. október 31.

Az emlék megmarad

Olvasónk írja

"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyenek észre ott ahol vagy, de hiányozz onnan, ahonnan elmentél."
(Victor Hugo)

A nyárvég, az őszelő a találkozások ideje, az emlékezésé, az elmúlásé.

2008. október 31.

Találkozó a Biblia jegyében

Életet és jövőt formáló Biblia címmel területi női találkozót rendeztek a Szentes-Felsőpárti Református Egyházközségben október 25-én. Az ökumenikus alkalomra a magyar gyülekezetek mellett Horvátországból is érkeztek baptista, evangélikus, református és római katolikus hívek, hogy megosszák egymással gondolataikat a Biblia jegyében és évében.

2008. október 31.

Babona vagy valóság

A városi könyvtárban Honnan van a rossz? Babonaság vagy valóság? címmel tart előadást Cserbik Attila bibliaoktató november 6-án, csütörtökön 18 órától.

2008. október 31.

Elárult forradalom

Jelenczki István filmjének, a "Népek Krisztusa, Magyarország" 1956 III. és IV. részét, A kádári ellenforradalom, Elárult forradalom címmel november 5-én este 5 órakor vetítik az Őze Lajos Filmszínházban. A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság rendezvényén jelen lesz a rendező is, akivel a vetítés után beszélgethetnek a nézők.

2008. október 31.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklub következő előadásán A jazzénekes című feliratos amerikai zenés filmet vetítik november 4-én, kedden 18 órától. Az Alan Crosland által rendezett alkotás mérföldkő a mozi történetében, hiszen ezt tekintik az első teljesen hangos filmnek. Hőse egy zsidó kántor egyetlen fia, aki arra rendeltetett, hogy kövesse a család többgenerációs hagyományát, őt azonban a jazz ragadja magával. Ez szolgáltatja a később kialakuló problémák alapját.

2008. október 31.

Nevelési tanácsok

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját november 7-én, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a szülőknek Csonka Istvánné gyógypedagógus tart előadást Nevelési tanácsok kisgyermekkorban címmel.

2008. október 31.

Betiltották a koldulást

Évfordulók - 2008.

100 éve, 1908. október 25-én a Szentesi Általános Népkör nyilvános népgyűlést tartott a Tyúkpiac téren (ma Szabadság tér), amelynek napirendjén az általános és titkos választójog kérdése, valamint a nép gazdasági helyzetének megvitatása szerepelt.

100 éve, 1908. október 26-án megalakult a Rendezett Tanácsú Városok Polgármestereinek Országos Egyesülete, amelynek 21 tagú vezetőségébe dr. Mátéffy Ferenc szentesi polgármestert is beválasztották.

90 éve, 1918. október 27-én a Szentesi Függetlenségi és 48-as Károlyi Párt népgyűlést tartott a Tyúkpiac téren, mely kimondta, hogy az ország igazi képviselőjének csupán a gróf Károlyi Mihály elnöklete alatt megalakult Nemzeti Tanácsot ismeri el. Az egybegyűltek követelték Magyarország teljes függetlenségét és végleges elszakadását Ausztriától, az ország területi integritását, a háború azonnali befejezését, a német szövetség azonnali felbontását, a képviselőház feloszlatását, és új választások kiírását, az általános, egyenlő, titkos, nőkre is kiterjedő választójog bevezetését. (A népgyűlés szónokai: dr. Lánczi Simon Pál és Sima László.)

135 éve, 1873. október 28-án megalakult a Szentesi Lakatos, Késes, Pintér, Fésűs, Szappanos és Kaskötő Ipartársulat. (Tagok száma 19 fő.)

110 éve, 1898. október 28-án a megyeháza közgyűlési termében leleplezték Stammer Sándor (1824-1896) volt szentesi polgármester, majd alispán, királyi tanácsos, a Ferenc József Rend lovagjának olajfestményű portréját, Vastagh György festőművész alkotását. (Ma a megyeházi múzeumi tárlaton látható.)

185 éve, 1823. október 29-én megszületett báró Maas-burg Sándor (1823-1893) földbirtokos, volt 1848-as honvéd főhadnagy. (Síremléke a Kálvária-temetőben található.)

110 éve, 1898. október 30-án a Csongrád megyei szociáldemokrata földmunkások kongresszust tartottak Szegeden. Szentes két küldöttel képviseltette magát, közülük Baj-czer Imrét beválasztották a 14 tagú megyei bizottságba.

145 éve, 1863. október 31-én tanácsi határozattal betiltották a koldulást Szentesen.

120 éve, 1888. október 31-én született dr. Miskolczy Jenő (1888-1952) teológiai tanár, egyházkerületi tanfelügyelő, pápai prelátus, ka-marás, főesperes, szentszéki jegyző, 1928-tól szentesi apátplébános, számos valláserkölcsi és szociológiai tanulmány szerzője, a szentesi új plébánia építtetője. (Olajfestményű portréja a Szt. Anna Plébánián látható; Molnár M. alkotása.)

90 éve, 1918. október 31-én a szentesi függetlenségi és 48-as pártkörök vezetői (Burián Lajos, dr. Lánczi Simon Pál és Vajda Ernő) felszólították dr. Mátéffy Ferenc polgármestert, hogy a forradalmi kormány elismerése céljából hívjon egybe rendkívüli városi közgyűlést; egyben bejelentették, hogy november 3-án népgyűlést tartanak, amelyen megválasztják a Nemzeti Tanács helyi intézőbizottságát.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. október 31.

A forradalom tisztasága

Ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth téren

Ünnepélyes zászlófelvonás, majd koszorúzás a kopjafánál - ezzel kezdődött az október 23-i városi megemlékezés. Azt követően az ünneplők a városháza dísztermében gyülekeztek. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, rövid beszédében kitért 1956 szentesi eseményeire, dicsérve a lakosságot, akik, mint mondta, mindkét oldalról képesek voltak az indulatokat visszafogni, s így megadták annak a lehetőségét, hogy az ünnep ne arról szóljon, hogy apáink nagyapáink sírjához zarándokoljunk, hanem arról, hogy rájuk emlékezzünk. Fejet hajtva elgondolkozzunk azon, hogy amit elkezdtek, azt az utódok hogyan tudják tettekben, gondolkodásban, megvalósítani.

2008. október 31.

A vasútnak van jövője

Dr. Fónagy János az aktualitásokról

Dr. Fónagy János, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési képviselője, volt közlekedési és vízügyi miniszter a meghívott díszvendége volt a Református Nagytemplom melletti kopjafánál október 22-én este megtartott ünnepségnek, melyen a jelenlévők megemlékeztek az 1956-os Forradalom és Szabadságharcról. A parlamenti képviselő az ünnepség előtt sajtótájékoztatót tartott, melynek keretében a Magyarországot érintő aktualitásokról beszélt.

Elmondta, miniszterként járt már Szentesen, s kellemes emlékek kötik a megyéhez is, hiszen gyerekkorában Szegeden élt családja, egyik unokája már 10 éve Csongrádra jár nyaranta lovagolni, ő pedig kenusként evezett a Tiszán.

2008. október 31.

Az év kórháza

A HáziPatika.com idén is meghirdette "Az év kórháza" online szavazást, mellyel a betegelégedettség és kórházi betegellátás színvonalának felmérésén túl, a hazai betegellátás színvonalának növeléséhez is hozzá kívánnak járulni. December 31-ig lehet értékelni a külön ebből a célból létrehozott www.azev-korhaza.hu internetes oldalon Magyarország összes, a szavazás indulásakor létező kórházát és klinikáját. Az intézményeket öt kategóriában - Orvos-szakmai ellátás, ápoló- és szakszemélyzet, kórházi infrastruktúra, ellátás, illetve környezet és tisztaság kategóriában - egytől ötig terjedő skálán lehet pontozni.

2008. október 31.

Kertész leszek, fát nevelek

Szirbik Imre unokájával

Évtizedes múltra tekinthet már vissza, hogy a város Új Élet Fával ajándékozza meg az újszülötteket. Évente kétszer, tavasszal és ősszel kerül sor a facsemeték átadására.

A legutóbbi eseményen, október 22-én kellemes napsütésben köszönthette Szirbik Imre polgármester az előző félévben született gyerekeket és szüleiket a városháza udvarán. Összesen 48 családot vártak ezúttal. A papák-mamák kívánalmait fogalmazta meg azzal Szirbik Imre, hogy felnőve legyenek nagyszerű, sikeres emberek a kis jövevények. S ha el is kerülnek a városból, az elültetett fa is segíthet, hogy érezzék, itt van a szülőföldjük.

2008. október 31.

Újratemették Kosztát és feleségét

Koszta első "műterme" (a Lakos tanya) Szentesen
Berkecz István grafikája

A székely festő szentesi földbe került. Koszta József maga is így akarta volna, de a sors úgy rendelte, hogy majd' 60 évig Budapesten a Kerepesi, míg felesége a helyi Kálvária temetőben nyugodott. Az újratemetéssel a lokálpatrióták megadták mindkettejüknek a végtisztességet.

Koszta József (1861-1949) református, felesége, Szeifert Anna (1878-1949) katolikus vallású volt, így a Kálvária temetőben október 25-én rendezett szertartáson mindkét egyház képviselője búcsúztatta a házaspárt. Méltó módon, méltó helyen kerül sor a szertartásra, ahogyan Kovách Péter református lelkipásztor megfogalmazta. Művészettel, illetve életükkel kamatoztatták mindazt, amit az Úr rájuk bízott, hangzott Serfőző Levente katolikus plébánostól.

2008. október 31.

2. Egy hét a családnál

Cseuz ötödik olimpiája

Ott folytatjuk, hogy Cseuz László megérkezett New Yorkba. A nagyváros repülőterén a csomagjaira, no meg a kerékpárjára vár. Már a repülőtéri csomagfogadó is kiürült, rohangál össze-vissza, a vejével beszél telefonon, aztán Haraszti Tegzét hívja - neki október 23-án adták át a díszpolgári címet -, vele mindig meg volt a kapcsolata, azt kérte tőle, hogy segítsen, magyarázza el a történéseket a helybélieknek. Valahogyan megértették. Akkor azt mondták, akár egy hetet is várakoznia kell.

2008. október 31.

Újból támadnak!

A hír nem teljesen friss, viszont jólesik leírni: hatéves pihenő után újjáalakult a patinás szentesi hardcore banda, az Enemy Efforts. Így aztán hamarosan - a nevükhöz híven - újból támadásba lendülnek! (Az Enemy Efforts jelentése: ellenséges erők támadása.)

November 7-én, pénteken, 20 órai kezdettel, két szentesi zenekar társaságában, a Burial of Abellel és a Sunstroke-kal metál-bulit csapnak az IH-ban! A három banda más és más stílust képvisel a metálon belül. A közös tényező annyi bennük, hogy mindegyikük nagyon komolyan veszi, amit csinál. Megalkuvás nélkül teszik a dolgukat, mégpedig jelentős színvonalon. Ezúttal, ha minden jól megy, a megszólalás színvonala is felnő majd a zenekarok játékáéhoz, hiszen az IH hangtechnikáját használhatják. A koncertkörülményekre tehát aligha lehet panasz!

2008. október 31.

Új dimenzió a fotószalonon

Nagy István: Alkonyati angyal

A fotóművészetben nem annyira a pillanat megörökítése a cél, mint a hétköznapi fotósoknál. Ráadásul a 14. Alföldi Fotószalonon bemutatkozó alkotóknál az önkifejezés úgy jelenik meg, hogy mind több fotós nyúl vissza régi technikai eljárásokhoz.

A Szentesi Művelődési Központ és fotóköre közös pályázata idén is népszerű volt szerte az országban, hiszen 93 szerzőtől 424 alkotás érkezett. Közülük a zsűri - Balla András, dr. Seres Géza fotóművészek és Kincses Ká-roly fotómuzeológus - 41 pályázó 62 művét értékelte úgy, hogy az ifjúsági házban kiállításra kerülhetnek.

2008. október 31.

Világok táncai

A Szentesi Művelődési Központ és az Új Hajtás 102 Ifj. Köz. KHE szervezésében november 6-án, csütörtökön 19 órától világok táncai, táncok világa címmel táncházat tartanak. A rendezvényt Molnár Zsolt vezeti, a belépés díjtalan.

2008. október 31.

"Természet-teremtett világ"

Szabó Béla győri fotóművész kiállításának megnyitójára november 3-án, hétfőn 18 órakor kerül sor a Galéria Kávéház és Étteremben, a Szentesi Fotókör szervezésében.

Szabó Béla hivatásos fotográfus, egy olyan alkotó, akinek a számára a fényképezés nem csak megélhetést, hanem életformát is jelent. Dolgozott napilapoknak, kulturális folyóiratoknak, manapság pedig a FotoArt Magazinban olvashatók publikációi. Közel hetven önálló tárlaton vett részt szerte Európában. Ötletadója volt fotóművészeti mesterműhelyeknek, tagja több nemzetközi szervezetnek. Számos hazai és külföldi fotókiállításon díjazásban részesült. A nevéhez köthetőek olyan könyvek, melyek közül többnek önálló szerzője volt, másokban, mint társszerző vett részt.

A kiállítás december 1-ig látható.

2008. október 31.

Előadás

Mátyás, a reneszánsz uralkodó címmel tart előadást Poszler György tanár november 5-én, szerdán 18 órától a városi könyvtárban.

2008. október 31.

Antennarekonstrukció

November elején kezdi meg a rekonstrukciót az Antenna Hungária harmadik telephelyén, Szentesen. A munkálatok annak érdekében folynak, hogy decemberben az országban mintegy 6 millióan már digitálisan foghassák a földi sugárázású adásokat. A tervek szerint mind a Budapesten és körzetében, illetve a kabhegyi és a szentesi adó vételi körzetében a digitális földi televíziós műsorszórás december 1-jén indul. A vállalat a szentesi rekonstrukció ütemezését kis mértékben módosította azért, hogy a lakosok a munkák ideje alatt is zavartalanul nézhessék a műsorokat. A tervek szerint az antennarekonstrukciós munkák Szentesen november 25-én fejeződnek be.

2008. október 31.

Földünk rajzokon

A Hősök erdeje telepítésének 75. évfordulója alkalmából a Föld világnapjához kapcsolódva rajzpályázatot hirdetett az önkormányzat és a művelődési központ. Az általános iskolásoktól olyan rajzokat vártak, melyek Földünk védelmét, megóvását, s az emberi összefogást, a nemzetek együttműködését a szép, tiszta környezetért ábrázolják. A pályázatot négy kategóriában hirdették meg, összesen 76 munka érkezett be, melyeket Bíró Jenő festőművész, a zsűri elnöke, Baloghné Be-rezvai Csilla főépítész és Deák Bernadett művelődésszervező értékeltek. Ennek alapján a Koszta iskola tanulói vitték el a díjak többségét, az 1. és 2. osztályosoknál 1. Váradi Erika, 2. Sarkadi Petra, 3. Molnár Emese. 3-4. osztály: 1. Szabó Nóra Zsófia, 2. Gugolya Vanda, 3. Hegedűs Gyula és Csonka Gergő, különdíjasok: Kanyó Virág, Mizere Laura. 5-6. osztály: 1. Juhász Andrea, 2. Papp Do-minik, 3. Csatordai Veronika. 7-8. osztály: 1. Szűrszabó Zsanett (Rigó Alajos Általános Iskola), 2. Szabó Nikolett, 3. Bálint Beáta Ildikó, különdíjas: Bányai Zsolt (Rigó Alajos Ált. Isk.).

A díjak átadására október 22-én került sor a Koszta iskolában, a Hősök erdejében rendezett ünnepséget követően. A pályamunkák az iskola aulájában november végéig tekinthetők meg.

2008. október 31.

Szobrot állítottak

Wass Albertre emlékezve

Wass Albert író és költő születésének 100. évfordulója alkalmából emléket állítottak a Szent Anna-templom kertjében október 24-én. Mint ahogyan az ünnepségen elhangzott a szobor elkészíttetéséhez és az avatóünnepség költségeihez a város és környékének lakói járultak hozzá. A szervezők - akik még mindig várják a felajánlásokat - kétezer forintos téglajegyeket árusítottak, illetve a Csongrád Megyei Önkormányzat is támogatta anyagilag a bronz mellszobor elkészítését.

2008. október 31.

23 órát tekertek

Tizennégy csapat, összesen 96 biciklis vett részt az október 23-i 23 órás ünnepi tekergésen, mellyel a rendezők célja az volt, hogy méltó módon, békésen és az egészséges életmódra nevelés jegyében ünnepeljék meg a forradalom emlékét.

Mint ahogyan az egyik szervezőtől, Nagy Attilától megtudtuk az ünnepi kerékpáros programon 2-10 fős csapatok rótták a több kilométeres köröket majdnem egy teljes napon át az Ady Endre, a Batthyány, a Rákóczi és a Kossuth utcán haladva a Kossuth tér felé. Egy alapszabály volt, a résztvevő csapatok egy-egy tagjának mindig a pályán kellett lennie, saját tempóját azonban mindenki maga választhatta meg. Volt aki lassan, komótosan tekert, de olyan amatőr versenyzők is indultak, akik előzetesen megszabták maguknak, hogy egy óra alatt hány kört teljesítenek. Egy bringás pedig azt a célt tűzte maga elé, hogy 300 kilométeres egyéni teljesítménnyel zárja a 23 órás maratoni sportprogramot.

2008. október 31.

Kiválóan úsztak

Beindult a versenyszezon az úszóknál, már több viadalon jártak és remekeltek a Szentes Városi Úszó Club legjobbjai.

Első komolyabb megmérettetésként - itt még nagyobb csapattal - regionális bajnokságon vettek részt. A kecskeméti versenyen többen is dobogóra állhattak a szentesiek közül. Fiú 50 méter gyorsúszásban 1. Pellei Kristóf ('98-99), lányoknál 2. Héja Ágnes ('99). 100 gyorson 1. Mizere Flóra, 2. Elbert Stefánia ('94-95). Mellúszásban 50 méteren lányoknál 3. Gulyás Andrea (2000), és a fiúknál Pellei Kristóf, 100 méteren 1. Juhász Nóra. 50 méter pillangón 2. Pellei, 100-on 3. Vido-vics Milán ('96), 1. Mizere Flóra, 2. Dajka Dalma ('95).

Pellei Kristóf a kecskeméti Bikádi Gábor-emlékversenyen is villogott: 100 m delfin mellen első lett. A lányoknál 100 m mellen Csák Anikó nyert, másodikként Juhász Nóra ért célba.

Nagy hagyományokkal bíró nemzetközi verseny a Székesfehérváron 18-19-én rendezett Köztársaság napja elnevezésű viadal. Korosztályában Csák Anikó 100 méter mellen 3., 200 m mellen pedig 2. helyezést szerzett.

2008. október 31.

Kinizsi: ötös!

Már az első támadásából gólt ért el a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata a Mindszent elleni találkozón idegenben, és a pompás kezdést nagyszerű folytatás követte, ugyan is ezt követően még négy alkalommal mattolták a mieink a házigazdák kapusát. Mihály Róbert 2. percben elért találatát követően a 10. percben Pataki, két percre rá Debreczeni volt eredményes, majd ha bármilyen reményük is lett volna a mindszentieknek legalább az egyenlítésre, az a 22. percben végképp szertefoszlott, Lajos félpályás szóló után ugyan is már a negyedik szentesi gólt szerezte. Akadtak hazai lehetőségek is, de Szabó kapus remekül verte vissza ezeket a támadásokat. A második félidőben alábbhagyott a mindszentiek lelkesedése, Tolnai gólja pedig teljessé tette a vendéglátók kiütéses vereségét. Bozóki Zoltán vezetőedző érthetően elégedetten nyilatkozott a találkozó után. A győzelem záloga véleménye szerint az volt, hogy végig fegyelmezetten futballoztak, és a helyzeteiket igen jó arányban váltották góllá. Ez a győzelem azt jelentette, hogy a Kinizsi a nyolcadik helyre lépett előre a tabellán. A pontokat november 1-én, szombaton 14 órakor lehet tovább gyűjtögetni, ezúttal itthon, az SZVSE ellen. Bozóki Zoltán igyekszik szerénységre inteni játékosait az öt gólos sikert követően, nem szabad, hogy elbizakodottá váljanak labdarúgói, mert az könnyen visszaüthet az eredményességet illetően.

H.V.

2008. október 31.

Amire senki sem számított

Igazi szenzációval szolgált a Bodrogi Bau-Szentesi VK férfi vízilabda csapata az OB I-es bajnokság legutóbbi fordulójában. A Szentes a jóval esélyesebbnek kikiáltott Újpestet látta vendégül a ligeti uszodában, ahol sokan előre borítékolták volna a lila-fehérek sikerét, de ezúttal vesztettek volna.

Szőke Szabolcs góljával szerzett vezetést a Szentes, de ezek után minden a papírformának megfelelően alakult, három találattal fordítottak, és úgy tűnt, uralják a találkozót a fővárosiak. A második negyedben már érezni lehetett, hogy akár szoros meccset is játszhat a Szentes, ebben a nyolc percben Szőke újabb, és Csente első góljával 3-3-as döntetlennel kezdték az öt perces szünetet a játékosok.

2008. október 31.

Teke győzelem

Az NBII-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata október 18-án a hódmezővásárhelyi THT csapata ellen játszott. Az SZTE csapata öszszesen 3115 fát ütött - 5 egyéni pontot szerzett -, a hódmezővásárhelyi THT csapata összesen 2939 fát ütött - 1 egyéni pontot szerzett -, így a több ütött fáért járó 2 ponttal a Szentesi Tekézők Egyesülete 7-1-re győzött. Az SZTE pontszerzői: Török Gábor 556 fa, Kratochwill József 546 fa, Mladin István 543 fa, Török Attila 488 fa, Buri Jenő 479 fa.

A következő mérkőzés 2008. november 8-án, szombaton a hódmezővásárhelyi HFTK csapata ellen lesz.

2008. október 31.

Nemzetközi verseny

Több mint 180 versenyző érkezett a gyönyörű 25 méteres szarvasi uszodába, hogy október 25-26-án vízbe szálljon. Az I. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen a hazaiakon kívül Romániából és Szerbiából érkezett csapatok is képviseltették magukat. A Szentesi Delfin ESC versenyzői ismét szép eredményeket értek el a népes mezőnyben.

Eredmények: Pólyáné Téli Éva: 25 pille, 25 mell, 25 gyors, 25 hát, 100 vegyes, 50 pille, 50 mell, 50 gyors, 50 hát 1. Melkuhn Dezső: 50 hát, 50 pille, 50 mell, 50 gyors, 25 mell, 100 vegyes 1. Rozgonyi Eszter: 25 mell, 25 gyors, 50 mell, 50 gyors, 100 vegyes 1. dr. Bakacsi Gyula: 25 mell, 25 gyors, 25 hát, 50 mell 1.; 50 gyors, 50 hát 2. Bálega Szilvia: 25 pille, 50 pille 1.; 50 hát, 100 vegyes 2.; 50 gyors, 25 gyors 3. Ste-fancsik Katalin: 50 mell, 25 gyors 1.; 25 mell, 50 gyors 2. Becsák Jánosné: 25 mell, 50 mell, 25 gyors, 50 gyors 2.; 100 vegyes 3. Weisz Tamás: 25 mell, 25 gyors 2. Kasza József: 25 hát 2.; 25 mell, 100 vegyes, 50 pille, 50 mell 3. Ferke Gáborné: 25 hát 2.; 50 mell 3. Szakács Ernő: 25 nekkm 50 gyors, 50 mell, 25 gyors 3. Lucz Imre: 50 mell 3. dr. Petz János: 100 vegyes 3. Gálfi László: 25 mell 3.; Kanyó Ádám 50 hát 3.

2008. október 31.

Gyaloglók világnapja

Jól sikerült a Magyar Szabadidős Sportszövetség megbízásából a Szabadidős Sportklub szervezésében megrendezett Gyaloglók Világnapi Tízezer lépés rendezvény. Október 10-én több mint 70-en vettek részt a programban, melyben a legfiatalabb 5 éves és a legidősebb 82 éves résztvevő egyaránt teljesítette a kitűzött távot, és együtt gyalogolta végig a Széchenyi-liget és a Tesco áruház közötti útvonalat.

2008. október 31.

Ellenőrzött temetők

Ismeretlen elkövető ellen indított eljárást a szentesi rendőrkapitányság rongálás miatt az elmúlt héten. A tettes az egyik lakóház alagsorában elhelyezett Kawasaki motort rongálta meg, a kár értéke eléri a 150 ezer forintot. Az elsődleges vizsgálati adatok szerint nem a motor ellopása volt a cél, hanem kifejezetten annak tönkretétele.

Több kerékpárt is eltulajdonítottak az elmúlt napokban Szentesen, ezért kedden a rendőrség körözési akciót tartott az ellopott kétkerekűek megtalálása céljából. Az akció eredményéről a jövő heti lapszámunkban számolunk be.

180 ezer forint értékben tulajdonítottak el hízókat egy lakatlan tanyából Cserebökényben, a tettest jelenleg is keresik a nyomozók.

Ezen a hétvégén sokak látogatnak majd el a temetőkbe, kérjük ekkor is figyeljenek az értékeikre. Az autók utasterében ne hagyjanak táskát, szatyrokat, egyéb értéktárgyakat, mert a tolvajok lelkiismeret-furdalás nélkül törik fel a gépjárműveket a temetők parkolóiban is. A sírkerteken belül se hagyják táskájukat a kerékpárokon, mert onnan is könnyen eltűnhetnek személyes értéktárgyaik. A rendőrség munkatársai fokozott létszámban járőröznek majd a temetők környékén az elkövetkező napokban.

H.V.

2008. október 31.

Pótfűtés

Egy hétvégi horgászás után Kovács hazafelé indul a folyópartról, kezében egy vödör, benne két szép nagy hal. Szembejön vele a halőr és kéri a horgászengedélyét, mire Kovács:

- Én nem horgászni voltam, ezek a halak a kedvenc háziállataim. Minden nap kihozom őket, hogy ússzanak egyet a folyóban. Miután úsztak, fütytyentek nekik, visszaugranak a vödörbe és hazamegyünk. Ha nem hisz nekem, nézze csak meg! - azzal bedobja a halakat a vízbe.

- Na, most akkor füttyentsen, mutassa, hogy ugranak vissza a vödrébe azok a halak!

- Milyen halak?

2008. október 31.

Kis kukta

  • Hagymaleves pikánsan
  • Fázós fasírt
2008. október 31.

Európa élmezőnyében

Álló sor: Bődi Richárd, Vida György, Kósa András, Borbás Csaba, Németh Anikó, László Csaba, Szatmári Nagy Szilvia, Budai Attila, Schwartz Péter, Török László, Nagy Gergő
Guggoló sor: Pandur Petra, Bori Ildikó, Horváth Alexandra, Túri Bernadett, Kováts Bernadett, Pap Szandra, Zsíros Gabriella, Barna Lilla
Felkészítő tánctanárok: László Csaba, Németh Anikó, Szatmári Nagy Szilvia

Hetedik helyen végzett a Moszkvában rendezett formációs standard Európa-bajnokságon a Szilver TSE csapata múlt hétvégén. Standard mix kategóriában ugyanazt az eredményt érték el, mint a nemrég lezajlott világbajnokságon, mivel azonban ott is az európai csapatok domináltak, megőrizték helyezésüket a mezőnyben. Szatmári-Nagy Szilvia, az egyesület elnöke bizakodó a jövő évet illetően. Akkor ugyanis Miskolc rendezi a kontinensviadalt, ahol a nyolc páros szebben is szerepelhet.

2008. október 31.

Hulladékmentesítés

A Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium 2006 februárjában írt ki pályázatot önkormányzatok és társadalmi szervezeteknek részére azzal a céllal, hogy a lakossági illegális hulladéklerakók felszámolását segítse. Szentesen a Vajda telep, Lavotta és Magyari utcák környékének hulladékmentesítésére adott be pályázatot az önkormányzat. Kiss Ferenc (képünkön), a Városellátó Intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője lapunknak elmondta, hogy a feladat végrehajtásánál önkormányzati ingatlanokon végeztek el hulladékmentesítést. Kézi- és gépi erővel 650 tonna szemetet, törmeléket, lomot gyűjtöttek össze. Ez mintegy 130 gépkocsi-fordulónyi szemét elhordását jelentette, melynek nagy része törmelék volt. Március végén, április elején végeztek, a munkával körülbelül két hét alatt készültek el.

2008. október 31.

Gólszüret és hat pont

Két mérkőzés, két sima Hungerit-siker, hat begyűjtött pont a szentesi női vízilabdázók heti mérlege. Dr. Tóth Gyula tanítványai előbb a fővárosban arattak 21-1-es kiütéses győzelmet az Angyalföld ellen, szerdán este pedig a ligeti uszodában nyertek a BVSC ellen 13-3-ra. Nem indult könnyen a vasutasok elleni összecsapás, egy negyedet követően mindössze egy gólos volt a Hungerit előnye (2-1). A második nyolc percben aztán minden eldőlt, 8-1-re hozta ezt a játékrészt a Szentes, nem utolsó sorban a centerposzton remekül játszó, emberelőnyöket kiharcoló és gólokat szerző Kotovának köszönhetően. Térfélcserét követően az sem segített a fővárosiakon, hogy kapust cseréltek, 44 másodperccel a 3. negyed kezdete után Győri büntetőjével ugyanis már kilenc gól volt az előny. A végén kissé kiengedett a Hungerit, de így is tíz gólos sikernek örülhetett a publikum. Dr. Tóth Gyula szerint mindenképpen a BVSC elleni összecsapás volt az érdekesebb számukra, hiszen vendégeik a harmadik helyen álltak a tabellán. Örömteli, hogy csapatától látott remek megoldásokat, szép gólokat, de természetesen hibák is akadtak a játékban. A szombati, női junior-válogatott elleni mérkőzés további gyakorlásra ad majd alkalmat, jövő szerdán a Honvéddel szeretnének edzőmérkőzést játszani a fővárosban, ezt követően jön majd egy roppant fontos bajnoki az Eger ellen.

H.V.

2008. október 31.

Szívügy

A  Szivügy Klub legközelebbi összejövetelére november 5-én, szerdán délután 4 órakor kerül sor a Művelődési és Ifjusági Házban, ahol az Al-Dunai kiránduláson készült filmet vetítik.

2008. október 31.

Kábítószerek

A Gondolkodók Klubja Nem vegyi eredetű kábítószerek címmel tart összejövetelt november 3-án, hétfőn 18 órakor a városi könyvtárban. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet ny. gimn. tanárnő.

2008. október 31.

Zöldfelület

Szentes városa zöldfelületeinek fejlesztésére kiemelt figyelmet fordít. Évente folyamatosan gyarapítja a közterületek növényállományát. A klímaváltozásra való felkészülés érdekében egyre több fa kerül kiültetésre. E tendencia folytatódik az ősz folyamán is.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy az önkormányzat a Kiséri városrészben - az időjárás függvényében - a következő hetekben 400 db díszfa telepítését végezteti el. Felkérjük az ingatlan tulajdonosokat, akik elé a zöldfelületre új facsemete lesz elültetve, hogy a jó gazda gondosságával óvják meg és ápolják a növényeket.

Polgármesteri Hivatal
Műszaki Osztálya

2008. október 31.

Családi események

Született: Szabó Lajosnak és Benkó Gabriellának (Béládi u. 3.) Noé, Vass Sándornak és Bögöthy Mónikának (Dózsa köz 5/A.) Mónika és Sándor, Gömöri Imrének és Vérten Máriának (Berekhát tanya 9/A.) Mária Csilla, Papp Róbertnek és Kecskés Anita Zsuzsannának (Csongrád, Pacsirta u. 41.) Hunor, Barna Gábornak és Belső Mónikának (Csongrád, Muskátli u. 19. 4/12.) Gábor nevű gyermeke.

Elhunyt: Sulik Lászlóné Szabó Mária (Wesselényi u. 56.), Aradi Imre (Alsórét 238.), Brindza Istvánné Mészáros Margit (Csongrád, Budai N. A. u. 18.), Kovács Ferencné Vass Piroska (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.)