2008. október 31.

Kertész leszek, fát nevelek

Szirbik Imre unokájával

Évtizedes múltra tekinthet már vissza, hogy a város Új Élet Fával ajándékozza meg az újszülötteket. Évente kétszer, tavasszal és ősszel kerül sor a facsemeték átadására.

A legutóbbi eseményen, október 22-én kellemes napsütésben köszönthette Szirbik Imre polgármester az előző félévben született gyerekeket és szüleiket a városháza udvarán. Összesen 48 családot vártak ezúttal. A papák-mamák kívánalmait fogalmazta meg azzal Szirbik Imre, hogy felnőve legyenek nagyszerű, sikeres emberek a kis jövevények. S ha el is kerülnek a városból, az elültetett fa is segíthet, hogy érezzék, itt van a szülőföldjük. Sok családban, ahol több gyerek is van, egymás mellett állnak az Új Élet Fák, mondta a polgármester, majd átadta az elé járuló szülőknek, illetve csemetéknek a fára akasztható bronztáblát. Elérkezett az a pillanat, amikor saját unokájának, Danikának is átnyújthatta a város ajándékát. Kuti Ferenc és Szirbik Ágnes első gyermeke magának választott facsemetét, méghozzá vérszilvát. Ilyenek állnak például a Közgé előtt, mondta Ágnes, de ők nem közterületre szándékoznak ültetni. A kertben sokkal bensőségesebb a jó közepes méretű fa, s így meg tudják óvni a rongálástól is. A város ajándékát nagyon szép gesztusnak tartják. Mivel Ágnes kertész, megtanítja majd kisfiát a fa gondozására.

Nem mindenki kertész, így Bertók Róbert sem. A kétszeres kick-box világbajnok a fákhoz bevallása szerint nem nagyon ért, így ő is Balogh Györgyi, a városellátó intézmény munkatársa szakmai tanácsaira szorult, akinél kiválaszthatták a facsemetét. Feleségével, Bertókné Gyarmati Beátával megegyeztek, ha fiú lesz, ő ad nevet gyermeküknek, ha lány, akkor a párja. Nadinnak nevezték el kislányukat, mely reménysugarat jelent. Robi mindenképpen szeretné, ha sportolna gyermekük, de nem feltétlenül akar versenyzőt nevelni belőle, küzdősportolót meg végképp nem. A kiválasztott fát kertjükben ültetik el.

D. J.