2008. október 31.

Újból támadnak!

A hír nem teljesen friss, viszont jólesik leírni: hatéves pihenő után újjáalakult a patinás szentesi hardcore banda, az Enemy Efforts. Így aztán hamarosan - a nevükhöz híven - újból támadásba lendülnek! (Az Enemy Efforts jelentése: ellenséges erők támadása.)

November 7-én, pénteken, 20 órai kezdettel, két szentesi zenekar társaságában, a Burial of Abellel és a Sunstroke-kal metál-bulit csapnak az IH-ban! A három banda más és más stílust képvisel a metálon belül. A közös tényező annyi bennük, hogy mindegyikük nagyon komolyan veszi, amit csinál. Megalkuvás nélkül teszik a dolgukat, mégpedig jelentős színvonalon. Ezúttal, ha minden jól megy, a megszólalás színvonala is felnő majd a zenekarok játékáéhoz, hiszen az IH hangtechnikáját használhatják. A koncertkörülményekre tehát aligha lehet panasz!

Az Enemy Effortsra visszatérve: az 1993. decemberében alakult csapat számos tagcserén esett át az idők során, mégpedig (szinte) kivétel nélkül egzisztenciális okokból. Közben bejárták az országot, és jó néhány kazettát és CD-t töltöttek meg a muzsikájukkal. 2001-ben végképp nem sikerült pótolni a megélhetést külföldön kereső társakat, és a zenekar leállt. 2007-től kezdődően azonban ismét elkezdődtek a próbák, a dobos Tímár Zoltán, a gitáros-énekes Bullás Gábor, és a korábban az Enemy Efforts-ban még nem játszott Pataki Tamás basszusgitáros részvételével. Hamarosan be kellett látniuk, hogy a gitáros poszton erősítésre van szükségük. Meg is találták a megfelelő embert, Tímár Mátyás (a dobos névrokona) személyében. Ezt követően olyan "come back" meglepetéskoncertet adtak, amelyiken a zenekar valamennyi tagja színpadra léphetett.

Mostanra a zenekar stílusa némiképp megváltozott. Bár az alapokat továbbra is a hardcore képezi, már számottevőek benne a trash- és a punk elemek is, sajátos crossoverben szintetizálódva. (A műsoruk alapját pedig új szerzemények adják, amelyeket hamarosan rögzíteni szeretnének.) Mindezt - a saját hagyományaiknak megfelelően - igényes hangszerelésben játsszák, számos váltással tarkítva. Vagyis, a muzsikájuk továbbra is inkább a fejeknek szól. Érdemes és érdekes lesz tehát újra átélni az "ellenséges erők támadását", annál is inkább, mert minimális belépődíjat kell csak fizetni.
És hogy mi újság a Burial of Abel és a Sunstroke háza táján? Ezt is megtudhatjuk alkalomadtán, a maga idejében.

Olasz Sándor